Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc
Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc

Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc

Vineri, 24 aprilie 2015, în debutul şedinţei ordinare a Consiliului local s-a ţinut un moment de reculegere în memoria celor 1,5 milioane de armeni care şi-au pierdut viaţa în tragedia armeană de acum 100 de ani. După acest moment comemorativ s-a revenit la lucrurile care ni se întâmplă zi de zi. La capitolul „întrebări, interpelări” s-a discutat pe marginea celor 12 pomi ornamentali rupţi şi descoperirea făptaşilor care au vandalizat la umbra întunericului nişte pomi de pe strada pietonală Petőfi şi care nu le-au făcut nici un rău, poate doar le-au stat în cale celor care umblau pe mai multe cărări. S-a remarcat şi apreciat faptul că viceprimarul Szőke Domokos a reuşit în scurtă vreme să-i descopere pe tinerii certaţi cu bunele purtări, s-a apreciat că a fost un lucru bun montarea camerelor de luat vederi, propunându-se ca numărul acestora să fie suplimentat şi chiar să fie o persoană care să urmărească permanent ce se întâmplă în oraş. Viceprimarul Antal Attila a spus că este îmbucurător faptul că există spirit colectiv şi solidaritate în rândul populaţiei civile. În ciuda celor întâmplate, în ciuda faptului că o zi întreagă a durat descoperirea făptaşilor, viceprimarul a propus ca, dacă aceştia regretă cele făptuite, să li se mai acorde o şansă, un vot de încredere – cum s-ar zice – că nu se vor mai deda la vandalisme.

 

Revocare

Dintre cele 37 puncte de pe ordinea de zi, mi-a atras atenţia cel cu privire la „revocarea Hotărârii 31/2015”. Este vorba despre hotărârea Consiliului local prin care, recent, s-a aprobat darea în administrare pe o perioadă determinată a două foraje hidrogeologice FH1 şi FH2 din Parcul central şi Piaţa Gál Sándor în favoarea SC Harvíz SA. Revocarea survine ca urmare a Adresei 4685/2015 trimisă de Instituţia Prefectului – judeţul Harghita prin care se solicită revocarea H 31/2015, pentru lipsa aprobării prealabile scrise de autoritatea competentă ANRM privind transferul dreptului de dobândire asumate în Licenţa de dare în administrare pentru exploatare nr. 15054/2012 privind exploatarea resurselor de apă minerală din perimetrul municipiului Miercurea-Ciuc. Altfel spus, a lămurit situaţia, în conferinţa de presă ce a urmat şedinţei, viceprimarul Antal Attila, precizând faptul că „autoritatea locală are exclusivitate pentru teritoriul său, dar nu poate să dea în administrare cele două foraje pentru monitorizare unei firme private”.

 

Vânzarea locuinţelor de tip ANL

S-a aprobat regulamentul de vânzare a locuinţelor de tip ANL situate pe raza municipiului, mai precis cele situate pe strada Lunca Mare, în cauză fiind 11 chiriaşi şi de pe Aleea Ciocârliei – 13 chiriaşi. S-a aprobat şi contractul-cadru de vânzare-cumpărare (cu plata integrală în numerar/prin virament bancar) pentru locuinţele ANL şi terenul aferent acestora, de asemenea, s-a aprobat şi contractul-cadru de vânzare-cumpărare (cu plata în rate). Proiectul de hotărâre a fost adus la cunoştinţă publică prin afişare la sediul Primăriei, timp de 30 de zile, conform art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Sub pasajul CF

În prezent, pe strada Harghitei, pe tronsonul cuprins între calea ferată şi SC Harmopan SA nu există canalizare menajeră, concret între numerele 26-40. Apele uzate rezultate de la unitatea de morărit şi panificaţie sunt evacuate către strada Sălciei. Acest tronson de aproximativ 130 ml nu este cuprins în cadrul proiectelor în derulare. În acest sens – după cum se precizează în raportul de specialitate – se propune pozarea unei conducte de canalizare din PVC cu racordurile aferente, până la limita de proprietate. Extinderea reţelei de canalizare presupune subtraversarea liniei de cale ferată nr. 400, motiv pentru care această zonă a fost omisă din sistemul orăşenesc de canalizare. Pentru operativitate, documentaţia tehnică pentru realizarea acestui obiectiv a fost elaborată cu specialiştii operatorului regional de apă-canal Harvíz şi aceste informaţii au fost luate în seamă la elaborarea studiului de fezabilitate care a fost aprobat de Consiliul local în şedinţa ordinară. Valoarea totală a lucrării este de 123.740 lei (inclusiv TVA).

(Asupra altor hotărâri vom reveni într-un număr viitor)

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.