Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un gând pentru eroii Revoluţiei din ’89 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Un gând pentru eroii Revoluţiei din ’89
Un gând pentru eroii Revoluţiei din ’89

Un gând pentru eroii Revoluţiei din ’89

În fiecare an, în zilele de 20, 21 şi 23 decembrie, în toata ţara au loc slujbe de comemorare a eroilor căzuţi în Revoluţia de la 1989, când România a scăpat de un regim dictatorial şi a pornit pe un drum al democraţiei şi al libertăţii.

Şi în Miercurea-Ciuc, populaţia şi autorităţile – printr-un ceremonial militar şi religios – l-au omagiat, joi, pe Müller Antal László, care, la doar 18 ani, în noaptea de 22/23 decembrie 1989, a fost ucis în cursul evenimentelor din Braşov, în timp ce efectua stagiul militar.

În cinstea lui, în cimitirul de pe strada Leliceni a fost ridicat un monument la mormântul său. De asemenea, autorităţile locale au hotărât în anii ’90 ca strada pe care a locuit Müller László să-i poarte numele.

Prezent la eveniment, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, spunea că, „după 30 de ani, de foarte multe ori uităm acele momente sau copiii noştri nici măcar nu au trăit acele momente în care simţi diferenţa dintre o dictatură şi o societate deschisă. Dacă vrem să comemorăm cum se cuvine memoria soldatului erou Müller László, atunci avem zi de zi o obligaţie, aceea de a folosi acele libertăţi pentru care ei au căzut şi pentru care părinţii noştri, bunicii noştri, acum 30 de ani, au ieşit pe străzi.

Pentru noi, comunitatea maghiară, înseamnă libertatea de a folosi limba maternă. Pentru societatea românească înseamnă libertatea de a fi un cetăţean demn al unei societăţi democratice, de a participa la deciziile societăţii. Dacă nu folosim aceste libertăţi, atunci nu putem comemora cum se cuvine memoria celor căzuţi”.

„Libertatea înseamnă totul, pentru el a însemnat o revoluţie, pentru noi a însemnat moştenirea pentru care au luptat ei.

Cu aceste gânduri urez tuturor un an normal şi bun şi să nu uităm niciodată că ei au căzut pentru libertatea noastră, pentru dreptul de a fi aici şi pentru dreptul de a trăi liberi în România şi în ţara noastră”, spunea Korodi Attila.

Ca de fiecare dată, slujba de pomenire a fost oficiată atât de preoţi romano-catolici, cât şi de cei ortodocşi.

***

Ceremonii similare au fost organizate şi la Subcetate şi Gălăuţaş, în amintirea eroilor Marinel Cotfas, respectiv Lőrincz Ioan Raimund, ambii căzuţi în timpul Revoluţiei din 1989.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.