Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Staţiunea Băile Tuşnad a rămas din nou fără apă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate » Staţiunea Băile Tuşnad a rămas din nou fără apă
Staţiunea Băile Tuşnad a rămas din nou fără apă

Staţiunea Băile Tuşnad a rămas din nou fără apă

  • Vechea aducţiune de apă construită în 2012, „din ţevi reciclate şi subdimensionate”, potrivit echipelor de intervenţie, a cedat din nou odată cu instalarea temperaturilor negative

Sâmbăta trecută, în perioada minivacanţei de 1 Decembrie, ţeava de aducţiune a apei care alimentează şi staţiunea Băile Tuşnad s-a spart în două locuri. Luni dimineaţă, echipa GOSCOM din localitate a depistat locul celor două fisuri şi a executat reparaţiile care se impuneau. Însă, la o oră şi jumătate după ce s-a dat drumul la apă pentru probe, debitul acesteia a început să scadă, şi nu după multă vreme apa s-a oprit din nou.

„Ne-am trezit că apa nu mai ajunge în oraş şi aseară (luni seara – n.a.), în jurul orei 20:30, am pornit împreună cu echipa de muncitori şi pe câmpul de la Cetăţuia am găsit încă o spărtură, foarte mare, de minimum un metru şi jumătate de-a lungul ţevii. Acum (marţi – n.a.) se lucrează, sperăm ca intervenţia să se finalizeze în cursul zilei, ca să avem din nou apă în oraş”, ne-a declarat Butyka Zsolt, primarul staţiunii Băile Tuşnad.

Din păcate, ordinul de începere a execuţiei proiectului „Reabilitare şi modernizare aducţiune de apă şi sistem de alimentare cu apă a oraşului”, care ar fi trebuit să fie emis joia trecută, 1 decembrie, nu a sosit încă. Conducerea Primăriei Băile Tuşnad a efectuat primele demersuri, finalizate cu o primă întâlnire în cadrul proiectului, la care au participat proiectantul, executantul de la Cluj, subcontractantul – fabricant de fitinguri, ţevi şi hidranţi – inclusiv reprezentantul fabricantului de ţeavă din fontă ductilă din Innsbruck – Austria.

„Aşteptăm ordinul de începere de la Bucureşti, apoi se va trece la proiectare, se va topografia zona dintre Sânsimion şi Băile Tuşnad şi apoi, împreună cu cei din comuna Tuşnad, vom lua la picior cei 18 kilometri pe care se va întinde noua aducţiune, ca să vedem exact pe ce străduţe putem intra şi unde nu, ca să nu ajungem ulterior la discuţii, că un drum asfaltat a fost spart din cauza montării aducţiunii sau din alte cauze. Între timp se va efectua şi etapizarea lucrării, vom începe cu reabilitarea unuia dintre puţuri, ca apoi să ajungem cu conducta cât mai repede, în decurs de o lună şi jumătate – maximum două luni, până la Tuşnad, astfel încât până la Tabăra de Vară Tusványos conducta să fie montată, cu unul dintre puţuri reabilitat. În ceea ce priveşte bazinele de apă, cel mai probabil vom începe lucrările după Tusványos, puţurile vor fi complet reabilitate, pompele vor fi schimbate şi apoi se va construi clădirea care va adăposti laboratorul de ultimă generaţie.

Întregul sistem de distribuţie, precum şi transportul apei, începând de la sursă, de la staţiile de pompare, la bazine şi până la beneficiari, va putea fi monitorizat prin intermediul unui sistem centralizat de supraveghere SCADA, graţie senzorilor care vor fi montaţi de-a lungul aducţiunii.

„Vom putea monitoriza câte grade are apa, câţi metri cubi au trecut prin punctele unde vor fi montaţi senzorii, pe traseul întregului sistem de distribuţie a apei. La fiecare 500 de metri – un kilometru vom şti că apa a pornit, de exemplu, cu 40 de metri cubi pe oră, iar dacă la celălalt senzor au ajuns 39 de metri cubi, asta înseamnă că undeva este o problemă. Vom putea să urmărim de la puţ până la bazin tot ce înseamnă temperatura apei, viteza şi aşa mai departe”, ne explică primarul Butyka Zsolt.

Sistemul SCADA se va dovedi de mare ajutor în cazul unei intervenţii, în condiţiile în care se va cunoaşte cu precizie locul unde trebuie acţionat.

„După ce va fi gata proiectul tehnic, îl vom trimite în Austria, la firma din Innsbruck, care va stabili cu exactitate de câte ţevi, câte fitinguri, de ce alte componente avem nevoie pentru realizarea aducţiunii şi sistemului de alimentare cu apă Sânsimion – Băile Tuşnad. Potrivit calculelor realizate împreună cu specialiştii care vor lucra la noua aducţiune de apă, dacă la 1 decembrie se primeşte ordinul de începere, după ce avem toate documentaţiile necesare întocmite, toate avizele şi autorizaţiile necesare, le trimitem la Bucureşti şi pe la mijlocul lunii aprilie vom putea trece la execuţia popriu-zisă a aducţiunii de apă între Sânsimion şi Băile Tuşnad”, a explicat primarul staţiunii Băile Tuşnad.

La rândul său, fostul director al GOSCOM Băile Tuşnad, Breda Sigismund, în prezent consilierul primarului, a afirmat că situaţia „trebuie gândită în aşa fel, încât să existe apă în permanenţă în staţiunea Băile Tuşnad”.

„Nu putem să începem lucrările la noua aducţiune şi să lăsăm oraşul fără apă. În lunile care urmează, împreună cu specialiştii, vom căuta soluţia cea mai bună. Sunt mai multe propuneri, toate sunt fiabile, dar vom opta pentru cea mai bună pentru demararea lucrărilor”, a concretizat acesta.

Lucrările de reabilitare şi de modernizare ale aducţiunii de apă, un proiect în valoare de 40 de milioane de lei, mai implică, între altele, reconstruirea staţiei de pompă pentru extragerea apei din subteran, construirea unei noi staţii de tratare a apei cu ozon, a staţiei de pompare a apei către staţiunea Băile Tuşnad şi a reţelei de alimentare a localităţilor, care se va desfăşura pe o lungime de 18,2 kilometri şi pentru care se vor folosi conducte din fontă ductilă de 40 de bari, recunoscute pentru calităţile lor legitimate în urma testării şi certificării de către renumite organisme europene în domeniu. Traseul noului sistem de alimentare cu apă va începe din Sânsimion, pe lângă localităţile Cetăţuia, Vrabia, Tuşnad Sat, Tuşnadu Nou şi apoi urcă dealul, pentru a ajunge la bazinele din Băile Tuşnad. Pe parcursul lucrărilor vor fi forate mai multe puţuri, iar apeductele vechi, aflate în stare avansată de degradare, vor fi reînnoite în Băile Tuşnad şi în localităţile alimentate cu apă prin noua reţea.

În paralel, va fi reabilitată şi conducta actuală, care va deveni, potrivit fostului director al GOSCOM, un „bypass” al celei noi, preluarea apei putând fi direcţionată de pe o reţea pe cealaltă în cazul apariţiei unor defecţiuni.

DANILA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.