Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sprijin financiar pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Sprijin financiar pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară
Sprijin financiar pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară

Sprijin financiar pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară

Angajatorul – practic oricare dintre formele de organizare în agricultură, acvacultură şi industria alimentară – beneficiază de un sprijin financiar lunar de 500 până la 1.000 de lei, în funcţie de nivelul de pregătire, pentru fiecare persoană astfel angajată. Iar tânărul angajat, pe lângă locul de muncă, se bucură şi de o scutire de 10% la plata impozitului pe venitul aferent salariului brut.

„Este o criză generală de forţă de muncă, după plecarea celor aproximativ patru milioane de oameni din ţară, iar în agricultură cu precădere. Se simte în special toamna, la recoltarea cartofului. Mai demult veneau în comunele mari din bazinul Ciuc – Cozmeni, Sânmartin, Tuşnad – peste 200 de persoane pe o perioadă de 30-40 de zile, mai ales din Moldova. Acum, fermierii nu mai găsesc forţă de muncă, pentru că cei buni au plecat, iar cei slabi nu sunt căutaţi nici acolo, nici aici”, a afirmat directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, ing. Török Jenő.

Potrivit acestuia, lipsa forţei de muncă i-a determinat pe fermieri să treacă la mecanizare – totală sau parţială – peste 60% dintre suprafeţele cultivate cu cartofi fiind recoltate cu combine.

„Dar se găsesc la fel de greu baci pe lângă oi sau îngrijitori la stână şi sunt crescători din judeţ care au renunţat să mai ţină animale, din cauza lipsei forţei de muncă”, a adăugat inginerul Török.

Pentru a veni în sprijinul fermierilor, celor care se ocupă cu creşterea unor specii din fauna şi flora acvatică în vederea comercializării, precum şi a întreprinzătorilor din industria alimentară, anul trecut a fost elaborată Legea nr. 336/2018 privind aprobarea Programului de stimulare a angajării tinerilor în sectoarele mai sus amintite. De curând, au fost aprobate şi publicate în Monitorul Oficial şi normele de aplicare a legii. Astfel, acest act normativ realizează un instrument de susţinere financiară, care să le ofere fermierilor/întreprinzătorilor posibilitatea de a angaja forţă de muncă tânără.

Sprijinul financiar se acordă angajatorului pe o perioadă de 12 luni, în condiţiile angajării a minimum doi tineri beneficiari ai Programului, pe locuri de muncă existente sau nou-create, a explicat dna Kanabé Gabriella, consilier juridic la Direcţia pentru Agricultură Harghita.

Angajatorul-fermier care face dovada angajării a minimum doi tineri cu vârsta de până la 40 de ani, inclusiv beneficiari ai Programului, obţin un ajutor financiar lunar, pentru fiecare persoană astfel angajată, după cum urmează: • 1.000 de lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură şi/sau industrie alimentară • 750 de lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare şi • 500 lei pentru persoanele fără studii.

La rândul lor, tinerii beneficiari ai Programului trebuie să aibă studii de specialitate în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare conform codurilor de clasificare a ocupaţiilor în România.

Pentru a se bucura de prevederile Legii nr. 336/2018, angajatorii fermieri au obligaţia de a încheia cu beneficiarii Programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni, potrivit prevederilor Codului muncii republicat, cu modificările şi completările ulterioare.

Legea permite tuturor formelor de organizare în agricultură, acvacultură şi industria alimentară să angajeze tineri în condiţiile actului normativ menţionat: „persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, cooperative agricole constituite potrivit prevederilor Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi alte forme de asociere care desfăşoară activităţi în agricultură, acvacultură şi/sau industrie alimentară (Legea nr. 36/1991 privind societăţile comerciale şi alte forme de asociere în agricultură)”.

Un alt avantaj al acestui act normativ, prevăzut la art. 4, alin. (3) este că „prin derogare de la prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”, tânărul beneficiar al Programului va avea parte de o scutire de 10% la plata impozitului pe venitul aferent salariului brut stabilit potrivit contractului individual de muncă încheiat.

Prevederile actului normativ vor fi puse în aplicare de către Direcţia pentru Agricultură Harghita, în cazul judeţului nostru. Responsabilul numit pentru gestionarea registrului unic privind „Programul pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industrie alimentară” este dna Katona Rozália. Persoanele interesate să se înscrie în acest program, pot lua legătura cu dna Katona Rozália apelând numărul de telefon 0266/37.18.98.

Programul pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară se derulează în perioada 2018-2020. Valoarea Programului corespunzătoare anului 2019 este de 30 milioane lei.

„Esenţial este că această măsură albeşte, într-un fel, angajarea forţei de muncă în agricultură, pentru că foarte multă lume lucrează la negru”, a conchis directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, ing. Török Jenő.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.