Banii alocaţi de Guvern pentru cheltuieli curente şi de capital vor fi realocaţi municipiului Odorheiu Secuiesc, pentru acoperirea efectelor tragediei de la internatul Liceului „Tamási Áron” | Informația Harghitei - jurnal independent Banii alocaţi de Guvern pentru cheltuieli curente şi de capital vor fi realocaţi municipiului Odorheiu Secuiesc, pentru acoperirea efectelor tragediei de la internatul Liceului „Tamási Áron” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » Banii alocaţi de Guvern pentru cheltuieli curente şi de capital vor fi realocaţi municipiului Odorheiu Secuiesc, pentru acoperirea efectelor tragediei de la internatul Liceului „Tamási Áron”
Banii alocaţi de Guvern pentru cheltuieli curente şi de capital vor fi realocaţi municipiului Odorheiu Secuiesc, pentru acoperirea efectelor tragediei de la internatul Liceului „Tamási Áron”

Banii alocaţi de Guvern pentru cheltuieli curente şi de capital vor fi realocaţi municipiului Odorheiu Secuiesc, pentru acoperirea efectelor tragediei de la internatul Liceului „Tamási Áron”

  • Borboly Csaba: „Tragedia de la Odorheiu Secuiesc ne-a arătat încă o dată că viaţa umană este cea mai importantă”

Consilierii judeţeni s-au întrunit joi, 21 decembrie, în şedinţa extraordinară convocată la ora 14:00, la Biblioteca Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea-Ciuc.

Convocarea de îndată a întrunirii administraţiei publice judeţene a fost iniţiată şi solicitată de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, maxima urgenţă justificându-se prin referatul Direcţiei Economice cu privire la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului pe anul în curs şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita.

În debutul acesteia, vicepreşedintele Bíró Barna Botond a adus în atenţia consilierilor tragedia petrecută la internatului Liceului „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, unde luni, 18 decembrie, un perete al clădirii acestuia s-a prăbuşit, un tânăr de 17 ani prins sub dărâmături fiind găsit decedat, diagnosticul medicilor fiind „stop cardio-respirator, moarte violentă prin strivire”, iar alte trei fete rănite. Sipos Dávid, tânărul decedat, care ar fi împlinit 18 ani în ziua de Crăciun, a fost înmormântat joi, înainte cu o oră de debutul şedinţei extraordinare, în comuna natală Lupeni. La solicitarea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Bíró Barna Botond, consilierii judeţeni au ţinut un moment de reculegere. „Mai am o rugăminte la dumneavoastră: una dintre fetele prinse sub dărâmături, Orsolya, se luptă pentru viaţa sa; să ne rugăm împreună să facă faţă operaţiilor la care va fi supusă”, a adăugat Bíró Barna Botond.

La rândul lui, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a adăugat: „Zilele care au rămas din decembrie şi activitatea noastră au fost afectate de această tragedie şi eu am încredere că nenorociri asemănătoare nu vor mai avea loc în acest judeţ. De aceea suntem aici, la biblioteca spitalului, pentru că vedem că viaţa umană este cea mai importantă, siguranţa, indiferent dacă e accident sau boală, să avem spitale pregătite, specialişti bine pregătiţi, logistică”.

Reprezentanţii celor trei organizaţii teritoriale ale UDMR din Harghita au decis ca cele 3,2 milioane de lei care au fost alocate de Guvern pentru cheltuieli curente şi de capital să fie date conducerii municipiului Odorheiu Secuiesc, pentru acoperirea parţială a efectelor tragediei de la internatul Liceului „Tamási Áron” şi a nevoilor elevilor care locuiau în incinta acestuia.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, dr. Konrád Judit, a prezentat apoi principalele proiecte derulate de unitatea medicală în 2023, cu susţinerea Consiliului Judeţean şi cu fonduri aduse în teritoriu de reprezentanţii UDMR în Parlamentul României. Cele mai importante dintre cele enumerate de domnia sa sunt: Reabilitarea Policlinicii din Miercurea-Ciuc, modernizarea şi echiparea acesteia, Echiparea cabinetelor medicale din Ambulatoriu, Modernizarea sistemului electric al SJU, Scăderea consecinţelor COVID, Digitalizarea SJU Miercurea-Ciuc, un proiect depus spre finanţare anul acesta care va asigura stocarea datelor pacienţilor, urmărind deopotrivă tratamentele şi medicaţia acestora, Modernizarea sistemului de încălzire al Spitalului Judeţean, Darea în folosinţă a Heliportului, Perfecţionarea cadrelor medicale – medici, asistente şi infirmiere.

„La secţia de Cardiologie intervenţională au fost efectuate peste 400 de intervenţii. Le mulţumesc şi parlamentarilor UDMR, pentru ajutorul dat spitalului, că sunt lângă noi şi ne reprezintă interesele. (…) Încrederea în activitatea noastră ne încurajează. După ce aţi votat anumite sume, activităţi, proiecte, vă putem dovedi că aceste proiecte nu au fost degeaba”, a adăugat dr. Konrád Judit.

A fost rectificat şi bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului, prin utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2023. Prin Hotărârea Guvernului nr. 1256/2023 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023 pentru finanţarea unor cheltuieli descentralizate pentru servicii sociale din sistemul de protecţie a copilului, a fost aprobată suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor pe anul în curs, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Potrivit anexei care face parte integrantă din hotărâre, judeţului Harghita i-a fost alocată suma de 3.628.000 lei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.