Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şezătoarea Tricolorului, cinste şi preţuire simbolurilor naţionale | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Şezătoarea Tricolorului, cinste şi preţuire simbolurilor naţionale
Şezătoarea Tricolorului, cinste şi preţuire simbolurilor naţionale

Şezătoarea Tricolorului, cinste şi preţuire simbolurilor naţionale

O premieră în acest an: primii doi copii, un băiat şi o fată, care se vor boteza în preajma zilei de 1 Decembrie, la Catedrala Ortodoxă din Miercurea Ciuc vor primi câte un costum naţional

E deja o tradiţie ca în fiecare an membrele grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc să coase însemne în culorile tricolorului, care să fie oferite comunităţilor româneşti din judeţul Harghita, pentru a fi purtate şi folosite cu ocazia Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie 2019. Astfel, ieri, la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei din Miercurea Ciuc a avut loc „Şezătoarea Tricolorului – cinste şi preţuire simbolurilor naţionale”, care face parte din şirul de acţiuni dedicate celebrării Zilei Naţionale.

Însemnele tricolore ce vor ajunge la comunităţile româneşti din judeţ, unde vor fi organizate evenimente de marcare a zilei de 1 Decembrie, sunt realizate de membrele Grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei şi Harghitei, al Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita şi al Asociaţiei pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog – filiala Harghita.

În premieră, în acest an, membrele Grupul Şezătoare la Miercurea Ciuc vor oferi câte un costum naţional primilor doi copii, un băiat şi o fetiţă, care se vor boteza  la  Catedrala Ortodoxă din Miercurea Ciuc în apropierea datei de 1 Decembrie.

„Având în vedere că am cusut în şezătoare două costume populare pentru primul băieţel român şi prima fetiţă româncă din Miercurea Ciuc care se vor boteza la Catedrala Ortodoxă din localitate în preajma zilei de 1 Decembrie, am gândit această şezătoare ca o punte peste ani şi ca un moment de transmitere mai departe a valorilor tradiţionale, a obiceiurilor, a tradiţiilor, a dragostei faţă de ţară şi faţă de tricolorul românesc, o transmitere a acestor lucruri către generaţiile viitoare”, a spus Alexandra Maria Ţifrea, coordonatoarea grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc.

La rândul său, părintele consilier Teodor Bijec şi-a exprimat bucuria că Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei este parteneră în astfel de proiecte alături de celelalte instituţii, „instituţii care pun umărul pentru a ţine sus standardul acesta al patriotismului, pe care îl exprimăm şi în acest mod”.

„Ştim că lucrul pe care l-aţi făcut dumneavoastră (n.n. – membrele şezătoarei) nu a fost deloc uşor, pentru că e nevoie de timp. (…) Dar iată că timpul acordat pentru astfel de activitate aşează aceste simboluri naţionale acolo unde le este locul, adică în inima noastră a fiecăruia. (…) Ştiu că Şezătoarea Tricolorului marchează în felul acesta Ziua Naţională a României şi îl celebrează într-un fel pe Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul tuturor românilor, iar membrele Şezătorii de la Miercurea Ciuc doresc să dăruiască comunităţilor româneşti din judeţul Harghita şi bisericilor, aceste însemne care vor împodobi Sfânta Biserică şi piepturile noastre nu doar de Ziua Naţională, ci şi în alte momente solemne pe care le aşteptăm să vină cu bucurie. Lucrul acesta e menit să ne readucă aminte faptul că tradiţiile noastre populare sunt cele care fac apel la trecutul glorios al neamului nostru şi, ca orice fapt, când ai rădăcină, cu adevărat ai şi viaţă, adică ai sevă, ai ce dărui mai departe. Faptul că lângă dvs., membrele şezătoarei, aveţi copii pe care îi puneţi pe calea aceasta arată că îmbinaţi şi partea culturală aferentă proiectului, dar şi partea spirituală, pentru că împreună sunt lucruri care fac ca ceea ce noi realizăm să fie durabil”, a spus părintele Teodor Bijec.

În cadrul mesajului prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, transmis de Bogdan Ţifrea, şef Serviciu în cadrul Instituţiei Prefectului, se sublinia importanţa acţiunilor de marcare a zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României şi a păstrării identităţii naţionale.

„Anul trecut sărbătoream împreună un centenar de Românie, o istorie unică şi zbuciumată, care ne-a adus unirea în cuget şi simţiri, dar toate sub tricolorul românesc. Aţi fost, sunteţi şi veţi fi suflet şi spirit românesc, promotoarele identităţii noastre naţionale, pilonul, de multe ori lipsă, al păstrării românismului în această zonă, iar pentru asta vă mulţumesc!”, le-a transmis prefectul.

Totodată, în mesajul său, Jean-Adrian Andrei a arătat că „tricolorul românesc e simbol de libertate la 1848 şi de unitate la 1859. Îi însoţeşte pe ostaşii care aduc independenţa României în 1877. Spre el vor privi cu speranţă românii în lupta pentru unitate, încununată la 1918. (…) Vă mulţumesc că aţi deschis drumul continuităţii acestui proiect de suflet, că îl transmiteţi celor mai tineri şi că ştiţi să coloraţi cu spirit românesc, în culori tricolore sufletele celor care se deschid şi care simt”, a mai transmis prefectul.

În tradiţia şezătorilor, grupul Chitara de Ciuc, condus de Adriana Balogh, a încântat pe cei prezenţi cu cântece special pregătite pentru Ziua Naţională a României.

Acţiunea „Şezătoarea Tricolorului” a reunit, deopotrivă, tineri, copii şi adulţi dornici să transmită comunităţii, prin semne cusute, respectul faţă de simbolurile naţionale, tradiţiile şi obiceiurile româneşti.

„Păstrarea identităţii naţionale, a valorilor  şi a credinţei, se doreşte a fi un demers constant  al celor implicaţi în proiectele şi acţiunile derulate de grupul Şezătoare la Miercurea Ciuc pentru deprinderea şi transmiterea pe mai departe a modelelor tradiţionale de cusături sau alte îndeletniciri păstrătoare de tradiţie”, a mai spus coordonatoarea grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc. (Şt. Pătrîntaş)

 

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.