Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Problemele şi îngrijirea animalelor geriatrice – câini | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Problemele şi îngrijirea animalelor geriatrice – câini
Problemele şi îngrijirea animalelor geriatrice – câini

Problemele şi îngrijirea animalelor geriatrice – câini

Asemănător oamenilor, şi animalele bătrâne (geriatrice) au nevoie de îngrijiri speciale. Vârsta la care câinii sunt definiţi ca fiind geriatrici diferă în funcţie de rasă – 10-11 ani la rasele mici, 9-10 ani la rasele mari, 6-8 ani la rasele gigant.

La ce trebuie să avem grijă?

Alimentaţie

Animalele bătrâne au nevoie de alimentaţie specială. Pe lângă necesarul nutriţional diferit de cel al unui câine tânăr, geriatricii au un metabolism mai lent şi tendinţa de a face mai puţină mişcare, drept urmare vor lua mai mult în greutate. Discutaţi cu veterinarul – vă va recomanda atât hrana, cât şi suplimentele alimentare necesare câinelui dvs. senior.

Obezitate

După cum am menţionat mai sus, câinii bătrâni sunt mai predispuşi la obezitate decât cei tineri. Aceasta poate cauza sau înrăutăţi anumite boli, cum ar fi diabetul, afecţiunile cardiorespiratorii şi afecţiunile articulare.

Afecţiuni stomatologice

Odată cu înaintarea în vârstă trebuie să acordaţi mai multă atenţie igienei dentare a câinelui dvs. Încercaţi să preveniţi problemele stomatologice prin perierea dinţilor acestuia zilnic, cu produse special destinate animalelor.

Cancer

Din păcate, prevalenţa animalelor care dezvoltă cancer este destul de ridicată la pacienţii geriatrici. În momentele în care staţi cu patrupedul dvs. şi îl mângâiaţi, încercaţi să fiţi atenţi la noduli sau diferite formaţiuni cutanate şi subcutanate. Dacă descoperiţi orice modificare, se recomandă vizita imediată la medicul veterinar.

Orbire

Dacă animalul dvs. începe să se lovească de obiectele şi mobila din casă, să se împiedice pe scări şi să nu reacţioneze la anumiţi stimuli vizuali, există posibilitatea să aibă vederea diminuată sau să nu vadă deloc.

Surzire

Odată cu bătrâneţea pot surveni procese degenerative şi la nivelul urechii. Dacă observaţi că animalul dvs. nu mai răspunde la unele comenzi, pare uneori dezorientat şi nu mai reacţionează la anumite zgomote (ex. sunetul cheilor, sunetul scos de jucăria preferată, lătrat ş.a.), duceţi-l repede la veterinar.

Boli cardiorespiratorii

Înaintarea în vârstă predispune câinii la dezvoltarea bolilor cardiorespiratorii. Una dintre cele mai comune boli cardiace la câinii de talie mică este boala degenerativă a valvei mitrale. Aceasta produce simptome ca tusea, oboseala la efort şi, cel mai primejdios, insuficienţa respiratorie. Dacă observaţi că animalul dvs. respiră accelerat fără nicio cauză aparentă (nu a alergat, nu s-a agitat), trebuie să îl duceţi de urgenţă la medicul veterinar.

Afecţiuni orsteoarticulare

Un număr ridicat de câini geriatrici ajung să dezvolte probleme osteoarticulare, cum ar fi osteoartrita. Aceasta poate debuta cu simptome uşoare, ca schiopătura inconstantă, ajungând până la semne grave – dureri mari, mers anevoios, dificultate sau chiar imposibilitatea de a se ridica în picioare.

Pe lângă afecţiunile enumerate mai sus, câinii geriatrici mai pot fi predispuşi la: boli endocrine, afecţiuni ale prostatei (la masculi), boli renale ş.a.

Este foarte important să creşteţi frecvenţa vizitelor la veterinar atunci când câinele dvs. îmbătrâneşte. Se recomandă realizarea periodică a analizelor de sânge, examenului cardiologic de specialitate şi examenului ecografic abdominal de specialitate.

Ruxandra MANU, medic veterinar

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.