Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Manifestări dedicate Zilei Naționale a României organizate la Topliţa Depuneri de coroane la Monumentul de la Secu, masă câmpenească cu sarmale şi fasole în centrul municipiului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate »
Manifestări dedicate Zilei Naționale a României organizate la Topliţa
Depuneri de coroane la Monumentul de la Secu, masă câmpenească cu sarmale şi fasole în centrul municipiului
<h6><i>Manifestări dedicate Zilei Naționale a României organizate la Topliţa</i></h6>  Depuneri de coroane la Monumentul de la Secu, masă câmpenească cu sarmale şi fasole în centrul municipiului

Manifestări dedicate Zilei Naționale a României organizate la Topliţa
Depuneri de coroane la Monumentul de la Secu, masă câmpenească cu sarmale şi fasole în centrul municipiului

Duminică se va inaugura şi Parcul Centenarului

Ca în fiecare an, topliţenii sărbătoresc Ziua Naţională a României, chiar pe 1 decembrie. Stelu Platon, primarul municipiului, afirma că evenimentele vor începe la ora 13:00, când la Monumentul de la Secu se vor depune coroane de flori.

Acesta a întărit că monumentul are o simbolistică extraordinară, pentru că acolo s-au dat lupte grele în Primul Război Mondial şi pentru că în cripta de acolo se odihnesc 771 de soldaţi şi ofiţeri. Monumentul a fost ridicat de Miron Cristea. Apoi, Casa Regală a realizat lucrări de refacere în 1939, iar primăria municipiului Topliţa l-a reabilitat în 2011.

„De când există (monumentul – n.a.), de Ispas şi de Ziua Naţională noi, cei din zona asta şi nu numai, ne-am exprimat recunoştinţa faţă de cei care au făcut România Mare”, spunea Stelu Platon.

De la Secu, topliţenii sunt invitaţi în Parcul Centenarului, unde vor continua evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie. La troiţa ridicată în memoria tuturor celor care au murit pentru ţară se va depune o jerbă de flori. Apoi, va avea loc tradiţionala masă câmpenească cu sarmale şi fasole.

Tot o tradiţie a devenit şi recepţia organizată de primărie şi la care sunt invitaţi să participe cei care, duminică, vor depune coroane de flori.

Seara se va termina cu un foc de artificii, care va avea loc după aprinderea iluminatului festiv de sărbători (ora 17:00).

Parcul Centenar va fi inaugurat de 1 Decembrie

Amenajarea, anul trecut, a unui Parc Centenar în centrul municipiului Topliţa a stârnit multe discuţii în rândul utilizatorilor de Facebook, care au postat o serie de critici referitoare la lucrare.

Recapitulând pe scurt istoria, anul trecut Primăria încheiase un contract cu o firmă din Târgu Mureş pentru a efectua lucrările de amenajare a parcului. Termenul de finalizare era de 1 decembrie 2018 doar că, dintr-o dată, firma respectivă a suspendat lucrările şi a lăsat lucrarea începută. Nici insistenţele municipalităţii şi nici penalizările impuse constructorului nu au dat rezultate. Astfel, primăria a fost nevoită să rezilieze contractul şi să reia procedura de atribuire a lucrării. Pentru că lucrarea era deja începută, era greu să se găsească o firmă care să continue amenajarea parcului, tocmai în ideea că nimeni nu poate garanta că ceea ce se făcuse era de calitate, iar garanţia ar fi trebuit să fie suportată de noul constructor. Totuşi, în primăvara acestui an s-a reuşit găsirea unei firme. S-a mişcat greu şi aceasta, dar, într-un final, Parcul Centenarului din Topliţa este terminat şi va fi inaugurat duminică, de 1 Decembrie.

„Foarte ciudat, spunea Stelu Platon – este că au tot bătut câmpii tot felul de indivizi din ţară cu Centenarul şi atunci când cineva face ceva să rămână, să vadă tinerii, urmaşii noştri, ce a fost Centenarul (…) aşa-numiţi ziarişti încep să arunce cu noroi prin tot felul de fiţuici on-line, în loc să vadă partea bună, să vadă faptul că e un mesaj, un remember peste 100 de ani, pentru că poarta de intrare şi efigiile din bronz sunt aşa făcute încât doar dacă le dărâmă careva – sigur, placajele pot cădea, dar pot fi puse la loc”.

La intrarea în parc a fost ridicată o poartă pe care sunt aşezate efigiile unor personalităţi istorice: s-a început cu Decebal şi Traian, apoi s-a continuat cu Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, I. C. Brătianu şi Iuliu Maniu. Pe cele două laturi ale porţii se află figurile capilor bisericii de atunci: Miron Cristea, topliţeanul şi Iuliu Hossu, care era şeful Bisericii Greco-Catolice, destul de puternică la vremea aceea şi care a avut un rol foarte important în realizarea unirii.

Trecând de poartă, se poate observa piatra ornamentală, iar într-o parte a parcului a fost aşezat bustul regelui Ferdinand, Întregitorul, cum mai este numit.

Aproape finalizată este o scenă în aer liber. Prin construirea acesteia se doreşte ca în centrul municipiului să se poată organiza diferite evenimente, preluându-se modelul din alte oraşe mari, unde foarte multe concerte şi alte manifestări au loc în piaţa publică – bineînţeles, cu păstrarea proporţiei.

„Mai sunt stâlpi ornamentali – continua primarul municipiului – este turnat şi placat un zid pe care vom săpa în piatră un mic istoric al localităţii Topliţa, unde există o mănăstire ortodoxă din lemn datată 1568, deci oraşul, care a fost comună până în anii ’50, are un trecut, o istorie, îl are pe Miron Cristea, primul patriarh, vremelnic prim-ministru, ori lucrurile acestea trebuie puse în valoare pentru că oamenii au tendinţa de a uita, de a-şi uita trecutul, mai ales în zilele noastre, când există mirajul occidentului şi al marilor oraşe”.

Stelu Platon: „în 2020 sperăm că vom pomeni şi de Tratatul de la Trianon”

Vorbind despre Parcul Centenarului, primarul municipiului Topliţa a făcut o referire şi la anul 2020, atunci când se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Şi, zicea Stelu Platon, „în 2020, sperăm că vom pomeni şi de Tratatul de la Trianon, pentru că suntem ca nişte fete mari, noi românii – oarecum ne este ruşine, suntem sfioşi în a ne aduce aminte de istoria noastră, mai ales domnii care se învârt la nivel de politici înalte”.

„Am trăit şi în vremea în care se făceau excese pe tema asta, dar după 30 de ani de libertate oare trebuie să fim, noi românii, puşi în postura să ne fie jenă să ne aducem aminte de marile evenimente, să le promovăm? Aştept cu interes să văd ce se va întâmpla cu prilejul Trianonului, mai ales că era o iniţiativă în Parlament să fie declarată o zi a Trianonului”.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.