Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa: Nu există un proiect de act normativ care să prevadă transferul poligonului din Sf. Gheorghe către autorităţile locale | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Societate » Ministrul Apărării, Mircea Duşa: Nu există un proiect de act normativ care să prevadă transferul poligonului din Sf. Gheorghe către autorităţile locale
Ministrul Apărării, Mircea Duşa: Nu există un proiect de act normativ care să prevadă transferul poligonului din Sf. Gheorghe către autorităţile locale

Ministrul Apărării, Mircea Duşa: Nu există un proiect de act normativ care să prevadă transferul poligonului din Sf. Gheorghe către autorităţile locale

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat ieri că nu există nici un proiect de Hotărâre de Guvern privind transferul către autorităţile locale a poligonului militar din Sfântu-Gheorghe, subiect vehiculat în spaţiul public, în ultima perioadă.

„Referitor la declaraţiile primarului din Sfântu-Gheorghe, cu privire la transferul unui poligon al Ministerului Apărării Naţionale (…) trebuie să clarificăm un anumit aspect: trebuie să precizez, şi asta este foarte clar, că nu există nici un proiect de hotărâre privind cedarea celor 70 de hectare de teren ale Ministerului Apărării Naţionale către comunităţile locale din Covasna. Un astfel de act nu există”, a afirmat ministrul Mircea Duşa, într-o declaraţie făcută pentru Agerpres.

Acesta a punctat că transferul nu este posibil din punct de vedere juridic, având în vedere că există un proces pe rolul instanţei privind anularea unor titluri de proprietate care s-au dat pe respectivul teren.

„În momentul de faţă nici juridic nu ar fi posibil un asemenea transfer, având în vedere că terenul nu este liber de sarcină, în sensul că în timp au fost eliberate nişte titluri de proprietate pe acel teren, iar anul trecut, chiar de când sunt eu la acest minister, am deschis un proces, sigur pe cale civilă, în instanţă, prin care am solicitat anularea acelor titluri de proprietate. Din moment ce terenul nu este liber de sarcină, din punct de vedere juridic el nici nu poate fi transferat. Dar un act normativ prin care să se facă transferul acestui teren către autorităţile locale nu a fost înaintat de Ministerul Apărării Naţionale la Guvern, pentru a fi aprobat”, a explicat Mircea Duşa.

Ministrul Apărării a subliniat că împărtăşeşte temerile conducerii Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, care a cerut ca acel teren să nu fie transferat, punctând că întotdeauna va fi un apărător al celor 400.000 de români din cele trei judeţe şi a celorlalţi cetăţeni din zonă.

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a adresat luni o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta prin care îi solicită să nu cedeze autorităţilor locale poligonul militar al Armatei Române din municipiul Sfântu-Gheorghe. Conducerea Forumului apreciază că menţinerea acestui poligon în administrarea Ministerului Apărării Naţionale este necesară pentru siguranţa naţională şi pentru păstrarea stabilităţii acestei „regiuni cu potenţial separatist pe criterii etnice”.

Conducerea Primăriei Sfântu-Gheorghe a început în urmă cu mai mulţi ani demersurile pentru transferarea poligonului militar din proprietatea statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului. În acest scop, autorităţile locale au adoptat un document pentru a fi adresat Executivului în vederea promovării unei hotărâri de Guvern.

Primăria Sfântu-Gheorghe vrea ca din cele aproape 65 de hectare cât măsoară poligonul, 12 hectare să fie atribuite cultelor religioase pentru înfiinţarea unor cimitire, cinci hectare să fie destinate extinderii cimitirului comun şi amenajării unui parc memorial al eroilor, iar restul terenului să fie folosit pentru construirea unor „stabilimente socio-medicale”. În parcul memorial dedicat eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale ar urma să fie mutat şi obeliscul sovietic din centrul municipiului Sfântu-Gheorghe.

În urmă cu patru ani, autorităţile locale din Sfântu-Gheorghe au strâns aproape 5.000 de semnături de susţinere din partea cetăţenilor municipiului pentru mutarea poligonului militar şi transferarea terenului în proprietatea oraşului.

Gina ŞTEFAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.