Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Studiu AJOFM Harghita: Firmele din judeţ caută, în următoarele luni, în principal muncitori calificaţi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Studiu AJOFM Harghita: Firmele din judeţ caută, în următoarele luni, în principal muncitori calificaţi
Studiu AJOFM Harghita: Firmele din judeţ caută, în următoarele luni, în principal muncitori calificaţi

Studiu AJOFM Harghita: Firmele din judeţ caută, în următoarele luni, în principal muncitori calificaţi

Companiile din judeţ intenţionează să angajeze, în lunile următoare, în special muncitori calificaţi, este una dintre concluziile la care au ajuns specialiştii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, în urma unui sondaj realizat în rândul angajatorilor în ultima parte a anului trecut şi ale cărui rezultate au fost făcute publice recent. AJOFM Harghita a precizat, în raportul său de activitate pe 2021, că s-a dorit cunoaşterea structurii pe meserii/ocupaţii, grupe de ocupaţii, domenii de activitate, dar şi sectoare economice a angajărilor preconizate de angajatorii din judeţ.

Intenţia a fost aceea de a chestiona mai mult de 1.300 de angajatori care să concentreze un procent cât mai ridicat din efectivul de salariaţi existent la nivel judeţean, cu accent pe sectorul privat, dar fără a ignora sectorul de stat (instituţii publice, de sănătate, de învăţământ). Chestionarul online s-a dorit a fi unul cât mai simplu pentru a se reduce pe cât posibil sarcina administrativă care apasă pe umerii persoanei responsabile cu transmiterea răspunsurilor (conţinea maximum 6 răspunsuri – puteau fi alese maximum 3 ocupaţii în care angajatorul respondent ar urma să realizeze angajări în următoarele 6-12 luni, existând şi posibilitatea precizării numărului estimativ al acestora. Au fost permise răspunsuri nule (adică angajatorul a avut posibilitatea să precizeze că nu estimează nicio angajare în următoarele 6-12 luni). La întrebările incluse în chestionar au răspuns 1.327 de angajatori (în termenul stabilit iniţial, dar ulterior au transmis răspunsuri alţi 80), aceştia preconizând 1.487 angajări în următoarele 6-12 luni. Angajatorii respondenţi aveau în total 23.772 salariaţi, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 33,3% din salariaţii din judeţ.

După prelucrarea datelor s-a ajuns la concluzia că angajatorii doresc să încadreze în special muncitori calificaţi (aproximativ 73%), iar domeniile de activitate în care se preconizează cele mai multe angajări sunt industria prelucrătoare, construcţiile, comerţul, serviciile administrative, hotelurile şi restaurantele, dar şi agricultura, transporturile şi sănătatea. Numărul angajărilor preconizate este mult mai mic decât în anul 2019, 1.487 comparativ cu 3.678 (în anul 2019 doar 44% dintre cei chestionaţi au răspuns că nu vor angaja personal, anul acesta 70,08% au avut răspunsuri nule). Numărul angajărilor în ocupaţii care nu necesită o calificare se menţine la o cotă ridicată în contextul deficitului sever de forţă de muncă calificată, câştigând în ponderea totală pe fondul unei scăderi substanţiale a numărului total de încadrări estimate.

Potrivit AJOFM Harghita, valorile relativ ridicate ale răspunsurilor nule au fost generate de contextul pandemiei de coronavirus, creşterea preţurilor energiei şi gazului sau creşterea costurilor de finanţare. Operatorii respondenţi au fost în unele situaţii (mai ales la microîntreprinderi) contabilii, o parte dintre aceştia neavând cunoştinţă de strategiile pe termen scurt ale întreprinderii sau transmiţând răspunsuri nule „din comoditate”. De altfel, peste 77,62% dintre răspunsurile nule au provenit din rândul angajatorilor care îndeplinesc criteriile aferente microîntreprinderilor din punctul de vedere al numărului de angajaţi.

„Interacţiunea cu angajatorii prilejuită de realizarea prognozei, dar şi analiza detaliată a chestionarelor ne-au permis să înţelegem mai bine comportamentul angajatorilor pe piaţă, al reprezentanţilor acestora în funcţie de contextul în care se află, permiţându-ne să stabilim paşii ulteriori de realizat. Pe baza răspunsurilor oferite, angajatorii care se cramponează de existenţa unei experienţe profesionale în ocupaţii în care nu există resursă de muncă pe piaţă disponibilă vor fi contactaţi pentru a li se explica situaţia şi pentru a li se da şansa reevaluării politicii de recrutare şi a valoriza posibilităţile de instruire suplimentară la locul de muncă fie prin stagiatură, fie prin ucenicie de nivel superior calificăriilor obţinute în cadrul programelor de formare organizate de AJOFM”, se mai arată în raportul instituţiei. (Emil Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.