Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şi în acest an principala provocare pentru Primăria Tulgheş este asigurarea co-finanţării pentru proiectele finanţate din fonduri europene sau de la bugetul central | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Societate » Şi în acest an principala provocare pentru Primăria Tulgheş este asigurarea co-finanţării pentru proiectele finanţate din fonduri europene sau de la bugetul central
Şi în acest an principala provocare pentru Primăria Tulgheş este asigurarea co-finanţării pentru proiectele finanţate din fonduri europene sau de la bugetul central

Şi în acest an principala provocare pentru Primăria Tulgheş este asigurarea co-finanţării pentru proiectele finanţate din fonduri europene sau de la bugetul central

  • Bugetul aprobat al localităţii pe 2024 are o valoare de peste 7,5 milioane lei, din care 5,555 milioane lei au fost alocate pentru funcţionare şi 1,92 milioane lei pentru dezvoltare

Bugetul comunei Tulgheş pe 2024, votat recent în unanimitate de consiliul local, este de 7,537 milioane lei, în uşoară creştere faţă de anul precedent. Creşterea a fost determinată de indexarea taxelor şi impozitelor cu indicele inflaţiei, de 13,8%.

Pe de altă parte însă, primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a spus că „cel puţin cota din impozitul pe venit cred că a fost diminuată cu peste 20% din calculele noastre”. Edilul a explicat că în cursul anului bugetul se va reaşeza, deoarece „noi ne estimăm veniturile real”, fără a le evalua în plus, astfel că la finalul lui 2024 aceste cifre vor fi mai mari, cum s-a întâmplat de-a lungul timpului. De asemenea, în buget nu au fost cuprinse sumele care vor fi decontate din anumite proiecte finanţate din fonduri europene sau de la bugetul central. „Vor urma rectificări şi după aceea se vor adăuga la cifrele acestea. Eu sunt conştient că până la finele anului, probabil, bugetul va mai creşte cu peste un milion de lei. Dar la ora actuală acestea sunt cifrele”, a spus Marcel Vancu.

Conform acestuia, pentru funcţionare (salarii, plăţi utilităţi, asistenţă socială, indemnizaţii asistenţi personali etc.) a fost alocată suma de 5,555 milioane lei şi pentru dezvoltare 1,92 milioane lei.

Astfel, pentru cheltuieli pe asistenţă socială au fost alocaţi 711 mii lei. Cheltuielile pentru curent, salubrizare, poştă, alte bunuri au fost estimate la 2,062 milioane lei. Dobânzi la credite sunt în sumă de 105 mii lei. Totodată, în acest an, Primăria Tulgheş trebuie să ramburseze un credit de 400 mii lei.

Primarul a arătat că de anul trecut au rămas în excedent 566 mii lei – sumă care provine din avansuri la diferite proiecte europene pe care administraţia publică locală le are în derulare şi nu a fost cheltuită. Iar cei 566 mii lei sunt alocaţi tot pentru implementarea proiectelor respective.

În acest an, la capitolul investiţii a fost prevăzută efectiv suma de 1,382 milioane lei. Iar la capitolul cultură, culte, evenimente, sport etc. sunt prevăzuţi 300 mii lei.

Peste 3 milioane lei sume necolectate din taxele şi impozitele locale din anii anteriori

Edilul comunei a declarat că, în momentul de faţă, în contabilitatea primăriei figurează o sumă de 3,1 milioane lei necolectată din taxele şi impozitele locale din anii anteriori, datorată de persoane fizice şi juridice, unele litigii fiind în instanţă. „Noi facem toate demersurile să recuperăm această sumă. Este o sumă mare şi foarte importantă pentru un buget destul de mic. Toate procedurile legale noi le ducem la îndeplinire. Ne lovim de anumite situaţii când au fost efectiv unele bunuri transferate de pe o persoană pe alta sau dintr-o firmă pe alta. Sunt tot felul de formule ingenioase pe care unii le folosesc. Şi atunci, dacă ei sunt cu un pas înaintea ta, e greu să-i prinzi din urmă”, a spus primarul.

Principalele investiţii care vor demara în acest an

Vorbind despre investiţii, Marcel Vancu a spus că anul acesta va începe implementarea a patru proiecte mari, la fiecare dintre acestea primăria având o contribuţie proprie substanţială.

Unul dintre aceste proiecte vizează reabilitarea şi modernizarea şcolii primare cu clasele I-IV, în valoare totală de aproape 2,25 milioane lei.

A doilea se referă la reabilitarea clădirii fostului internat şcolar, unde acum funcţionează cantina şcolară, o investiţie de peste 1,4 milioane lei.

Al treilea proiect este reabilitarea şi eficientizarea energetică a sediului primăriei, în valoare de aproape 1,9 milioane lei.

Al patrulea proiect este modernizarea unor drumuri comunale, în cadrul căruia se va construi şi un pod peste râul Putna, în valoare de aproape 3 milioane lei.

Potrivit sursei citate, acestea sunt principalele investiţii care vor fi demarate în acest an. „Dacă putem să le finalizăm, ar fi extraordinar. Acum sunt mai mulţi factori, deoarece urmează achiziţiile publice, există varianta participării firmelor la licitaţii, dar şi să nu fie interes din partea antreprenorilor… Sunt mai mulţi factori, dar sper să fie bine”, a precizat edilul.

Primarul a afirmat că şi în acest an principala provocare pentru comuna Tulgheş este asigurarea co-finanţării pentru proiectele finanţate din fonduri europene sau de la bugetul central. „Principala noastră preocupare este să asigurăm co-finanţările necesare. (…) Peste tot sunt contribuţii proprii şi banii acolo se duc. Nici nu sunt suficienţi. Avem un proiect prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), care este în derulare, care vizează modernizarea unor străzi, la care numai contribuţia proprie a fost de aproximativ două milioane lei. Am reuşit să luăm un împrumut de 1,5 milioane de lei, maximul care se acorda pentru o comună. Acum avem de rambursat şi împrumutul, avem de plătit şi dobânzi şi ne mai trebuie şi 500 mii lei să completăm diferenţa până la două milioane lei. E o situaţie destul de grea pentru noi, dar până la urmă ne mobilizăm, structurăm în aşa fel sumele încât să acoperim toate nevoile şi să o ducem până la capăt. Până la urmă, aşa cum a fost gândit în consiliu local, pentru că bugetul a fost votat în unanimitate, nu a fost nicio reţinere, bugetul a fost unul foarte echilibrat, care să atingă absolut toate interesele locale. Aşa e normal”, a spus primarul comunei Tulgheş.

Pe lângă investiţiile noi, mai sunt şi proiecte aflate în derulare. Unul dintre ele, finanţat tot prin AFIR, la care lucrările sunt destul de avansate, este reabilitarea şi modernizarea fostei şcoli din Hagota, unde se va înfiinţa un centru de combatere a violenţei în familiei. Această investiţie are o valoare de aproape 1,3 milioane lei.

Un alt proiect aflat în execuţie este „Construirea unei centrale termice şi a sistemelor de apă caldă şi încălzire pe bază de biomasă, pentru Primăria comunei Tulgheş”, cu o valoare de peste 1,2 milioane lei.

***

În context, întrucât în acest an sunt alegeri locale, l-am întrebat pe Marcel Vancu dacă va candida pentru un nou mandat de primar al comunei Tulgheş. Acesta a confirmat că intenţionează să candideze pentru a finaliza proiectele începute, însă deocamdată nu se cunoaşte nici calendarul alegerilor. „Deocamdată nimănui nu îi stă mintea la alegeri pentru că preocupările sunt extrem de diverse şi avem foarte multe probleme de rezolvat. Dar cu cât timpul se apropie probabil se va cristaliza şi o intenţie de candidatură. Eu mă consult şi cu cetăţenii, şi cu prietenii, şi cu colegii consilieri. Practic, aşa ar trebui (n.n. – să candidez), să mergem mai departe ca să terminăm ce am început”, a conchis primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu. (Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.