Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Situaţie îngrijorătoare: anul viitor, foarte mulţi fermieri din judeţ riscă să rămână fără subvenţiile agricole | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Situaţie îngrijorătoare: anul viitor, foarte mulţi fermieri din judeţ riscă să rămână fără subvenţiile agricole
Situaţie îngrijorătoare: anul viitor, foarte mulţi fermieri din judeţ riscă să rămână fără subvenţiile agricole

Situaţie îngrijorătoare: anul viitor, foarte mulţi fermieri din judeţ riscă să rămână fără subvenţiile agricole

  • Mai puţin de jumătate din localităţile harghitene vor avea până la 1 ianuarie 2018 întocmite amenajamentele pastorale, deşi vor fi obligatorii, iar dacă nu se prelungeşte termenul, anul viitor se vor pierde fondurile europene de la APIA
  • Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură: Doar în ultima perioadă, pe ultima sută de metri, reprezentanţi de la mai multe primării au început să vină la DAJ pentru a fi ajutaţi la întocmirea proiectelor
  • Prefectul judeţului: La nivelul judeţului Harghita, proiectele de amenajamente pastorale, deşi obligatorii în 2018, lasă mult de dorit

Mai mulţi fermieri din judeţ au semnalat o situaţie îngrijorătoare, şi anume: datorită faptului că nu au fost întocmite amenajamentele pastorale la nivelul multor unităţi administrativ-teritoriale, fermierii din localităţile respective riscă anul viitor să piardă subvenţiile agricole, ceea ce îi va pune în imposibilitatea de a-şi mai continua activitatea. „Fondurile europene care se dau pentru păşuni mă ajută să continui această activitate (n.n. – creşterea animalelor). Acum, din câte am văzut, din 2018, cei care nu vor avea amenajament pastoral nu vor mai primi subvenţie. Am ajuns iarăşi să depindem de funcţionarii şi aleşii noştri din primărie. (…) Nu interesează pe nimeni soarta noastră, a celor care muncim în zootehnie. Până acum nu s-a făcut nimic şi nici nu cred că se va face. Pe noi nu ne bagă nimeni în seamă, dar nici nu se gândesc că cine nu va primi subvenţie nu va avea bani nici de impozite şi din plătitor la buget va deveni asistat social. Am vorbit cu alţi fermieri din judeţ şi situaţia nu este una bună. Dacă se aplică legea, noi vom rămâne fără subvenţii. Nu sunt numai eu în această situaţie, dar lumea se teme să vorbească”, ne-a scris un fermier, care spune că este crescător de animale de peste 15 ani, însă a dorit să-şi păstreze anonimatul.

„Sunt comune care nu s-au mişcat până acum, recent”

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Harghita, ing. Török Eugen, instituţie care coordonează această activitate, a declarat că până la data de 1 ianuarie 2018 sunt preconizate a se finaliza amenajamentele pastorale pentru 32 de localităţi, din 65 câte au păşuni la nivelul judeţului. Adică nici jumătate din localităţile din judeţ. Iar fermierii din localităţile fără amenajament riscă să piardă fonduri europene, deoarece nu se acceptă cereri pentru plata subvenţiilor acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură fără aceste amenajamente pastorale.

Directorul DAJ Harghita a declarat că primele două etape ale întocmirii acestor amenajamente trebuiau făcute de primării. Acesta a mai spus că, într-adevăr, în ultimii doi ani legislaţia în domeniu s-a schimbat de mai multe ori, „dar esenţa este că toată lumea a sperat că se va prelungi termenul şi nu s-a ocupat foarte serios de realizarea amenajamentelor pastorale”.

Ing. Török Eugen a explicat că instituţia pe care o conduce a anunţat toate primăriile din judeţ, fiind în acest sens încheiate şi contracte de colaborare, „dar sunt comune care nu s-au mişcat până acum, recent”. Doar în ultima perioadă, pe ultima sută de metri, reprezentanţi de la mai multe primării au început să vină la DAJ pentru a fi ajutaţi la întocmirea proiectelor de amenajamente pastorale. Mai exact, a continuat directorul executiv al DAJ, în urmă cu o lună de zile a avut loc o instruire cu secretarii localităţilor la Praid, organizată de Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, unde le-a fost prezentată legislaţia şi situaţia din judeţ. Iar după această întâlnire, reprezentanţii primăriilor au început să se prezinte la Direcţia pentru Agricultură, deoarece acum „au realizat cum stau lucrurile şi pericolul de pierdere a subvenţiei dacă nu întocmesc amenajamentele pastorale”.

Directorul executiv al DAJ Harghita: 70% din activitatea colegilor mei e pe această temă

Ing. Török Eugen a mai spus că la nivelul direcţiei în fiecare luni este o şedinţă unde se analizează această situaţie şi progresele. Angajaţii instituţiei sunt împărţiţi pe comune, „fiecare lucrează, încercăm să realizăm cât mai multe amenajamente pastorale, dar nu reuşim. (…) 70% din activitatea colegilor mei e pe această temă”.

Acesta a mai explicat că nici Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) (instituţie aflată în subordinea Direcţiei pentru Agricultură), dar nici DAJ Harghita, nu are capacitatea, din cauza personalului redus, să realizeze amenajamentele pastorale din judeţ într-un an de zile. „Majoritatea primăriilor s-au apucat de lucru în acest an”.

Totuşi, conform sursei citate, Harghita stă relativ bine din acest punct de vedere faţă de multe din judeţele ţării. „Câteva judeţe stau mai bine, dar majoritatea mai slab”.

Directorul executiv al DAJ a mai spus că sunt primării în judeţ, „chiar în nordul judeţului”, care au realizat amenajamente pastorale pe suprafeţele proprii sau ale unor composesorate, însă nu pe toată suprafaţa. Dar, a precizat ing. Török, un lucru foarte important, amenajamentul pastoral trebuie realizat pe toată suprafaţa localităţii, deci şi pe suprafeţele private – doar atunci e finalizat. În asemenea cazuri, angajaţii DAJ trebuie să extindă lucrarea pe toată suprafaţa unităţii administrativ-teritoriale. În consecinţă, şi directorul executiv al DAJ Harghita a spus că termenul de 1 ianuarie 2018 trebuie prelungit.

Din păcate, sunt probleme privind necunoaşterea procedurii privind lucrările necesare întocmirii proiectului de amenajament pastoral

Şi prefectul de Harghita, Adrian Jean Andrei, a declarat că „la nivelul judeţului proiectele de amenajamente pastorale, deşi obligatorii în 2018, lasă mult de dorit”.

Acesta a explicat că printr-un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea anexei la HG nr. 1064/2013 şi aplicarea prevederilor OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente, Ministerul Agriculturii a adus modificări la modul de întocmire a amenajamentelor pastorale. Astfel, în cazul în care consiliile locale nu deţin specialişti pentru a face parte din grupul de lucru pentru întocmirea proiectelor de amenajamente pastorale, consiliul local are obligaţia să mandateze o persoană cu responsabilităţi pe Registrul Agricol pentru a prelua această activitate. „La nivelul judeţului Harghita încă nu s-a înţeles acest lucru, mai ales că şi pentru suprafeţele de pajişti împădurite, de data aceasta, specialiştii din unităţile atestate specializate să elaboreze amenajamente silvice vor fi plătiţi de către primării, iar sumele aferente vor fi recuperate de la utilizatori, proporţional cu suprafaţa deţinută până la încheierea anului fiscal. Având în vedere că în prezent consiliile locale nu au finalizat lucrările de cadastru, se poate înlocui planul cu amplasamentul pajiştilor permanente cu ortofotoplanul suprafeţei totale a pajiştii permanente. Ceea ce este de menţionat e faptul că, întrucât în legislaţia europeană şi naţională există o singură categorie de folosinţă a terenului pajişte permanentă, în modificarea la actul normativ au fost eliminate categoriile şi subcategoriile de folosinţă ale parcelei de pajişte”, a spus prefectul.

Adrian Jean Andrei a arătat că nerealizarea proiectelor amenajamentelor pastorale până la finele anului atrage nefinanţarea asigurată de Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii, prin bugetul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, în baza contractelor încheiate (fondurile necesare pentru întocmirea amenajamentelor pastorale ale suprafeţelor de pajişti permanente se asigură de la bugetul de stat). Procedura privind recepţia studiilor pedologice şi agrochimice care stau la baza întocmirii planului necesar realizării amenajamentelor pastorale se aprobă prin ordin al ministrului Agriculturii.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai explicat că la nivelul judeţului Harghita este constituit grupul de lucru prin dispoziţia directorului Camerei Agricole Harghita şi s-au făcut demersuri la toate primăriile din judeţ (din 67 au răspuns 17), prin care li s-au adus la cunoştinţă faptul că pentru elaborarea proiectelor de amenajament pastoral e necesară o solicitare a reprezentantului primăriei către Camera Agricolă în acest sens. De asemenea, potrivit sursei citate, în şase dintre unităţile administrativ-teritoriale – Lunca de Jos, Ulieş, Corund, Mărtiniş, Satu Mare şi Sânsimion – au fost organizate chiar întâlniri de lucru în vederea cunoaşterii legislaţiei şi a demersurilor în vederea întocmirii proiectelor de amenajament pastoral. „Din păcate, sunt probleme privind necunoaşterea procedurii realizării lucrărilor necesare întocmirii proiectului de amenajament pastoral în cazul în care comuna nu are pajişti în proprietate publică sau privată şi probleme legate de faptul că la nivelul consiliilor locale nu există planuri de fertilizare şi de lucrări agro-pedo-ameliorative emise de către Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Harghita”, a mai declarat prefectul judeţului.

Proiect de modificare legislativă privind extinderea termenului limită pentru realizarea amenajamentelor pastorale

Şi parlamentarul de Harghita Sebestyén Csaba a atras atenţia asupra riscului ca fermierii să piardă subvenţia. „Riscăm ca fermierii să piardă sute de milioane de euro anul viitor din cauza subvenţiilor agricole neacordate dacă nu se extinde termenul limită pentru realizarea amenajamentelor pastorale. Trebuie modificat urgent actul normativ care prevede termenul pentru aceste documente fără care nu se acceptă cereri pentru plata subvenţiilor acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură”, a declarat, în urmă cu o lună, deputatul UDMR Sebestyén Csaba, membru al Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, după ce a depus un proiect de modificare legislativă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, potrivit site-ului oficial al UDMR.

Conform acestuia, legea în vigoare prevede un termen de trei luni, timp în care autorităţile locale, potrivit normelor metodologice propuse de ministerul vizat, pot aproba documentaţia amenajamentelor pastorale, care însă nu pot fi realizate în perioada de toamnă sau iarnă, şi nici înaintea publicării normelor de aplicare de către minister. „Această modificare legislativă trebuie tratată cu prioritate, pentru că nu putem risca ca fermierii să piardă subvenţiile agricole. Este o problemă care trebuie rezolvată urgent. Am depus un proiect de modificare legislativă care prevede extinderea termenului până în ianuarie 2019”, a spus deputatul Sebestyén Csaba.

Deputatul UDMR a mai subliniat că amenajamentele pastorale trebuie să prevadă compoziţia floristică a păşunilor, lucru care poate fi realizat doar în perioada de vegetaţie – şi nu toamna târziu sau iarna. Astfel, a atenţionat Sebestyén Csaba, administraţiile locale nu au posibilitatea să se conformeze termenului prevăzut de lege şi să adopte documentaţia necesară până în ianuarie 2018.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.