Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sezonul de vânătoare la cerbi de trofeu este în toi | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Sezonul de vânătoare la cerbi de trofeu este în toi
Sezonul de vânătoare la cerbi de trofeu este în toi

Sezonul de vânătoare la cerbi de trofeu este în toi

 Aceste partide de vânătoare sunt considerate de către vânători printre cele mai frumoase şi spectaculoase n Până în momentul de faţă, de pe fondurile cinegetice ale DS Harghita au fost recoltate nouă exemplare de cerbi carpatini

Vânătoarea la cerbi carpatini de trofeu este în plină desfăşurare. Partidele de vânătoare la această specie sunt considerate de vânători a fi unele dintre cele mai frumoase şi spectaculoase. Deoarece ea se petrece pe parcursul mai multor zile, vânatul trebuie dibuit, iar vânătorii trebuie să-şi folosească din plin abilităţile. De asemenea, trebuie amintit că o asemenea vânătoare nu este tocmai ieftină şi la mâna oricui. Această perioadă coincide şi cu sezonul cinegetic la alte specii admise la vânătoare ce se regăsesc pe teritoriul judeţului.

În legătură cu sezonul actual de vânătoare am stat de vorbă cu ing. Szabó István, specialistul pe probleme de vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice (DS) Harghita. Acesta a explicat că în acest sezon, pe cele trei fonduri cinegetice administrate de DS Harghita, prin ordin al ministrului de resort, cota de recoltare la cerbul comun de trofeu este de 36 de exemplare. Din această cotă de recoltare, până în momentul de faţă au fost vânate nouă exemplare.

Trebuie menţionat că acest tip de vânătoare este la mare căutare în rândul străinilor, dar participă şi vânători din ţară. De altfel, costul unui trofeu de cerb este exprimat în euro atât pentru vânătorii din străinătate, cât şi pentru cei din ţară. Şi porneşte de la 1.500, cerbii de trofeu fiind selectaţi de personalul de specialitate din cadrul DS Harghita. Mai trebuie menţionat şi faptul că valoarea trofeelor se exprimă în funcţie de greutatea lor, în kilograme. Astfel, la DS Harghita, coarnele unui cerb care au până în 7 kilograme costă 1.500 de euro. Iar peste 7 kilograme, preţul este în funcţie de greutatea trofeului, putând ajunge până la 2.000 de euro. Până în momentul de faţă, trofeele vânate s-au încadrat între 7 şi 8 kilograme. Sezonul de vânătoare la cerbi a început de la 15 septembrie şi se va încheia în 15 noiembrie.

Tot în această perioadă se desfăşoară şi vânătoarea la căpriori şi mistreţi. Din cota totală admisă la vânătoare în acest sezon de patru căpriori, până în acest moment a fost recoltat un exemplar. Iar în cazul mistreţului, din cota totală de 35 de exemplare admise la vânătoare, au fost recoltaţi opt. Ing. Szabó István a spus că aceste cote admise la vânătoare sunt stricte, neputând sub nici o formă să fie depăşite.

 

 Numărul total de cerbi de pe fondurile cinegetice administrate de DS – în uşoară creştere

Specialistul pe probleme de vânătoare din cadrul DS Harghita a declarat că anual se face o evaluare a speciilor admise la vânătoare, dar şi a celor protejate. În cazul cervidelor, evaluarea se face pe timp de iarnă sau în perioada boncănitului, când sunt concentrări puternice de exemplare. Conform estimărilor (deoarece nu se poate stabili cu exactitate numărul lor, nefiind ţarc), în cele trei fonduri cinegetice sunt 430 de exemplare din specia cerb comun, în uşoară creştere faţă de 2013. În 2014, pe suprafaţa amintită sunt 136 de exemplare din specia căprior, 145 de mistreţi, 140 de iepuri, 100 de potârnichi, 165-170 de vulpi (se vânează tot timpul anului). Totodată, sunt şi 150 de exemplare de cocoş de munte, care este specie protejată.

Direcţia Silvică Harghita a rămas în momentul de faţă cu trei fonduri de vânătoare – din 13 câte au fost înainte de retrocedări – care au suprafaţă totală de aproape 45.736 hectare. În zona de munte, fiecare fond cinegetic trebuie să aibă 10.000 de ha, un maistru de vânătoare şi trebuie să aibă autorizaţie eliberată de Agenţia pentru Protecţia Mediului, separat pentru speciile acceptate la vânătoare şi cele protejate. În cadrul DS Harghita: Ocolul Silvic (OS) Topliţa administrează fondul cinegetic numit Voivodeasa, care are o suprafaţă de 19.576 de ha; OS Borsec administrează fondul Bistricioara de 10.696 ha; OS Tulgheş administrează Rezu Mare de 15.464 ha. În judeţ, în momentul de faţă sunt 45 de fonduri cinegetice. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.