Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Salina Praid – profit brut de 6,88 milioane de lei realizat în primele trei trimestre ale anului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 7 mai 2024
Home » Economic » Salina Praid – profit brut de 6,88 milioane de lei realizat în primele trei trimestre ale anului
Salina Praid – profit brut de 6,88 milioane de lei realizat în primele trei trimestre ale anului

Salina Praid – profit brut de 6,88 milioane de lei realizat în primele trei trimestre ale anului

  • Sistarea activităţii de vizitare a bazei de turism şi de tratament în perioada 24 iulie – 16 septembrie a condus la diminuarea profitului brut estimat pentru activitatea de turism cu 3,389 de milioane de lei

La sfârşitul primelor trei trimestre ale anului în curs, Salina Praid a realizat venituri totale de 31,524 milioane de lei, înregistrând o creştere de 10,5% faţă de veniturile realizate în perioada similară a anului precedent.

Veniturile bugetate la finalul primelor nouă luni ale anului au fost de 35,604 milioane de lei, iar veniturile realizate în această perioadă au fost cu 4,98 milioane de lei mai mici decât anul trecut, cauza constituind-o infiltraţiile la calea de acces spre zona turistică amenajată în subteran, care au condus la întreruperea totală a activităţii pentru o perioadă de aproximativ două luni.

Potrivit datelor contabile, sistarea activităţii de vizitare a bazei de turism şi de tratament în perioada 24 iulie – 16 septembrie a condus la diminuarea profitului brut estimat pentru activitatea de turism cu 3,389 de milioane de lei.

În aceste condiţii, veniturile realizate din vânzarea biletelor de intrare în salină în primele nouă luni ale anului au fost mai mici cu aproape 1,7 milioane de lei, ridicându-se la 7,181 de milioane de lei în primele trei trimestre ale lui 2022, faţă de 8,869 milioane lei în primele nouă luni ale anului 2021.

Potrivit datelor furnizate de conducerea Societăţii Naţionale a Sării SA, în primele trei trimestre ale anului, Salina Praid a fost vizitată de aproximativ 260.000 de turişti, faţă de 390.000 de vizitatori înregistraţi în perioada similară a anului trecut. Conform sursei citate, au existat şi vizitatori din străinătate, un procent important al turiştilor din afara ţării reprezentându-l cetăţenii din Republica Moldova şi din Ungaria.

Însă activitatea ştrandului a fost mai profitabilă în acest an, în sezonul estival fiind realizate venituri de 1,5 milioane de lei, faţă de 1,323 milioane de lei în perioada similară a anului trecut.

Profitul brut realizat la finele lunii septembrie se cifra la 6,88 de milioane de lei, faţă de cel realizat în perioada similară a anului 2021 înregistrându-se o diminuare de 7%, datorată infiltraţiilor în mina subterană, care au afectat atât activitatea de producţie, cât şi pe cea de turism, suspendarea activităţii având loc în perioada de vârf a sezonului de turism – sfârşitul lunii iulie, luna august şi începutul lunii septembrie.

La noul orizont de vizitare, lucrările sunt în desfăşurare, aflându-se în prezent în faza de securizare a acestuia, în momentul de faţă neputându-se preciza în cât timp se vor finaliza.

În ceea ce priveşte exploatarea sării, Salina Praid livrează sare pentru drumuri, sare bulgări, sare brichete şi sare industrială ambalată. Ponderea o deţin livrările de sare pentru drumuri, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru piaţa externă.

„Acum avem comenzi şi din Ungaria, care nu mai are acces la sarea din Ucraina, de unde avem o dispoziţie de 95.000 de tone de livrat până în martie 2023, venită în cursul lunii noiembrie din partea unei firme, pentru care am livrat până în prezent 19.000 de tone, şi de la o altă firmă, tot din Ungaria, mai avem o dispoziţie pentru 21.000 de tone, din care am livrat deja 15.658 de tone. Avem comenzi ferme şi din partea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR): una de 11.100 de tone şi încă una de 2.800 de tone, în total 13.900 de tone de sare, din care mai avem de livrat 123 de tone. Deocamdată am fost nevoiţi să oprim livrarea, întrucât depozitele de sare ale CNAIR sunt pline şi nu mai au unde să depoziteze cantităţile de sare de livrat”, a precizat Seprődi Zoltán, directorul Salinei Praid.

Am păstrat pentru final o noutate: recent, instalaţiei performante de măcinare şi de sortare a sării prietenoasă cu mediul înconjurător, care a intrat în dotarea salinei în 2019, i s-a alăturat un nou utilaj performant achiziţionat din Austria de Societatea Naţională a Sării SA pentru Salina Praid; o combină minieră în valoare de 22 de milioane de lei, care cântăreşte 105 tone, „un unicat în exploatarea sării”, potrivit directorului Salinei Praid, Seprődi Zoltán.

„Punerea în funcţiune a acesteia reprezintă pentru Salina Praid utilizarea unei tehnologii moderne de exploatare, care asigură personalului din subteran un grad de securitate ridicat şi flexibilitate în realizarea unei capacităţi de producţie substanţial mărită faţă de nivelul existent până în prezent. În plus, utilizarea acestui utilaj va conduce la creşterea gradului de stabilitate al lucrărilor miniere pe termen lung”, a precizat, pentru Informaţia Harghitei, Constantin Dan Dobrea, directorul general al Societăţii Naţionale a Sării Bucureşti.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.