Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa:A fost adoptat proiectul tehnic pentru locuinţele nZEB | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Societate »
Topliţa:
A fost adoptat proiectul tehnic pentru locuinţele nZEB
<h5><i>Topliţa:</i></h5>A fost adoptat proiectul tehnic pentru locuinţele nZEB

Topliţa:
A fost adoptat proiectul tehnic pentru locuinţele nZEB

În cadrul şedinţei extraordinare de Consiliu Local care a avut loc luni, printre proiectele de hotărâre adoptate s-a aflat şi cea de aprobare a documentaţiei şi a indicatorilor tehnico-economici pentru Construirea de locuinţe nZeb plus pentru tineri în municipiul Topliţa, pe strada Avram Iancu, nr. 9.

Potrivit documentaţiei, este vorba de un imobil de locuinţe colective cu regim de înălţime D+P+1E+M (demisol + parter + un etaj + mansardă), peste care s-au amplasat două module tip alipite Corp C1 si Corp C2, cu destinaţia de locuinţe sociale colective, destinate tinerilor, „nZEB” cu regim de înălţime P+1E+M. Construcţia este alcătuita din 4 niveluri supraterane.

De precizat faptul că demisolul are destinaţia de parcare, cu o capacitate de 10 locuri. În total vor fi 12 apartamente, câte 6 pentru fiecare corp.

Apartamentele vor avea câte două camere.

O clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero (nZEB) înseamnă una cu o performanţă energetică foarte ridicată, la care consumul de energie pentru asigurarea performanţei energetice este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut şi este acoperit în proporţie de minimum 30% cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere, pe o rază de 30 de km.

  • Detalii tehnice

Apa caldă menajeră pentru fiecare clădire este preparata în regim de acumulare cu ajutorul unui boiler termo-electric cu capacitatea de 500 litri, asigurându-se astfel necesarul de apă pentru consumatorii menajeri. Boilerul va fi de tip bivalent, cu funcţionare de la panourile solare de pe şarpantă, şi ca agent primar va fi furnizat cu ajutorul unei pompe de căldură tip aer-apa, cu capacitatea de 16 kW. Boilerul va fi prevăzut şi cu rezistenţă electrică de 6kW pentru funcţionare pe timp de avarie, dacă va fi cazul. Acesta va fi alimentat trifazat şi va avea protecţie termoizolatoare din spumă poliuretanică jacketata. Temperatura apei calde va fi între 45 şi 55 °C, nefiind admisibilă o altă temperatură peste aceasta valoare.

Se propune echiparea fiecărui imobil cu o instalaţie de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice IPEEPFV, pentru consumul propriu, fiind o instalaţie de tip „on-grid”. În acest caz, energia electrică se injectează în Sistemul Energetic Naţional.

Vor fi montate 14 panouri fotovoltaice cu o capacitate de capacitate 660 W/panou.

Pentru grupurile sanitare, încălzirea se va realiza cu ajutorul unui convector electric cu puterea electrică de 600 W, tip port-prosop, cu montare pe perete.

Încălzirea şi răcirea celorlalte încăperi (hol, bucătărie, living, dormitor) se va realiza prin intermediul unor unităţi interioare de perete, casetate, tip VRF (Variable Refrigerant Flow). Încălzirea şi răcirea încăperilor cu unităţi interioare tip VRF se va realiza prin recircularea aerului 100% din încăpere, respectiv cu ajutorul baterie pe freon.

Sistemul VRF este format din mai multe unităţi interioare care se conectează la o unitate exterioară având puterea termica de încălzire de 45 kW şi puterea termică de răcire de 40 kW.

Instalaţia va fi dotată cu comandă de sistem, cu posibilitatea comandării individuale a fiecărei unităţi interne din sistem, setarea intervalului de temperatură, programul orar.

Condensul rezultat ca urmare a funcţionării unităţilor de climatizare va fi preluat de la unităţile interioare prin intermediul pompelor de condens şi va fi preluat prin intermediul unei reţele de conducte din PVC. Drenajul condensului se va realiza prin ţevi din PVC către sifoanele lavoarelor din grupurile sanitare sau către coloanele colectoare de condens.

După ce se va realiza şi licitaţia, durata de execuţie va fi de 12 luni.

Valoarea investiţiei este de 7.599.811 lei, TVA inclus. Din aceasta, valoarea eligibilă este de 5.160.089, iar cea neeligibilă de aproximativ 2 milioane de lei.

  • Topliţa nu beneficiază de suma necesară

În cadrul raportului de specialitate se precizează că „din Devizul general al investiţiei rezultă suma de 2.003.028,52 lei (TVA inclus) neeligibilă pentru care nu există prevedere bugetară pe anul 2024. Totuşi, există posibilitatea continuării investiţiei prin solicitarea încheierii unui act adiţional adresat MDLPA, la Contractul de finanţare nr. 137640/06.12.2022 (care expiră în 06.12.2024) de prelungire a perioadei de implementare conform art. 2, alin. (3) până la data de 30 iunie 2026”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.