Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De la şedinţa Colegiului Prefectural: În primele 3 luni ale anului au fost depistate 8 persoane care lucrau la „negru” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » De la şedinţa Colegiului Prefectural: În primele 3 luni ale anului au fost depistate 8 persoane care lucrau la „negru”
De la şedinţa Colegiului Prefectural: În primele 3 luni ale anului au fost depistate 8 persoane care lucrau la „negru”

De la şedinţa Colegiului Prefectural: În primele 3 luni ale anului au fost depistate 8 persoane care lucrau la „negru”

Potrivit unui raport întocmit de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita şi care a fost prezentat în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural Harghita, în urma controalelor realizate, în primul trimestru al acestui an, de către Compartimentul Control Relaţii Muncă, au fost identificate 8 persoane care lucrau fără forme legale.

În primele 3 luni din 2015, activitatea ITM Harghita s-a concentrat mai mult pe diminuarea muncii fără forme legale de angajare, context în care s-au efectuat controale inopinate, iar planificările s-au efectuat pe zone în care, în proporţie de 80%, s-au verificat punctele de lucru active.

Potrivit raportului, inspectorii ITM au efectuat, în perioada ianuarie-martie, controale la 348 de agenţi economici, iar la 3 dintre aceştia au fost identificate persoane fără forme legale de angajare.

Inspectorul şef al ITM Harghita, Dorin Male, spunea că în aceste cazuri amenzile variază între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană care nu are forme legale de muncă, iar în cazul celor 8 persoane s-a aplicat amenda minimă, de 10.000 de lei. Ulterior, 6 din cei 8 au fost încadraţi în muncă.

Inspectorii ITM spun că atunci când găsesc asemenea cazuri, angajatorii găsesc rapid scuze, iar cele mai des invocate ar fi: „sunt în perioada de probă”, „sunt doar pentru testarea capacităţii de muncă”, „înlocuiesc momentan, doar azi sau doar o oră”.

 

 Alte rezultate ale Compartimentului Control Relaţii Muncă

În total, în urma controalelor din primul trimestru, inspectorii ITM au aplicat 320 de sancţiuni la 186 de societăţi, din care 231 au fost avertismente, iar 89 amenzi în valoare de 201.000 lei.

Pe lângă controlul actelor de angajare, pe teren s-a verificat şi respectarea prevederilor legale privind dialogul social, caz în care s-au efectuat 33 de controale. Cu această ocazie s-au dispus 8 măsuri pentru începerea demersurilor privind negocierea contractelor colective de muncă la nivel de unitate şi înregistrarea acestora la ITM.

În vizorul inspectorilor a intrat şi un agent economic, controlul urmărind aplicarea legislaţiei privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. De remarcat că nu au fost descoperite abateri în acest sens.

Cu ocazia verificării acordării sporului de noapte s-a lăsat ca măsură obligatorie  evidenţierea în foile de prezenţă a orelor de noapte lucrate de angajaţi, precum şi evidenţierea pe statele de plată a sporului de noapte acordat.

Un aspect pozitiv îl prezintă respectarea de angajatori a salariului minim pe economie, în urma controalelor efectuate nefiind găsite nereguli în acest sens.

În schimb, abateri de la lege au fost găsite în ceea ce priveşte întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor. Au fost verificate 346 de societăţi, iar la 137 dintre ele s-au aplicat 214 sancţiuni. Din totalul acestora, 83 au fost amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 102.000 de lei.

De asemenea, au mai fost identificate 307 persoane transmise în REVISAL fără a se respecta HG 500/2011 – hotărârea privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor.

Alte 20 de controale au urmărit respectarea prevederilor privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Conform raportului prezentat la şedinţa de Colegiu Prefectural, au fost găsite câteva deficienţe la un singur angajator, sancţionat cu avertisment, totodată dispunându-se două măsuri de remediere.

 

 În Harghita sunt peste 10.000 de zilieri

În cadrul ITM Harghita funcţionează şi un compartiment ce are în vedere respectarea contractelor de muncă şi a relaţiilor de muncă – Compartimentul Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă.

Referitor la acest subiect, se menţionează faptul că, până la sfârşitul lunii martie, în judeţul Harghita, erau înregistraţi 10.772 de zilieri. Dar, preciza Dorin Male, asta nu înseamnă că sunt tot 10.772 de persoane care lucrează cu ziua, o persoană putând să apară de mai multe ori în evidenţe.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.