Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Solicitări pe ultima sută de metri, pentru încheierea anului fără datorii, aprobate la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 mai 2024
Home » Societate » Solicitări pe ultima sută de metri, pentru încheierea anului fără datorii, aprobate la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean
Solicitări pe ultima sută de metri, pentru încheierea anului fără datorii, aprobate la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean

Solicitări pe ultima sută de metri, pentru încheierea anului fără datorii, aprobate la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean

  • Incubatorul de afaceri „Harghita Business Center” din Odorheiu Secuiesc – model de eficienţă energetică

Primarul localităţi Remetea, Laczkó-Albert Elemér, a solicitat Consiliului Judeţean Harghita un sprijin financiar în valoare de 2.712.000 de lei, sub formă de împrumut din fondul de rezervă al Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2023, pentru decontarea cheltuielilor aferente obiectivului „Proiectare şi execuţie de lucrări pentru investiţia Conductă de racord gaze naturale de înaltă presiune şi staţie de reglare-măsurare-predare”, în cadrul proiectului „Înfiinţare reţea de distribuţie a gazelor naturale în comuna Remetea, satele Remetea şi Sineu”, un proiect în valoare de 62.570.207,27 lei, care are asigurată o finanţare parţială din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Răspunzând solicitării, forul decizional al administraţiei publice judeţene a aprobat acordarea unui ajutor financiar de un milion de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru decontarea cheltuielilor necesare obiectivului mai sus menţionat, urmând ca după încasarea sumelor de la autoritatea de finanţare a proiectului, conform solicitărilor de plată, această sumă să fie restituită în bugetul judeţului Harghita, nu mai târziu de 31 ianuarie.

Şi primarul comunei Căpâlniţa, Benedek László, a cerut suplimentarea bugetului local cu suma de 300.000 de lei „pentru plata contribuţiilor sociale restante la plata salariilor angajaţilor (180.000 de lei)” şi „pentru finanţarea cheltuielilor de funcţionare restante către diferiţi furnizori (iluminat public, energie electrică, carburant auto, întreţinere şi prestări servicii – în sumă de 120.000 de lei). Edilul a precizat că la începutul lunii noiembrie a fost somat de ANAF, care a emis la sfârşitul aceleiaşi luni şi o Adresă de înştiinţare privind înfiinţarea popririi. Consilierii judeţeni, întruniţi luni în şedinţă extraordinară, au aprobat acordarea unui ajutor financiar comunei Căpâlniţa în valoare de 200.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară prevăzut în buget la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2023, pentru derularea în bune condiţii a Programelor UE. În cazul neutilizării acestor fonduri până la data de 25 decembrie 2023, sumele primite se vor restitui până la data de 28 decembrie 2023, cel târziu.

La solicitarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) filiala Harghita, consilierii judeţeni au mai aprobat continuarea implementării activităţilor proiectului „Desfiinţarea Centrului de Plasament Bilbor şi înfiinţarea unei Case de tip familial pentru copii în localitatea Bilbor, judeţul Harghita”, în cadrul Programului Regional Centru 2021-2027, după data de 31.12.2023, în scopul realizării integrale a obiectivelor propuse, atingerii indicativelor, rezultatelor şi asigurării funcţionalităţii proiectului.

Centrele de plasament de tip clasic au fost închise, prin lege, începând de anul trecut. În consecinţă, DGASPC a aplicat pentru două proiecte care vizează pe de o parte închiderea Centrului de tip clasic, iar pe de alta crearea a două case de tip familial şi a unui Centru de Recuperare atât pentru copiii găzduiţi în casele de tip familial, cât şi a copiilor din comunitate, prin reamenajarea pavilioanelor centrului de tip clasic.

„Ne trebuia acordul Consiliului Judeţean pentru finalizarea proiectului. La unul dintre proiecte s-a aprobat etapizarea acestuia, construcţiile se finalizează, dar unele cumpărături va trebui să le facem anul viitor. Important este că se lucrează, construcţiile sunt terminate în proporţie de 90% şi se vor finaliza până la sfârşitul anului acesta. Şi din punct de vedere al dotării vom primi bunurile achiziţionate, dar la terenul de joacă am întâmpinat câteva probleme”, a explicat Elekes Zoltán, directorul DGASPC Harghita.

Consilierii au votat pentru susţinerea tuturor cheltuielilor necesare pentru implementarea si operaţionalizarea proiectului după data de 31 decembrie 2023, din bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita – anul bugetar 2024, dar nu mai târziu de 31.12.2024.

S-a aprobat şi însuşirea cotizaţiei judeţului Harghita plătibilă de Consiliul Judeţean către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „SIMD Harghita”, până la nivelul bugetului aprobat al acestuia pe anul 2023, în valoare de 1.459.735,00 lei.

Iar Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Harghita Business Center”, cu sediul în municipiul Odorheiu Secuiesc, a cerut acordul Consiliului Judeţean – proprietarul imobilului – pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirea incubatorului de afaceri din localitate.

În vederea eliminării totale a costurilor aferente consumului de energie electrică al ADI „Harghita Business Center”, s-a propus instalarea unui sistem de panouri cu capacitate de 80kWp, care ar compensa în întregime consumul anual de energie electrică al instituţiei. Conducerea executivă a Asociaţiei anticipează o rentabilitate rapidă a investiţiei (mai puţin de trei ani), generând economii semnificative la facturile de energie şi asigurând un impact pozitiv asupra sustenabilităţii financiare a incubatorului de afaceri. Prin această iniţiativă, se doreşte, totodată, transformarea incubatorul de afaceri „Harghita Business Center” din Odorheiu Secuiesc „într-un model de eficienţă energetică, un drept exemplu care încurajează celelalte entităţi din zonă (firme, instituţii publice ş.a.m.d.) să utilizeze energie regenerabilă, să adopte tehnologii prietenoase cu mediul”. Iniţiativa s-a bucurat de acordul deplin al consilierilor judeţeni.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.