Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

România a ajuns pe harta europeană a gazului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » (Inter)Național » România a ajuns pe harta europeană a gazului
România a ajuns pe harta europeană a gazului

România a ajuns pe harta europeană a gazului

După ce am ratat, fără vină, două proiecte de gazoducte majore pentru Europa, Nabucco şi South Stream, acum suntem punct nodal pentru un alt proiect european.

Mai mult decât atât, acest proiect este finanţat din fonduri europene nerambursabile. Cea mai mare parte din conducta BRUA se va găsi pe teritoriul României, astfel ţara noastră va câştiga şi din impunerea de taxe de tranzit pe transportul de gaze, nu numai din comerţul transfrontalier. Dar cel mai important câştig pentru România, pentru că BRUA va oferi posibilitatea unui flux reversibil de gaze, este că ţării noastre i se oferă şansa unei alternative la importurile din Rusia, dar şi pieţe de desfacere pentru gazele locale, mai ales că acestea sunt, în prezent, în surplus faţă de consumul intern.

Deşi nici pe departe atât de avansat precum BRUA, un alt proiect în care România este implicată este AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector). Lansat în 2010, dar neînceput nici până acum, acest gazoduct ar urma să transporte şapte miliarde de metri cubi de gaze naturale anual din regiunea Mării Caspice către România, pe teritoriul Azerbaidjanului şi Georgiei şi prin traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor. Acest proiect implică şi construcţia a cel puţin două terminale de lichefiere pe coasta din Georgia a Mării Negre. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.