Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în Harghita
Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în Harghita

Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în Harghita

Proiectul depus de CJ Harghita are o valoare de 200 milioane de lei • Pentru a putea demara acest proiect, CJ s-a împrumutat cu 25 milioane de lei • În cadrul proiectului se vor închide cele 8 depozite neconforme, se vor deschide alte depozite şi staţii de transfer • Termen de finalizare: 2016

 

De ani buni de zile se discută despre necesitatea închiderii depozitelor de deşeuri neconforme şi deschiderea unor gropi ecologice. După lungi dezbateri şi negocieri, după identificarea şi reidentificarea de locaţii pentru noile gropi ecologice, până la urmă Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor este în plin proces de realizare şi se apropie cu paşi repezi de finalizare.

Asta ca urmare a unui proiect câştigat de Consiliul Judeţean, a cărui valoare este de aproximativ 200 milioane de lei, din care 70% reprezintă fonduri europene, 15% fonduri guvernamentale, iar 15% partea Consiliului.

„Sunt 8 depozite care trebuie închise în judeţ: Borsec, Topliţa, Gheorgheni, Bălan, Tuşnad, Vlăhiţa, Cristuru-Secuiesc şi Miercurea-Ciuc”, spunea vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamér, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de ieri.

Pe lângă închiderea acestor 8 depozite, în cadrul proiectului este cuprinsă şi construirea, pe o suprafaţă de 20 de hectare, a depozitului judeţean de la Remetea.

De asemenea, pentru reducerea costurilor de transport a deşeurilor, se vor face două staţii de transfer, una la Miercurea-Ciuc, pentru zona Ciuc, şi alta la Corund, pentru zona Odorhei. Deşeurile din cele două zone vor fi transportate în cele două staţii unde va fi compactat şi abia pe urmă va fi transportat mai departe către depozitul principal, astfel scăzându-se cheltuielile cu transportul.

Tot în cadrul proiectului este cuprinsă şi achiziţionarea de containere, a 37.500 de pubele care vor fi amplasate în judeţ, precum şi a 35 de autospeciale de transport gunoi.

Pentru ca toate acestea să poată demara, Consiliul Judeţean a accesat, prin Trezorerie, un credit de 25 de milioane de lei. „Anul acesta încercăm să accesăm cât mai multe fonduri europene – lucrările care sunt plătite de UE să le facem acum, cele care trebuie suportate de către noi să fie trecute la începutul anului viitor. Noi vrem să terminăm proiectul la sfârşitul anului viitor”, spunea Barti Tihamér.

Acesta a mai precizat că singurele probleme în derularea acestui proiect au apărut la Corund, acolo unde urmează să se construiască o staţie de transfer. Locuitorii din zonă, nemulţumiţi de faptul că lucrarea se va face mult prea aproape de ei, au dat în judecată Consiliul Judeţean, iar acum lucrările sunt sistate.

„Locuitorii ne-au dat în judecată pentru locaţia staţiei de transfer – preciza vicepreşedintele CJ Harghita. Eu zic că nu a fost o comunicare foarte bună şi nu li s-a explicat locuitorilor ce se întâmplă acolo, unde va fi poziţionată. Acolo nu va fi un depozit, ci o staţie de transfer. Ei sunt nemulţumiţi că e prea aproape de ei”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.