Turismul aduce un profit de 2,9 milioane de lei Salinei Praid în prima jumătate a anului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Turismul aduce un profit de 2,9 milioane de lei Salinei Praid în prima jumătate a anului
Turismul aduce un profit de 2,9 milioane de lei Salinei Praid în prima jumătate a anului

Turismul aduce un profit de 2,9 milioane de lei Salinei Praid în prima jumătate a anului

  • Peste 190.500 de persoane au vizitat subteranul salinei în primele şase luni ale anului, cu 33% mai multe decât în perioada similară a anului precedent, când activitatea turistică era grevată încă de restricţiile impuse în contextul pandemiei COVID-19

Statisticile Salinei Praid, realizate în prima jumătate a anului 2022, consemnează un număr de 190.574 de intrări în baza de agrement aflată la 120 de metri adâncime în subteranul minei de sare, cu peste 60.000 mai multe faţă de perioada similară a anului 2021, când evidenţele la finalul primei jumătăţi a anului indicau 127.056 de vizitatori. În medie, 20-30% dintre vizitatorii Salinei Praid coboară în subteran pentru tratament.

„Putem remarca de la an la an tendinţa de revenire la normalitate a activităţii turistice, chiar dacă suntem încă departe de vârfurile înregistrate în anii de dinainte de pandemie, când într-o singură zi aveam chiar şi 7.000 de vizitatori”, ne spune Seprődi Zoltán, directorul Salinei Praid.

În ceea ce priveşte ştrandul cu apă sărată, conducerea Salinei Praid precizează că în luna iunie acest obiectiv turistic a fost vizitat de 3.146 de persoane din localitate şi turişti. În acest caz nu putem face comparaţie cu anul 2021, când ştrandul a început să funcţioneze abia în luna iulie din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile de la începutul verii. În luna iulie a anului trecut au fost vândute 25.538 de bilete de intrare.

Veniturile înregistrate din activitatea de turism au crescut de la 3.665.298 de lei în primele şase luni ale anului 2021 la 6.470.050 de lei în aceeaşi perioadă de referinţă a anului curent, depăşind cu 2.804.752 de lei veniturile obţinute în perioada similară a anului trecut.

„Dacă ne referim strict la activitatea de turism a Salinei Praid, statisticile întocmite la sfârşitul lunii iunie în acest an, comparativ cu cele înregistrate în aceeaşi perioadă din 2021, ne arată că profitul s-a mărit semnificativ, de la minus 220.000 de lei, la plus 2,706 milioane de lei. În perioada de vară, după intrarea în vacanţă a elevilor, numărul de vizitatori care ajung în subteran şi la ştrandul Salinei Praid depăşeşte cifra de 2.000 de persoane în fiecare weekend”, precizează Seprődi Zoltán.

După o perioadă de trei ani, când preţurile au rămas neschimbate, conducerea Salinei Praid a actualizat valoarea biletelor de intrare în subteran şi la ştrandul cu apă sărată, cel mai mare de acest gen din România.

Noile preţuri pentru vizitarea Salinei Praid (pentru o singură intrare) sunt de 50 de lei pentru adulţi, 30 de lei pentru copii începând de la trei ani şi pentru elevi până la 18 ani, iar studenţii de până la 26 de ani vor scoate din buzunar 35 de lei pentru o vizită în subteran.

Costul biletului de intrare în salină pentru adulţii cu dizabilităţi este de 40 de lei şi de 25 de lei pentru minorii cu dizabilităţi. Însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi plătesc 40 de lei pentru tichetul de intrare.

Pentru un abonament de şapte zile cu cinci intrări într-un interval de cinci zile, persoanele adulte vor plăti 35 de lei/persoană/zi, pentru copii şi elevi între 3 şi 18 ani tariful abonamentului este de 20 de lei/persoană/zi, iar cel destinat studenţilor de până la 26 de ani este de 25 de lei/persoană/zi. Vizitarea salinei este gratuită pentru copiii de până la trei ani.

Programul de funcţionare al ştrandului începe la ora 10:00 şi se încheie la ora 20:00, iar turiştii care intră după ora 16:00 beneficiază de o reducere.

Vă prezentăm în cele ce urmează şi preţurile actualizate ale biletelor de intrare la ştrandul Salinei Praid: 50 de lei biletul întreg, de luni până duminică, între orele 10:00 şi 20:00, pentru o persoană adultă şi 30 de lei biletul întreg pentru copiii peste 3 ani şi minorii până la 18 ani, elevi şi studenţi.

Costurile biletelor reduse, care acoperă intervalul orar 16:00-20:00, de luni până duminică, încep de la 40 de lei pentru un adult şi coboară la 20 de lei pentru copii, elevi şi studenţi. Pentru copiii sub trei ani nu se percepe taxă de intrare la ştrand.

Lucrările pentru deschiderea unui nou orizont de vizitare au avansat considerabil. Dacă în ultimii doi ani au fost finalizate studiul de fezabilitate şi caietul de sarcini în vederea amenajării noii galerii de vizitare a Salinei Praid destinată turiştilor, securizarea zonei şi racordarea ei la energie electrică şi la celelalte facilităţi, în prezent Societatea Naţională a Sării – SALROM a început demersurile pentru organizarea procedurii de licitaţie în vederea atribuirii lucrărilor de execuţie la această nouă investiţie.

Noul orizont de vizitare se va desfăşura pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi, la o adâncime de 146 de metri, la 26 de metri sub actuala galerie de vizitare. Iniţial se avea în vedere o suprafaţă mai mare, care a fost redusă, pe măsura înaintării în subteran, din raţiuni ce ţin de siguranţa vizitatorilor.

Proiectul de mare anvergură, ale căror costuri sunt estimate la peste patru milioane de euro, va include între altele un lift care va lega cele două orizonturi, o promenadă generoasă, un patinoar, o tiroliană şi mai multe posibilităţi de distracţie pentru turişti.

Strategia de dezvoltare a Salinei Praid va contribui pozitiv la dezvoltarea locală şi regională.

Terapia în minele de sare este folosită la Praid de peste şase decenii, în prezent muntele de sare adăpostind, la 120 de metri în subteran, un mini-oraş cu magazine, restaurant, locuri de joacă pentru copii, o zonă de gimnastică, galerii de artă, o biserică pentru toate confesiunile, un parc de aventură perfect securizat şi o zonă panoramică cu vedere exterioară deosebită. Există chiar şi acces la wireless, pentru cei care îşi caută sănătatea inspirând aerul sărat. Temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius. Pentru cei care încă nu au ajuns la Salina Praid precizăm că transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1.250 de metri până la poarta de intrare în baza de agrement.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.