Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premierea concursului judeţean de istorie „Uniţi în cuget şi-n simţiri”, ediţia a V-a | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Învățământ » Premierea concursului judeţean de istorie „Uniţi în cuget şi-n simţiri”, ediţia a V-a
Premierea concursului judeţean de istorie „Uniţi în cuget şi-n simţiri”, ediţia a V-a

Premierea concursului judeţean de istorie „Uniţi în cuget şi-n simţiri”, ediţia a V-a

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României organizate în Miercurea Ciuc au continuat ieri cu premierea câştigătorilor concursului judeţean de istorie „Uniţi în cuget şi-n simţiri”, ediţia a V-a, secţiunea I – istorie, intitulat „Mesaje din trecut”, ce a avut loc la Casa Corpului Didactic din municipiul reşedinţă de judeţ.

Aproximativ 400 de elevi din 10 unităţi şcolare s-au înscris la concurs şi 60 dintre ei au obţinut locul I. Scopul concursului constă în „promovarea valorilor naţionale şi a respectului faţă de trecutul istoric al poporului român, aprecierea contribuţiei acestuia la înfăptuirea idealului de unitate şi libertate naţională, precum şi a respectării valorilor universale ale umanităţii, la ceas aniversar, prin intermediul instituţiilor statului şi prin participarea la sărbătoarea naţională”.

În debutul acestui eveniment, grupul de elevi ai Liceului Tehnologic Corbu a evocat în cadrul unui moment cultural-artistic importanţa actului Marii Uniri, evenimentele care i-au succedat, dar şi ideea convieţuirii armonioase în acest spaţiu multietnic, ca factor esenţial al unei societăţi normale.

Bogdan Ţifrea, şef serviciu în cadrul Prefecturii Harghita, a transmis mesajul prefectului judeţului, Jean-Adrian Andrei: „Istoria naţională, din punctul meu de vedere, se învaţă, dar se și respectă, se recunoaşte, dar se şi sărbătoreşte şi cinsteşte, prin evocarea principalelor momente ale ei. Istoria se transmite celor mai tineri, care să o poată percepe la adevărata valoare şi, atunci când va veni vremea, să o poată da mai departe, cu toată însemnătatea ei. Concursul de astăzi nu face altceva decât să demonstreze toate acestea, să conştientizeze importanţa momentului unic al realizării Marii Uniri, sub îndrumarea cadrelor didactice, cărora le mulţumesc pentru deontologie, pentru insuflarea ei şi pentru respectul acordat istoriei. (…) Cine îşi cunoaşte istoria, este un om împlinit, nu este singur şi nu este străin, are o apartenenţă la popor şi la această ţară, ştie să preţuiască simbolurile naţionale şi să le promoveze”, a transmis prefectul judeţului.

Premiile au fost oferite elevilor şi cadrelor didactice de către inspectorul şcolar general al judeţul Harghita, Demeter Levente şi reprezentanţii Instituţiei Prefectului.

Concursul a fost organizat de Asociaţia Virtus Vivens, în parteneriat cu Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului. De asemenea, competiţia a fost cofinanţată de Consiliul Judeţean Harghita. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.