Subiectul Borsec: „Ar fi ruşinos pentru oricare dintre noi să nu susţinem acest proiect” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Economic » Subiectul Borsec: „Ar fi ruşinos pentru oricare dintre noi să nu susţinem acest proiect”
Subiectul Borsec: „Ar fi ruşinos pentru oricare dintre noi să nu susţinem acest proiect”

Subiectul Borsec: „Ar fi ruşinos pentru oricare dintre noi să nu susţinem acest proiect”

 Aceasta este concluzia la care au ajuns consilierii judeţeni după ce au văzut la faţa locului stadiul investiţiei centrului balnear, lucrare începută în 2011, ajunsă acum aproximativ undeva pe la jumătate; clădirea este ridicată, însă, din lipsa fondurilor, lucrările au îngheţat. Pentru ca ceea ce s-a făcut să nu se degradeze ar mai fi nevoie de aproape 17 milioane de lei pentru a se finaliza investiţia. Cu această sumă s-ar putea rezolva absolut tot, inclusiv amenajările exterioare. Toate diligenţele avansate către Guvern, Ministerul Turismului, Prefectură şi Consiliul Judeţean s-au soldat până în acest moment cu răspunsuri negative şi, totuşi, singura nădejde care a mai rămas Borsecului este tot Consiliul Judeţean Harghita. Cum se va reuşi acest lucru? Veţi afla în cele ce urmează

 

Juriştii nu se opun, doar că ei văd altfel lucrurile

În 27 aprilie 2015, Consiliul Judeţean Harghita s-a întrunit în şedinţă ordinară în oraşul Borsec, onorându-se astfel invitaţia primarului Mik József, invitaţie care nu a fost chiar lipsită de interes, scopul acestuia fiind acela de a le arăta consilierilor, la faţa locului, pentru ce a solicitat acestui for ajutorul financiar şi, nu în ultimul rând, pentru a i se spune şi a înţelege de ce din punctul de vedere al juriştilor acest ajutor din fondul de rezervă al judeţului nu poate fi acordat.

Secretarul general al Consiliului Judeţean a lămurit problemele: „juriştii nu se opun, doar că ei văd altfel lucrurile”, a spus domnia sa şi, simplificând expunerea acestuia prin care a redat pasaje din textele cuprinse în legi, hotărâri de Guvern, voi spune doar ceea ce am reţinut, anume că sursele de finanţare a programelor şi obiectivelor în turism se realizează prin hotărâre de Guvern la propunerea Ministerului Turismului; pentru obiectivele ai căror beneficiari sunt autorităţile locale finanţarea se face din fonduri nerambursabile externe ori de stat ori din bugetele locale, aceste tipuri de finanţări trebuiesc aprobate prin HG. Situaţia este că în anii 2010, 2011, 2012, Guvernul a acordat aprobări, dar ultimul an în care a acordat şi bani a fost 2012. „Deci – spunea secretarul general, d-l Egyed Árpád – la asta trebuie să lucrăm”. O rezolvare mai rapidă a modalităţii de acordare a ajutorului către Borsec, din fondul de rezervă al judeţului, este aceea ca acel cont în care se află fondul de rezervă al oraşului să fie consumat pentru rezolvarea dificultăţii financiare pe care o reprezintă necesitatea executării lucrărilor de conservare la centrul balnear şi, în momentul în care acest cont este adus la zero, să se ceară imediat Consiliului Judeţean ajutorul financiar necesar în soluţionarea eventualelor situaţii de urgenţă neprevăzute.

 

„Să ne asumăm consecinţele acestei hotărâri”

În completarea celor de mai sus, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a subliniat faptul că „întregul consiliu trebuie să îşi asume consecinţele acestei hotărâri, evident, şi Consiliul local Borsec trebuie să-şi asume consecinţele în cazul unor situaţii neprevăzute (eventualelor catastrofe), de aceea Consiliul local va trebui să anunţe imediat că nu mai dispune de fondul de rezervă pentru ca tot imediat Consiliul Judeţean să se întrunească în şedinţă şi să decidă asupra urgenţei acordării ajutorului financiar din fondul de rezervă. Aşa trebuie luată această decizie” – a conchis preşedintele Borboly.

 

Ar fi ruşinos

„Eu cred că nici unul dintre cei de aici nu va refuza şi nu va ezita să voteze rezolvarea unei probleme atât de importante precum cea din Borsec, pentru că eu cred că ar fi foarte ruşinos pentru oricare dintre noi să nu susţinem, fiecare cum poate, acest proiect. Mă folosesc de acest prilej pentru a spune celor prezenţi că nu suntem nişte roboţi care ridică mâna la vot şi că, de fapt, tot ceea ce votăm este discutat, este trecut prin filtrul profesional al cunoştinţelor fiecăruia dintre noi, atâta cât avem, pentru că noi nu suntem totuşi specialişti în toate domeniile în care se votează aici. Dar sunt sigur că fiecare dintre noi urmăreşte cu atenţie materialele care vin spre a fi votate în cadrul consiliului” – a spus, printre altele, consilierul Ion Proca (PNL). Această intervenţie a fost necesară deoarece pentru neiniţiaţi votarea rapidă a proiectelor de hotărâre ar putea fi considerată drept superficialitate din partea lor, ceea ce nu este adevărat, pentru că fiecare hotărâre se ia numai după o dezbatere serioasă în comisiile de specialitate. Consilierul Proca a mai vorbit şi despre necesitatea îmbunătăţirii colaborării în momentul elaborării rapoartelor de specialitate, care să ajungă împreună cu proiectul de hotărâre la un echilibru care să nu mai creeze disconfortul să se înţeleagă că există un aviz nefavorabil, dar, totuşi, trebuie să se voteze (cu referire la amânarea din martie a hotărârii cu privire la Borsec).

 

Va fi anul viitor anul inaugurării?

Toţi cei care au luat cuvântul în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean au susţinut cauza supusă atenţiei – finalizarea centrului balnear, pe care se bazează dezvoltarea întregului oraş – şi şi-au exprimat speranţa ca anul viitor – dacă nu chiar anul acesta – să se împlinească visul primarului şi al locuitorilor şi tot la Borsec să se organizeze şedinţa festivă inaugurală.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.