Cum se încheie anul în comuna Subcetate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Societate » Cum se încheie anul în comuna Subcetate
Cum se încheie anul în comuna Subcetate

Cum se încheie anul în comuna Subcetate

În primăvară, Vasile Rusu, primarul comunei Subcetate, spunea că peste 60% din bugetul pentru anul 2023 este alocat investiţiilor. Acum, la sfârşitul anului, am dorit să aflăm în ce stadiu se află proiectele amintite atunci.

Proiecte cu finanţare prin programe guvernamentale

Prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, primăria comunei a depus un proiect de peste 9 milioane de lei pentru asfaltarea străzilor Mihai Eminescu, Andrei Cotfas, Protopop Vasile Urzică şi Podireiu. „Din păcate acest proiect este legat de un altul – reţeaua de apă şi canalizare menajeră. Aici lucrarea este finalizată în proporţie de 99%, singurele lucruri care sunt în execuţie acum sunt cele privind racordarea staţiilor de pompare şi a staţiei de epurare la Internet, pentru că este un sistem electronic de monitorizare, un sistem digital tip SCADA. Urmează să facem recepţia luna aceasta sau în ianuarie”, spune Vasile Rusu, primarul comunei. Potrivit acestuia, după recepţia proiectului de apă şi canalizare, se va încheia şi contractul de finanţare pentru asfaltarea celor 4 străzi. Până în primăvara anului viitor ar trebui să aibă loc licitaţiile pentru lucrări.

Primăria comunei a depus la Administraţia Fondului de Mediu un proiect care prevedea eficientizarea energetică a iluminatului public. În cadrul acestuia se dorea înlocuirea lămpilor existente cu peste 400 de lămpi cu sistem de telegestiune. Din păcate, după evaluarea cererii de finanţare „nu am fost eligibili, nu am prins finanţare. Am făcut contestaţie şi sperăm ca până la urmă să câştigăm acest proiect”, a arătat Vasile Rusu.

Prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în cadrul Grupului de Acţiune Locală (GAL) „Prietenia Mureş-Harghita”, primăria a depus un proiect privind amenajarea unui teren de joacă. Lucrările pentru acest proiect au fost finalizate, a avut loc recepţia la terminarea lucrărilor, „terenul de joacă şi recreere este funcţional”, spunea edilul.

Tot prin AFIR, în cadrul GAL „Prietenia Mureş-Harghita”, Vasile Rusu menţiona alte două proiecte pe care le are comuna. Un proiect vizează sistemul de supraveghere video stradală, cu montarea a 30 de camere, inclusiv camere care recunosc numărul de înmatriculare. Pentru acesta, contractul de finanţare a fost semnat, se lucrează la proiectul tehnic, iar lucrările vor începe anul viitor.

Cel de-al doilea proiect, pentru care s-a încheiat contractul de finanţare, vizează achiziţionarea unui vehicul utilitar de tip UTV, pentru dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, care ar fi folosit la intervenţii în zone greu accesibile. Achiziţionarea acestuia se va face la începutul anului viitor.

Proiecte cu finanţare din bugetul local

Unul dintre proiectele finanţate din bugetul propriu era achiziţionarea unui microbuz şcolar, care potrivit primarului nu a putut fi posibilă, pentru că pe parcursul a două licitaţii nu a primit nicio ofertă pentru caracteristicele tehnice cerute de primărie. „O să reluăm procedura de licitaţie la începutul anului viitor, dacă ne permite bugetul”, aminteşte primarul.

Proiectul care prevedea amenajarea unei parcări în zona bisericii, pe strada Protopop Elie Câmpeanu a fost finalizat, a avut loc şi recepţia pentru finalizarea lucrărilor.

În ultimii ani s-a lucrat la reabilitarea clădirii Liceului „Miron Cristea” din comuna Subcetate, investiţie finanţată din fonduri guvernamentale prin programul Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 şi bugetul local. Conform primarului, lucrările sunt finalizate în proporţie de 95%, fiind condiţionaţi de recepţia la terminarea lucrărilor privind reţeaua de apă şi canalizare. „Sălile de clasă sunt date în funcţiune. La zona administrativă, direcţiune, secretariat şi la grădiniţă mai sunt de făcut câteva finisaje în interior”, spune Vasile Rusu.

Planurile pentru 2024

Primăria comunei Subcetate priveşte pozitiv spre anul viitor şi spre proiectele care se vor afla în desfăşurare. Primarul a menţionat că, prin Planul de Rezilienţă şi Redresare (PNRR), un proiect prevede dotarea Liceului „Miron Cristea” cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale, contractul de finanţare fiind semnat şi se demarează procedura de achiziţie a acestora.

O veche problemă este cea a podului de peste râul Mureş, Vasile Rusu menţionează faptul că „litigiul dintre Apele Române şi Consiliul Judeţean Harghita este în derulare, a fost refăcută expertiza tehnică, a fost refăcută Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie, aceasta fiind depusă de către Consiliul Judeţean la Compania Naţională de Investiţii”.

În parteneriat cu Consiliul Judeţean Harghita (lider de proiect), primăria are două proiecte care prevăd instalarea a trei insule ecologice digitale şi dotarea biblioteci comunale pentru a devenii un hub de dezvoltare comunitară a competenţelor digitale.

Tot prin PNRR, a fost depus un proiect pentru un sistem de colectare şi de valorificare a gunoiului de grajd în comuna Subcetate, valoarea proiectului fiind de 5 milioane de lei. Proiectul constă în construirea unei platforme comunale de gunoi de grajd şi dotarea acesteia cu toate echipamentele şi utilajele necesare, printre care şi un tractor, un excavator, o cisternă etc. Acest proiect este în curs de evaluare. „Din punctul meu de vedere sunt şanse mari să primim finanţare pentru acest proiect”, transmite Vasile Rusu.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.