Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Serghei Ţvetcov: participarea la Olimpiadă e un vis | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sport » Serghei Ţvetcov: participarea la Olimpiadă e un vis
Serghei Ţvetcov: participarea la Olimpiadă e un vis

Serghei Ţvetcov: participarea la Olimpiadă e un vis

Interviu cu singurul ciclist care anul acesta va reprezenta România la Jocurile Olimpice de Vară de la Rio

Stabilit în Evergreen, Colorado, SUA, Serghei Ţvetcov s-a născut pe 29 decembrie 1988, la Chişinău, dar a ales să evolueze pentru naţionala României de ciclism. Ca ciclist s-a format la echipa Jelly Belly-Maxxis, în cariera sa trecând şi pe la Tuşnad Cycling Team, iar acum este legitimat la italienii Androni Giocattoli. Şi nu a luat o decizie proastă, pentru că în acest an va fi reprezentantul României la Jocurile Olimpice de Vară, la ciclism.

Având o săptămână liberă înainte de Turul Sibiului, care se desfăşoară în această săptămână, Ţvetcov a decis să vină să se antreneze la Harghita-Băi. Astfel, profitând de prezenţa lui în zonă, am reuşit să stau de vorbă cu el, subiectul fiind, bineînţeles, participarea la Jocurile Olimpice.

Tvetcov1– Serghei, cum e să ştii că vei participa la Jocurile Olimpice?

– Zic eu, un vis pentru fiecare sportiv. Mi s-a împlinit acest vis să fiu selectat în echipa naţională, deşi avem numai un loc.

– Împlinirea visului e cu atât mai frumoasă cu cât a fost doar un loc disponibil pentru România?

– Pentru România e foarte bine că avem şi acest loc, unul singur. În ciclism e foarte greu să ajungi la Jocurile Olimpice, trebuind să acumulezi puncte, iar noi avem doi sportivi care participă în cursele importante – sunt eu şi Eduard Grosu.

Pentru Grosu cred că nu se pretează căţărarea de la Jocurile Olimpice şi cred că e mai bine ca în acest an el să participe la Mondiale, la Doha, unde e plat, fiind indicat pentru un sprinter, cum e Eduard. Eu merg mai bine pe căţărare şi sper să fiu într-o formă bună.

– Ai văzut traseul care te va aştepta la Olimpiadă, cred că l-ai analizat, că te gândeşti des la el. Vorbeşte-ne puţin despre traseu.

– Traseul o să aibă o sută şi ceva de kilometri de fond, după care mergem la circuit. Circuitul o să fie foarte greu, având căţărări pe fiecare tură, la sfârşitul zilei acumulându-se câte mii de metri diferenţă de nivel.

O să fie foarte greu, în primul rând datorită fusului orar dintre Europa şi Brazilia, în al doilea rând pentru că o să fie cald acolo şi o să fie cei mai buni concurenţi acolo.

– O pregătire specială pentru Olimpiadă?

– Am stat în Colorado, în America, la o altitudine de 2.400 de metri şi pe o vreme foarte caldă, astfel că m-am obişnuit puţin cu căldura. Acum merg la Turul Sibiului şi după aceea o să particip în China la o cursă de două săptămâni, la o altitudine de 2.800 metri, fiind o foarte bună pregătire.

La începutul lui august o să merg în Rio ca să am vreo 5 zile de acomodare. Pe 6 august avem fond.

– Cu ce gânduri o să mergi la Rio? Care ţi-e obiectivul?

– Primul obiectiv e să termin cursa, cu o clasare cât mai bună. Sigur că singur, fără echipă, e foarte dificil să faci ceva, să te baţi pentru medalii. Ciclismul e ca o loterie, dacă ai o zi bună poţi să iei chiar o medalie.

Sper să fac o imagine bună României şi pentru mine personal.

– Unele sportive au declarat că se gândesc să renunţe la a mai merge la Rio din cauza virusului Zyka. Ce părere ai despre aceste temeri?

– Peste tot se vorbeşte despre asta, iar câţiva ciclişti au zis că nu vor participa la Jocurile Olimpice. Dar, o dată în 4 ani avem JO şi asta să fie o problemă? Oricum o să fie mii de sportivi acolo şi organizatorii o să facă ceva în acest sens.

– Pe cine vezi favorit la Olimpiadă?

– Mă refer la naţiuni – Spania, Franţa, care vin cu căţărători buni, pentru că având căţărarea de final, nu o să vină sprinteri. Chiar şi Peter Sagan a zis că nu-i convine să meargă pentru că sunt multe căţărări.

– Ai un favorit?

– Da, am câţiva favoriţi, dar cel mai mult îmi place de Alejandro Valverde, un spaniol, iar eu îl văd favorit şi la Olimpiadă, pentru că în fiecare an vine între primii, se luptă la medalii şi în Marele Tur şi în clasice, dar şi la Mondiale.

– Duminică a început Turul Franţei. Cum vezi ediţia din acest an?

– Ca fiecare ediţie, în Turul Franţei e un stres foarte mare în primele zile, cu multe căzături, pentru că e cel mai important pentru sportivi. Giro d’Italia e mai dificil, dar nu vin atâţi concurenţi ca la Turul Franţei; toţi au recunoscut că e mult mai dificil Giro d’Italia (căţărările, traseul), dar la Tour de France sunt, nu 5 oameni, ci vreo 15 care vor să se bată pentru primul loc, asta făcând diferenţa.

– Pe când vom vedea un român în Turul Franţei?

– Sper la anul viitor.

– Cum vezi ciclismul românesc?

– Pot să spun că ciclismul a crescut în România. Nu stau mult în ţară, dar când vin văd o mulţime de fani, o mulţime de oameni care merg cu bicicleta şi sunt foarte impresionat. Când merg în cursele prin Europa vin mulţi români, mă susţin şi urmăresc ciclismul, iar acest lucru mă impresionează.

Şi la San Remo, când am fost în evadare, 260 km, au venit vreo 10 români care au urmărit toată cursa. Am rămas impresionat că în România se urmăreşte ciclismul şi începe să prindă la public.

Mult succes la Jocurile Olimpice!

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.