Un urs din zona Tuşnad a fost prins şi relocat | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 19 septembrie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Un urs din zona Tuşnad a fost prins şi relocat
Un urs din zona Tuşnad a fost prins şi relocat

Un urs din zona Tuşnad a fost prins şi relocat

Dar cât timp vor fi urşi şi va exista Băile Tuşnad, probleme vor exista, pentru că nu pot fi relocate toate exemplarele

Cu ceva vreme în urmă, locuitorii din Băile Tuşnad au început să depună la primărie sesizări cu privire la urşii care coboară printre oameni, în oraş, şi provoacă diferite pagube. Aceste sesizări au ajuns şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita, care a început demersurile pentru capturarea şi relocarea a două exemplare.
Astfel, spunea Domokos László József, directorul APM Harghita, la mijlocul lunii mai s-a cerut o derogare de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru a putea fi prinşi şi relocaţi doi urşi. După ce s-a primit această derogare şi după ce, timp de aproximativ 3 săptămâni, a fost monitorizată migrarea urşilor în Băile Tuşnad, pe 15 iunie s-a reuşit capturarea şi relocarea, pe un fond de vânătoare din alt judeţ, a unei ursoaice.

Domokos László József a adăugat că în perioada care urmează se încearcă prinderea celui de-al doilea exemplar de urs brun, derogarea de la minister fiind primită pentru doi urşi.

 Problemele cu urşii nu vor dispărea
Chiar dacă acum vor fi luaţi din zona Băile Tuşnad doi urşi juniori, problemele din zonă nu vor dispărea. Deoarece oraşul se află într-un defileu, zona a devenit un coridor de trecere pentru urşii care migrează de pe un versant pe altul şi din acest motiv, spunea directorul APM Harghita, „cât timp sunt urşi şi există Băile Tuşnad, probleme vor fi pentru că nu putem să-i relocăm pe toţi, pentru că, până la urmă, tot se vor întoarce”.

Pe de altă parte, nici oamenii nu sunt conştienţi de faptul că un urs poate crea probleme chiar dacă nu este inclus în categoria exemplarelor periculoase. Domokos László spunea că în Băile Tuşnad sunt câţiva cetăţeni foarte curajoşi care fac excursii, arătându-le străinilor urşii. Astfel, totul a devenit un balamuc – spunea directorul APM Harghita – pentru că turismul local e bazat în mare proporţie pe vizionarea urşilor care au habitatul în zonă, animalele fiind bine-venite, dar numai până când încep să creeze probleme.

Chiar dacă duminică a fost prinsă o ursoaică, iar acum se încearcă capturarea unui al doilea exemplar, în zonă rămân foarte mulţi urşi. Unii dintre aceştia rămân în mediul lor, alţii coboară în oraş, caută hrană prin tomberoane şi, astfel, puii se obişnuiesc cu această activitate de „gunoier”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.