Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Trebuie să absorbim fonduri europene, pentru că, fiind o localitate mică, bugetul local e pe măsură şi nu ne permite să ne lăfăim în bani | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Trebuie să absorbim fonduri europene, pentru că, fiind o localitate mică, bugetul local e pe măsură şi nu ne permite să ne lăfăim în bani
Trebuie să absorbim fonduri europene, pentru că, fiind o localitate mică, bugetul local e pe măsură şi nu ne permite să ne lăfăim în bani

Trebuie să absorbim fonduri europene, pentru că, fiind o localitate mică, bugetul local e pe măsură şi nu ne permite să ne lăfăim în bani

Interviu cu noul primar al comunei Corbu despre ceea ce a găsit la Primărie şi despre o parte din planurile pentru comunitate (II)

În prima parte a interviului cu Romeo Focşa Ţepeş am putut afla în ce stadiu se află reţeaua principală de apă, care sunt planurile pentru cele două drumuri comunale, dar şi pentru cel judeţean de pe Valea Seacă şi ideea celor trei spaţii de joacă pentru copii. Acum vă propunem să citiţi despre pensiunea primăriei, despre planurile avute cu centrul localităţii Capu Corbului şi despre iluminatul public stradal. Bineînţeles, nu putea să lipsească nici întrebarea privitoare la termenul impus pentru toate aceste proiecte.

– Multă lume se plângea de curentul electric şi inclusiv de iluminatul public stradal din Capu Corbului…

– Iluminatul public funcţiona pe ore: de pe la 22:00 până la 00:00 şi dimineaţa, de la 04:00 la 06:00. Acum, stând de vorbă cu cel care se ocupă de mentenanţa sistemului de iluminat, am găsit soluţii şi pot să vă spun că deja funcţionează de la 21:30 la 04:30 – asta pe timp de vară. Aşadar, suntem rezolvaţi în proporţie de 95%.

Mai avem nevoie să achiziţionăm câteva lămpi, pentru că şi aici s-a mers pe zone de interes; nu vreau să acuz. Vreau să acoperim toată comuna, pentru că toţi cetăţenii sunt importanţi. Tot aşa cum la şcoală nu conta culoarea pielii sau cu ce maşină venea la şcoală şi elevii la mine în clasă erau egali, aşa şi aici, vreau să spun că sunt primarul tuturor, indiferent de categoria socială din care provin.

Mai avem nevoie, aşadar, de vreo 10 lămpi ca să acoperim absolut toate găurile, toate lacunele sistemului de iluminat.

O problemă avem la Barasău, unde tensiunea nu ne ajută, aşa că trebuie să facem un punct de iluminat, un punct de aprindere a iluminatului public – în linii mari, să tragem de la un alt transformator electric o nouă linie. Acolo am mai identificat o soluţie: becuri LED, care sunt scumpe, dar zona nu e mare şi nu consumă mult curent.

 

microhidro1

Microhirdocentrala de la Valea Corbului

– Aveţi gospodării fără curent electric?

 

– Avem o microhidrocentrală, făcută în proiect cu Consiliul Judeţean. Funcţionează, dar nu acoperă toate necesităţile populaţiei din zonă. Ar fi bună pentru iluminat, dar în momentul în care omul îşi mai bagă un frigider în priză, tensiunea scade. E bună şi nu e bună.

Acum am identificat o altă problemă: pentru barajul construit nu avem aviz de mediu, dânşii putând să vină în orice moment să ni-l închidă.

 

 Reabilitarea Centrului civic din Capu Corbului

CapuC1Fosta conducere a primăriei avea un proiect pentru reabilitarea Centrului civic în Capu Corbului. Reabilitarea însemna un trotuar. Am zis că dacă tot facem, să facem ceva corect, frumos, funcţional, aşa că în ultima şedinţă de Consiliu local am aprobat nişte bani pentru a putea face şi partea de rigole (de şanţ) şi câteva podeţe. E zona din faţa magazinelor din centru, proprietatea Cooperativei de Consum din Corbu şi a Căminului Cultural.

Pe lângă rigole şi podeţe, am mai prevăzut coşuri de gunoi, lărgirea aleii pietonale, ca să aibă cel puţin 1,2 metri. S-a început punerea pavelelor, astfel că lucrarea o să fie finalizată cât de curând.

Ne aflăm în stadiu de discuţii cu un proiectant pentru reabilitarea Căminului Cultural atât în Corbu, cât şi în Capu Corbului. Dar asta e doar la nivel de discuţii.

Trebuie să absorbim fonduri europene, pentru că, fiind o localitate mică, bugetul local e pe măsură şi nu ne permite să ne lăfăim în bani; aşa că suntem nevoiţi să absorbim fonduri europene în vederea dezvoltării comunităţii locale.

– Pentru toate aceste proiecte v-aţi impus termene?

– Pentru apă, termenul este undeva în toamnă. Pentru asfaltare, pentru modernizarea drumurilor comunale avem nevoie de câteva avize, iar acolo ne lovim de nişte probleme minore. De exemplu, am fost la Miercurea-Ciuc după aviz şi mi s-a spus că omul vine în august din concediu.

Dar stăm pe ele, pentru că sunt probleme stringente ale comunităţii locale şi dăm bătaie – vorba românului – ca să le rezolvăm cât mai repede.

Într-o lună de zile nu am avut timp să identific toate resursele de care am nevoie ca să pot spune că asta o să funcţioneze în decembrie sau în vara anului următor. Deocamdată, termenul este cât de repede posibil.

– O discuţie aprinsă în mandatul anterior a fost şi în jurul pensiunii pe care o deţine Primăria…

– Valoarea de construcţie a pensiunii este de 2,5 milioane de lei. După cum ştiţi, impozitul se plăteşte procentual din valoarea construcţiei. La această sumă, impozitul pe an este undeva la 36.000 de lei, ceea ce e o sumă foarte mare. Dacă la acest impozit mai punem şi o chirie pe acest spaţiu, nu au cum să scoată un asemenea profit încât să-şi permită să plătească.

Societăţi interesante să preia această locaţie ar fi. Se duc, văd locul, e frumos, dar când le spun cât e impozitul pe an nici nu mă mai întreabă cât e chiria. Şi atunci ei ne spun: când rezolvaţi problema asta să ne contactaţi, pentru că am fi interesaţi.

Am identificat o soluţie: să facem o expertiză tehnică de degradare prin care să se scadă, legal, valoarea construcţiei şi, implicit, va scădea şi valoarea impozitului.

Construcţia se află într-un stadiu bun. Nu funcţionează din primăvara lui 2015, când a plecat fosta societate care o avea în exploatare (n.n. – a funcţionat aproximativ 2 ani).

În curtea pensiunii s-a făcut un teren de sport cu care, vă spuneam, suntem aproape de finalizare.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.