Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şi în acest an, Direcţia Silvică Harghita oferă spre vânzare aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 7 mai 2024
Home » Societate » Şi în acest an, Direcţia Silvică Harghita oferă spre vânzare aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun
Şi în acest an, Direcţia Silvică Harghita oferă spre vânzare aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun

Şi în acest an, Direcţia Silvică Harghita oferă spre vânzare aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun

  • Preţurile sunt cuprinse între 25 şi 35 de lei, la fel ca anul trecut

Direcţia Silvică (DS) Harghita oferă spre vânzare în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun, din specia brad, la ocoalele silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că, la fel ca în anii anteriori, Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, prin direcţiile silvice şi ocoalele silvice de stat, pune la dispoziţia populaţiei pomi de Crăciun. Conform sursei citate, vânzarea acestor pomi nu este neapărat o activitate economică, ci mai mult una socială, pentru ca să-şi permită achiziţia de brazi şi persoanele care nu au resurse financiare pentru a-şi cumpăra un pom mult mai bine conformat din magazinele de specialitate sau alte forme de pomi mai stilizaţi, cum au apărut în zilele noastre. „Preţurile la pomii oferiţi de RNP – Romsilva sunt mai mult decât accesibile, astfel încât persoanele care chiar nu au posibilităţi să aibă pomul de Crăciun dorit”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Directorul DS Harghita a explicat că pomii sunt puşi la dispoziţia populaţiei prin ocoalele silvice din zona de nord a judeţului – Topliţa, Borsec şi Tulgheş – „pentru că acolo mai sunt păduri proprietate publică de stat şi există şi formule de împădurire în care bradul este bine reprezentat”. La celelalte două ocoale silvice din cadrul DS Harghita – Miercurea-Ciuc şi Homorod – nu se comercializează pomi de Crăciun. Brazii sunt recoltaţi din regenerări naturale şi din lucrări de curăţiri, „astfel încât să nu punem presiune nici pe pădure, dar să şi venim în întâmpinarea cererii populaţiei din zonă”.

„Nu este o cantitate semnificativă. Se ştie că în anii trecuţi se recoltau zeci de mii sau chiar sute de mii de pomi de Crăciun, dar erau singurii care ajungeau în casele oamenilor şi eram furnizori pentru foarte multe localităţi din ţară”, a precizat directorul DS Harghita. Conform acestuia, numărul de 1.000 de brazi de Crăciun comercializaţi de direcţia silvică a rămas constant în ultimii ani, deoarece nici cererea nu este mai mare.

Preţurile pomilor de Crăciun vânduţi la cele trei ocoale silvice sunt cuprinse între 25 şi 35 de lei, în funcţie de înălţime: până la 1,30 m înălţime – 25 lei; între 1,31 şi 2 metri – 30 de lei; între 2,01 şi 3 metri – 35 de lei. Preţurile includ şi TVA.

„După cum se poate vedea, preţurile sunt mai mult decât accesibile, mai ales că includ şi TVA”, a declarat ing. Cătălin Mutică.

Cetăţenii care doresc să cumpere brazi de Crăciun trebuie să se prezinte la sediile ocoalelor silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş şi să solicite pomii pe care doresc să-i achiziţioneze. „Bineînţeles că nu se vând pomi în cantităţi mari la persoane fizice pentru a se evita specula. Având în vedere că numărul pomilor nu este mare, probabil că durata de vânzare va fi destul de scurtă”, a spus directorul direcţiei silvice.

Potrivit acestuia, deoarece pe piaţă există multe alternative la pomul de Crăciun din pădure, nu mai există o presiune foarte mare la ocoalele silvice. „Nu se formează cozi când sunt aduşi pomii”.

„Nu e loc de reclamă, pentru că e practic o zonă socială în care se găseşte această ofertă. Noi, silvicultorii, suntem bucuroşi că pe piaţă au apărut atâtea alternative şi populaţia îşi îndreaptă atenţia şi în altă parte, fiindcă în felul acesta s-a diminuat foarte mult presiunea asupra pădurii din punct de vedere al recoltării pomilor de Crăciun”, a spus directorul DS Harghita, precizând că practica tăierii ilegale a pomilor de Crăciun din pădurile statului sau ale proprietarilor privaţi, care era des întâlnită în trecut, s-a diminuat, nefiind întâlnite des cazuri de confiscări sau tăieri în masă.

Cu toate acestea, DS Harghita are încheiate protocoale cu celelalte instituţii cu atribuţii de control, pentru că e o perioadă mai sensibilă, cumulându-se cererea de pe piaţă pentru pomi de Crăciun şi cea pentru lemnul de foc. Astfel că an de an s-au înăsprit măsurile de control în această perioadă. În baza protocolului, poliţiştii împreună cu jandarmii, silvicultorii şi reprezentanţii gărzilor forestiere au acţiuni specifice în această perioadă pentru a preveni producerea unor infracţiuni în fondul forestier.

La nivel naţional, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, prin unităţile sale teritoriale, a scos spre vânzare peste 20 de mii de pomi de Crăciun în sezonul sărbătorilor de iarnă.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.985 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.301 ha). Din acest total, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.