Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

FONTANA Spa&Balneo Borsec la un an de la deschidere (II) | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Timp Liber » FONTANA Spa&Balneo Borsec la un an de la deschidere (II)
FONTANA Spa&Balneo Borsec la un an de la deschidere (II)

FONTANA Spa&Balneo Borsec la un an de la deschidere (II)

  • „Cei care vin aici o fac pentru relaxare, pentru evadare din mediul cotidian şi vin ca să beneficieze de această putere vindecătoare a naturii şi de resursa ei principală de la Borsec: apa”

Fără să planific, la FONTANA Spa&Balneo am ajuns de Valentine’s Day. Astfel că forfota angajaţilor era pe măsură, în ceea ce priveşte componenta de SPA a complexului, fiind rezervate toate locurile pentru masaj. Însă, masajul nu este singurul serviciu pe care FONTANA îl oferă în cadrul SPA. Despre Sănătate Prin Apă la Borsec am vorbit cu directorul general al FONTANA Spa&Balneo, Tamara Proca.

Ne reamintim din prima parte a materialului dedicat complexului că, iniţial, proiectul cuprindea doar componenta de balneologie, conceptul de SPA apărând ulterior. Astfel, centrul are două departamente funcţionale care oferă servicii clienţilor: o parte numită wellness – SPA şi aici intră accesul la piscine şi terapiile de relaxare, care înseamnă masajele şi meniul (aşa se numeşte în termenii de specialitate) de terapii oferit; pe cealaltă parte este departamentul medical balneo. Cum în prima parte am vorbit despre departamentul medical balneo, acum ne vom opri asupra celui de SPA.

Interlocutoarea noastră, Tamara Proca, ne spunea că la SPA există un meniu de terapii care a fost conceput special pentru Fontana Borsec. „Porneşte de la acest concept pe care l-am numit mai înainte – Puterea vindecătoare a naturii. Ingredientele folosite sunt inspirate din natura înconjurătoare, folosindu-se fân alpin în anumite băi de plante sau uleiuri esenţiale, cum ar fi floarea de colţ. Totul are legătură cu zona în care ne aflăm, duce cu gândul la peisajul montan şi la binefacerile naturii montane”.

Cei care aleg să se relaxeze la FONTANA pot găsi piscine interioare şi saune (cu infraroşu, Finlandeză, baia cu aburi), băi (Új-Sáros, Sacrală) şi o sală de fitness.

„Avem şi piscine exterioare, încălzite – preciza Tamara Proca. Una dintre aceste piscine funcţionează şi iarna, având un mare succes. A fost deosebit ca experienţă, luna trecută, când a nins, în jur totul era alb şi lumea stătea în piscina exterioară.

(…) Avem şi două bazine mici cu apă minerală pentru publicul larg. Probabil că în viitor o să extindem puţin, să mai avem şi în alt bazin apă minerală”.

Un alt aspect interesant este acela că de pe pagina de Internet a centrului (fontanaborsec.ro) pot fi achiziţionate vouchere valorice sau pentru o anumită terapie şi care pot fi oferire în semn de cadouri celor dragi. Deocamdată, sunt doar vouchere pentru departamentul de SPA (vouchere valorice sau vouchere pentru o anumită terapie), însă în curând vor fi şi pentru tratamentele medicale.

„Ne-a trebuit puţin timp ca să ne identificăm”

Directorul general a dorit să facă şi o precizare, una bine-venită pentru turişti, mai ales că la începutul perioadei de funcţionare a FONTANA au fost şi confuzii în acest sens.

„Am observat un lucru interesant. La început, când am deschis, oamenii veneau ca la ştrand, ca la bazin. Unii se aşteptau să vină într-un aqua park, de exemplu. Ne-a trebuit puţin timp ca să ne identificăm, să transmitem publicului într-un mod cât mai clar cine este Fontana, ce fel de servicii folosim. Nu suntem un aqua park, nu avem tobogane şi alte modalităţi de acest gen de a petrece în apă. Apa nu este un mijloc de distracţie, este pentru relaxare. Cred că avem o traducere foarte bună a ceea ce înseamnă SPA – Sănătate Prin Apă.

Cei care vin aici o fac pentru relaxare, pentru evadare din mediul cotidian şi vin ca să beneficieze de această putere vindecătoare a naturii şi de resursa ei principală de la Borsec: apa”, spunea interlocutoarea noastră.

Încet-încet oamenii au înţeles ce înseamnă un SPA şi pe zi ce trece, de-a lungul anului trecut, s-a observat o creştere a solicitării acestor terapii. Dacă se face o comparaţie a lunii februarie din acest an cu cea din 2023, solicitările pentru terapiile SPA s-au dublat.

Foarte mulţi turişti inclusiv din Republica Moldova

Anul trecut, la FONTANA au fost aproape 80.000 de vizitatori (mai exact 79.874), iar dintre aceştia 5.100 au beneficiat de terapii. Este vorba de masaje, tratamente corporale, faciale, băi, infuzii sau de camera salină.

Beneficiarii acestor servicii sunt fie turişti care ajung în Borsec şi află de existenţa FONTANA la unităţile de cazare, fie clienţi care ştiau de acest centru şi merg special pentru el.

„Deja chiar putem să spunem că începem să avem un public consolidat, mai ales din zona Moldovei pentru că este mai aproape – Suceava, Neamţ, Iaşi, Bacău – bineînţeles din împrejurimi – Mureşul, judeţul Harghita, evident – şi chiar din Cluj şi Bistriţa-Năsăud. Cei care vin din Constanţa, Bucureşti, Timiş, vin pentru perioade mai lungi, pentru vacanţe.

Avem foarte mulţi turişti din Republica Moldova. Odată pentru că sunt pensiuni în Borsec ale căror proprietari sunt cetăţeni din Rep. Moldova, dar şi pentru că sunt agenţii de turism interesate să aducă turişti în România. Câtă vreme Borsecul a fost închis pentru tratamentele balneare şi pentru SPA, ei mergeau la Sovata, dar din ce în ce mai mulţi se opresc şi la Borsec. Vin chiar pentru un weekend, pentru că 350 de km, de la Chişinău la Borsec, nu e mult, mai ales că nu ai de trecut muntele”.

Recunoaştere naţională

Deşi FONTANA s-a deschis, putem spune, recent, deja a primit câteva premii. Împreună cu Primăria oraşului Borsec, anul trecut, la Congresul Turismului Balnear şi de Wellness din România, organizat la iniţiativa Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), a fost recompensat cu premiul pentru cea mai importantă investiţie în domeniul balnear/spa/wellness. Apoi a mai obţinut un premiu în cadrul Galei Termalia, care oferă recunoaştere proiectelor din industria wellbeing, iar un al treilea premiu în cadrul Congresului despre SPA.

Aceste premii, remarca Tamara Proca, „sunt foarte importante nu numai pentru noi, pentru că te readuc în atenţia publicului şi sunt o garanţie a calităţii serviciilor oferite”.

În afară de acestea, FONTANA a găzduit, spre finalul anului trecut, şi conferinţa „Balneologia în Transilvania”.

În loc de concluzie

Alături de investiţiile făcute de Primăria oraşului Borsec în ceea ce priveşte imaginea urbană a staţiunii şi de facilităţile oferite, alături de reabilitarea unor vile, e construcţia altor unităţi de cazare, alături de multitudinea de evenimente din timpul verii, fără îndoială, şi FONTANA Spa&Balneo contribuie la revigorarea turismului în staţiunea din nordul judeţului. Mai ales că Borsecul, alături de apa minerală, era cunoscut şi recunoscut pentru tratamentul balnear.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.