Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita: „Aşa s-a solicitat, aşa propunem spre aprobare!” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita: „Aşa s-a solicitat, aşa propunem spre aprobare!”
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita: „Aşa s-a solicitat, aşa propunem spre aprobare!”

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita: „Aşa s-a solicitat, aşa propunem spre aprobare!”

La începutul anului, 13 localităţi nu au primit bani pentru drumurile comunale; de această dată balanţa înclină în favoarea lor • 20 octombrie 2015 este data limită pentru depunerea solicitărilor

Vineri, 25 septembrie 2015, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita în care s-au dezbătut, înainte de a fi aprobate, peste 30 de proiecte de hotărâri.

 

Rectificarea bugetului

În legătură cu acest subiect s-au avut în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 20 din 28 iulie 2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe 2015, potrivit căreia sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale s-au majorat cu suma de 300 de milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale. Prin Hotărârea Guvernului 638/2015, privind repartizarea pe judeţe a sumelor necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, această sumă a fost repartizată pe judeţe ţinând cont de lungimea drumurilor judeţene şi comunale, capacitatea financiară a judeţului şi analizele de specialitate. Judeţului Harghita i-au fost alocate 7.347 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.

Acestea fiind spuse, adică reamintite, prin hotărâre, Consiliul Judeţean repartizează pe unităţi administrativ-teritoriale sumele alocate pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale în funcţie de lungimea şi starea tehnică a acestora, după consultarea primarilor. După cum a precizat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, „la amendamentul de fond s-au tot făcut modificări, inclusiv cu o seară înainte de şedinţă, au mai venit la Consiliul Judeţean primari, cu probleme serioase privind decontările din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), noi am trimis înştiinţări şi consiliilor locale în legătură cu faptul că împrumutul de 25 de milioane lei a fost aprobat de Guvern şi astfel programul de gestionare a deşeurilor avem din ce să-l gestionăm, avem din ce plăti, foarte mulţi primari nu au primit bani nici de la trezorerie, nici de la bănci în situaţia în care 30 septembrie este data limită pentru decontări. Amendamentul de fond se referă la cum putem ajuta localităţile Dealu, Racu, care au probleme la şcoli, cum putem ajuta spitalul, şi alte localităţi. Referitor la drumuri, s-a luat în considerare faptul că avem 13 localităţi care la începutul anului nu au primit bani şi din acest motiv solicitările venite, aşa cum au venit aşa au fost propuse spre aprobare. Cu părere de rău, din zona de Nord a judeţului numai comuna Subcetate a depus solicitare pentru a primi bani, chiar dacă ne miră acest lucru este treaba primarilor să depună documentaţiile necesare, cei care au avut documentaţiile în ordine se regăsesc pe listă”.

 

Concret

Comuna Lunca de Sus a solicitat ajutor financiar în vederea implementării proiectului „Reabilitarea drumului comunal DC 150 Valea Ugra”, proiect finanţat din programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Datorită problemelor ivite la rambursarea plăţilor şi pentru a evita pierderea totală a proiectului, pentru rezolvarea urgentă a situaţiei s-a solicitat şi s-a aprobat suma de 448.445 lei; Comuna Plăieşii de Jos, pentru 2 proiecte finanţate de PNDR, ambele în stadiu avansat de implementare, a solicitat pentru unul din proiecte suma de 450.239 lei, iar pentru al doilea suma de 1,4 milioane lei: neavând resursele financiare necesare, comuna Plăieşii de Jos a cerut ajutor financiar din fondul de rezervă bugetară pentru asigurarea implementării celor două proiecte; S-a acordat ajutor financiar în sumă de 1.904 mii lei pentru Lunca de Sus, tot din fondul de rezervă bugetară, pentru două proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Totodată, s-a propus ca în urma rambursării de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit a sumelor eligibile utilizate de comune, Lunca de Sus, respectiv Plăieşii de Jos, sumele acordate să fie restituite bugetului judeţului Harghita.

S-a acordat ajutor financiar comunelor Dealu, Mădăraş, Racu din fondul de rezervă în sumă totală de 743 mii lei, din care pentru Dealu suma de 387 mii lei pentru rezolvarea încălzirii şcolii, suma de 161 mii lei la Racu pentru extinderea şcolii din localitate, suma de 195 mii lei comunei Mădăraş pentru investiţia „Extinderea reţelei electrice în zona extravilan Mădăraş spre Vârful Mădăraş”.

Bugetul a suferit modificări şi prin virări de credite bugetare între subcapitole şi titluri.

 

O propunere pertinentă

Consilierul Ion Proca (PNL), surprins de faptul că localităţile din Nordul judeţului nu au solicitat bani pentru drumurile comunale, în situaţia în care nu poate afirma nimeni că nu ar exista drumuri care să necesite lucrări de reabilitare, a spus că „împreună cu consilierii PSD voi vota lista întocmită de Consiliul Judeţean, dar solicit ca în perioada imediat următoare să se organizeze noi consultări cu primarii din localităţile din nordul judeţului, desigur înainte de data limită – 20 octombrie – a depunerii solicitărilor care să fie cuprinse în buget”.

Asupra altor hotărâri vom reveni într-un număr viitor.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.