FEG Miercurea Ciuc BálványosExperţi din institute şi universităţi din mai multe ţări din lume participă la un workshop în care tema de discuţie va fi vulcanismul din Munţii Ciomat -

Bálványos
Experţi din institute şi universităţi din mai multe ţări din lume participă la un workshop în care tema de discuţie va fi vulcanismul din Munţii Ciomat 0

În perioada 15-21 iulie, Bálványos găzduiește primul workshop comun organizat de Comisia IAVCEI pentru Chimie a Gazelor Vulcanice (CCVG) şi Comisia pentru Lacuri Vulcanice (CVL). Acesta va reuni experţi internaţionali pentru a discuta fluxurile de gaze din medii geologice variate în zona Ciomatului, cel mai tânăr vulcan din Carpaţii Orientali, cunoscut pentru emisiile sale de gaze reci (CO2, H2S, CH4).

Scopul principal este de a îmbunătăţi înţelegerea ciclului carbonului în Pământ şi de a evalua bugetul total de carbon. Estimarea precisă a emisiilor de CO2 şi hidrocarburi uşoare este crucială pentru monitorizarea seismică şi vulcanică, sănătatea publică şi impactul asupra încălzirii globale.

Workshop-ul adună cercetători experimentaţi şi tineri oameni de ştiinţă pentru a discuta metode de măsurare şi eşantionare, configurarea camerelor de acumulare, selectarea punctelor de măsurare, măsurători ale fluxurilor din diferite tipuri de emisii (lacuri, izvoare, emisii difuze din sol) şi elaborarea şi interpretarea datelor.

Rezultatul acestui workshop va consta în elaborarea unui protocol de bune practici pentru măsurarea fluxurilor de gaze şi interpretarea datelor, care va fi publicat în Bulletin of Volcanology.

Comitetul Ştiinţific este format din Agnes Mazot (Noua Zeelandă), Fátima Viveiros (Portugalia), Jennifer Lewicki (SUA), Mariana Patricia Jácome Paz (Mexic), Carlo Cardellini (Italia) şi Germán Domingo Padilla Hernández (Spania).

Comitetul de organizare este alcătuit din Silvana Hidalgo (Ecuador), Tobias Fischer (SUA), Artur Ionescu (România), Agnes Mazot (Noua Zeelandă), Jacopo Cabassi (Italia), Felipe Aguilera (Chile), Dmitri Rouwet (Italia).

Din comitetul local de organizare fac parte: Artur Ionescu, Nicoleta Brişan, Boglarka-Mercedesz Kis, Camelia Botezan, Monika Meltzer, Alexandra Orban, toţi de la Universitatea Babeş-Bolyai.

Workshop-ul oferă o oportunitate unică pentru colaborare internaţională în geochimia gazelor vulcanice şi a lacurilor vulcanice.

Comentarii:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *