Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din 1 iunie, hotărârea de Consiliu local care viza blocarea roţilor în Miercurea-Ciuc este nulă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Din 1 iunie, hotărârea de Consiliu local care viza blocarea roţilor în Miercurea-Ciuc este nulă
Din 1 iunie, hotărârea de Consiliu local care viza blocarea roţilor în Miercurea-Ciuc este nulă
Jpeg

Din 1 iunie, hotărârea de Consiliu local care viza blocarea roţilor în Miercurea-Ciuc este nulă

Timp de câteva săptămâni, angajaţii City Parking (cu girul Consiliului local?) au blocat maşini fără a avea un suport legal, context în care persoanele vătămate pot depune inclusiv plângeri penale

Scriam în urmă cu două luni că prin respingerea de către Curtea de Apel Târgu-Mureş a recursului formulat de către Consiliul local Miercurea-Ciuc, Hotărârea nr. 195 din 2008 privind regulamentul de blocare, ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autovehiculelor staţionate neregulamentar în parcările cu plată, a celor abandonate, lăsate pe spaţii verzi, precum şi a celor staţionate neregulamentar pe domeniul public din municipiu este nulă. Recursul a fost respins la începutul lunii iunie, iar sentinţa Curţii era definitivă. Cu toate acestea…

Abia peste două luni, Consiliul local Miercurea-Ciuc a găsit de cuviinţă să discute şi acest aspect. Şi asta doar după intervenţia consilierului Marius Ţepeluş, care, în şedinţa de vineri, a ridicat acest aspect al blocării roţilor. „Consider că ne aflăm într-o situaţie de nelegalitate, sentinţa civilă a rămas deja definitivă de două luni şi, din câte ştiu, sunt persoane care au depus plângeri penale împotriva celor care blochează roţile autovehiculelor. Cred că trebuie de îndată să ne conformăm, iar Regulamentul de exploatare a parcărilor să fie modificat”, spunea Marius Ţepeluş.

Şi consiliera Sóos Klara afirma că hotărârea Consiliului local nu este legală pentru că puterile statului nu pot fi delegate unei firme… „cu reprezentanţi atât de aroganţi”.

În urma acestei interpelări, viceprimarul Szőke Domokos a precizat că s-a discutat deja o modificare a hotărârii şi că speră ca ea să fie finalizată până pe 15 august. După acea dată, ea va fi afişată pentru ca până la şedinţa Consiliului din septembrie să se poată aduna propunerile.

„Din păcate – spunea Szőke Domokos – soluţii sunt multiple, una care s-ar potrivi fiind cea din Târgu-Mureş. (…) Ideea nu este să blocăm autoturismul, dar dacă vrem să fie ordine, trebuie să ne gândim la modalităţi de a-i penaliza pe cei vinovaţi. Dacă se pierde acest control de a sancţiona, tot sistemul de parcare se va duce de râpă, iar în câteva luni se va ajunge la situaţia din urmă cu 8 ani, când mulţi dintre cei sancţionaţi nu şi-au plătit amenda”.

 Posibile plângeri penale

Până se va găsi o soluţie legală pentru aplicarea de sancţiuni împotriva celor care parchează în zone nepermise sau fără să achite taxa de parcare, rămân câteva întrebări.

Dacă sentinţa definitivă a Curţii de Apel Târgu-Mureş a fost dată la începutul lunii iunie şi presa locală a sesizat acest aspect la câteva zile după acea dată, de ce Consiliul local s-a autosesizat abia după două luni?

A doua întrebare este dacă şi când a înştiinţat Consiliul local/Primăria societatea care are în administrare parcările că hotărârea care viza blocarea roţilor este nulă – în speţă Regulamentul de blocare, ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autovehiculelor staţionate neregulamentar în parcările cu plată (…) precum şi a celor staţionate neregulamentar pe domeniul public? Dacă înştiinţarea firmei nu a fost făcută, se pune întrebarea de ce?; dacă s-a făcut apare întrebarea pe ce bază City Parking a mai blocat roţi?

Secretarul municipiului, Hippach Christian, preciza că sentinţa instanţei a fost înregistrată la Primărie pe 20 iulie. Aşadar, s-ar putea invoca această scuză: că autoritatea publică locală a luat act de decizia instanţei abia spre sfârşitul lunii. Doar că… fiind vorba de un proces civil, hotărârea instanţei se punea în aplicare din momentul pronunţării şi nu din momentul în care înştiinţarea a ajuns în Miercurea-Ciuc; cu alte cuvinte, era de datoria Consiliului local să cunoască la timp decizia Curţii de Apel din Târgu-Mureş.

Ultimele întrebări care, momentan, trebuie puse sunt: câte autovehicule au fost imobilizate începând cu 2 iunie şi până în prezent?; ce se întâmplă cu banii încasaţi ilegal de către City Parking în urma deblocării roţilor?; cum îşi pot recupera banii persoanele care se consideră vătămate?

La toate aceste întrebări sperăm să şi răspundă o autoritate publică.

În final putem trage o singură concluzie: în Harghita, aplicarea deciziilor instanţei de judecată de către autorităţile locale, în unele cazuri, este pur facultativă. Şi exemple ar fi multe.

XXX

După 1 iunie, o persoană din Miercurea-Ciuc şi-a găsit roata de la maşină blocată. Având cunoştinţă de nulitatea hotărârii de Consiliu local a depus plângere la Poliţie. Răspunsul primit de la instituţie privind direcţia pe care o va putea lua acest caz este: părţile ar putea ajunge la o înţelegere amiabilă sau, în funcţie de rezultatele cercetărilor, se poate merge pe sancţiune contravenţională sau pe penal.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.