Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un crescător de ovine acuză Primăria Topliţa de licitaţie incorectă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Un crescător de ovine acuză Primăria Topliţa de licitaţie incorectă
Un crescător de ovine acuză Primăria Topliţa de licitaţie incorectă

Un crescător de ovine acuză Primăria Topliţa de licitaţie incorectă

De asemenea, acesta se plânge că zilnic îi mor câteva oi, pentru că nu are ce să le dea de mâncare

 

Săptămâna trecută am fost contactaţi de un crescător de ovine din Topliţa, care, în disperare de cauză, a dorit să-i publicăm povestea lui din acest an.

Ioan Câmpian ne spunea că, deşi cele 130 de oi sunt trecute pe numele lui Vlad Claudiu Ticaneţ, el se ocupă de creşterea lor. Şi pentru că are atâtea oi, la începutul acestui an, mai exact pe 6 ianuarie, s-a prezentat la Primăria Topliţa pentru a primi o păşune, depunând şi o cerere.

„Cu toate că legea spune că păşunea se atribuie cu preţul rezultat din diferenţa dintre masa verde şi lucrările care se fac, ei (n.a. – Primăria, prin Consiliul local) au iniţiat o procedură de licitaţie”, ne spunea I.C.

Şi într-adevăr Legea nr. 86/2014 pentru aprobarea HG privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar precizează că pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al unei localităţi, unităţile administrativ-teritoriale, în baza cererilor crescătorilor de animale, încheie contracte de concesiune/închiriere pentru pajiştile disponibile, proporţionale cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani. Iar preţul „concesiunii/închirierii se stabileşte ţinând cont de echilibrul financiar dintre valoarea producţiei de iarbă disponibilă şi obligaţiile care îi sunt impuse utilizatorului pajiştii permanente prin cheltuielile cu implementarea amenajamentului pastoral”.

Aşadar, chiar dacă în lege nu se precizează nimic despre vreo licitaţie publică în ceea ce priveşte închirierea ori concesionarea pajiştilor, Primăria a decis să demareze o asemenea acţiune.

Astfel, Ioan Câmpian şi-a pregătit dosarul pentru licitaţie, depunând şi peste 700 de lei – la licitaţie, prin împuternicire, el l-a reprezentat pe Ticaneţ Vlad Claudiu P.F.A. Doar că, precizează crescătorul, „la licitaţie am omis să depun două hârtii – dar hârtii care nu au nici o importanţă: un contract în alb şi un angajament că fac o stână (că o să construiesc şi o fac cadou celor de la primărie). Stâna costă 10.000 de lei; eu nu fac atâta venit cât să construiesc stâna”.

Ioan Câmpian acuză faptul că s-a organizat o licitaţie, dar şi modul de organizare a licitaţiei. El spune că aceste terenuri trebuie acordate conform legii primul venit – primul servit. „De exemplu – îşi continua povestea I.C. – eu am depus cererea pe 6 ianuarie; cei care au fost înaintea mea au dreptul să aleagă, urmez eu, apoi urmează cei care au depus cereri în continuare.

M-am dus la licitaţie. Am uitat să depun acele hârtii, dar alea nu au nici o valoare. Contrar legii, ei nu au vrut să ne pună la dispoziţie amenajamentul pastoral. Caietul de sarcini spune că se dau detalii despre păşune, dar ei ziceau că este interzis să se viziteze păşunile.

Preţul (n.a. – preţul cu care se închiriază păşunile) este diferenţa dintre preţul masei verzi şi investiţiile, lucrările care se fac conform amenajamentului. Dar eu nu pot semna un contract, dacă nu ştiu ce spune – poate spune să fac un avion şi eu semnez să fac avion. Eu numai după citirea amenajamentului trebuia să semnez nişte acte”.

După licitaţie, care a avut loc pe 21 aprilie, I.C. a făcut contestaţie. Spunea că aceasta trebuia să fie dezbătută săptămâna trecută, dar „mi s-a spus că primarul a dat ordin la comisie să se respingă”.

Totodată, I.C. a solicitat şi procesul verbal de organizare a licitaţiei. „Primarul mi-a trimis procesul verbal şi din el reiese că licitaţia este făcută până la jumătate, până la deschiderea plicurilor mari. Pentru plicurile mici, care conţineau ofertele, nu există proces verbal în timpul licitaţiei, fiecare a luat câte un plic şi a plecat în birou; nu avea nimeni să întrerupă licitaţia. Ei trebuiau să facă câte un proces verbal pentru fiecare păşune, în care să se precizeze cât s-a oferit şi să semneze toţi care au participat la păşunea respectivă; eu de unde să ştiu că a câştigat, dacă nu s-a arătat la nimeni?”, se plângea I.C.

Nemulţumirile lui I.C. nu se termină aici, el acuzând şi faptul că au primit terenuri, fără licitaţie, oameni care nu sunt din localitate, deşi nu aveau acest drept.

„Au dat un munte, care nu era băgat la licitaţie, deputatului Gliga, că a zis că a intervenit prefectul. Păi prefectul nu are nici o influenţă… cu ce drept dai, dacă legea nu dă voie să dai nimănui din afara localităţii; eu nu m-am putut duce în zonă, la Bilbor sau Sărmaş”, acuza I.C.

Deşi bărbatul a făcut contestaţie inclusiv la tribunal, supărarea lui cea mai mare este că, în lipsa unei pajişti, aşadar a hranei, o parte din oi au început să moară. „Am depus contestaţie, iar săptămâna asta (n.a. – săptămâna trecută) mă duc la Tribunal. Eu sunt sigur că câştig, dar ce fac oile? Mor oile până câştig”.

 

Primăria Topliţa: nu ne permite legea să dăm pe ochi frumoşi

Contactaţi telefonic, reprezentanţii primăriei ne-au spus, legat de acest caz, că nici măcar nu s-au atribuit toate păşunile.

În ceea ce priveşte licitaţia şi modul de atribuire, Primăria Topliţa preciza: „licitaţia a fost publicată în presă. S-a putut înscrie oricine. Că voia dânsul (n.a. – Ioan Câmpian) să i se dea pe ochi frumoşi… nu ne permite legea”.

Am încercat să-l contactăm şi pe şeful Compartimentului agricol din cadrul Primăriei Topliţa, ing. Florin Ţăran, pentru a avea şi punctul de vedere al dânsului, dar nu am reuşit să intrăm în legătură cu dânsul.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.