Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean HarghitaDouă proiecte verzi cu finanţare prin PNRR; 1,2 milioane de lei pentru drumul judeţean Tulgheş – Ditrău | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 17 mai 2024
Home » Societate »
Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Două proiecte verzi cu finanţare prin PNRR; 1,2 milioane de lei pentru drumul judeţean Tulgheş – Ditrău
<h5><i>Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita</i></h5>Două proiecte verzi cu finanţare prin PNRR; 1,2 milioane de lei pentru drumul judeţean Tulgheş – Ditrău

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Două proiecte verzi cu finanţare prin PNRR; 1,2 milioane de lei pentru drumul judeţean Tulgheş – Ditrău

Caracterul de urgenţă al şedinţei extraordinare care a avut loc ieri a fost dat de necesitatea depunerii în termen a două proiecte verzi cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, privind reabilitarea energetică, modernizarea şi extinderea policlinicii stomatologice, respectiv construirea unei şcoli verzi pentru Şcoala Specială „Szent Anna” Miercurea-Ciuc, termenul de depunere a cererilor de finanţare fiind astăzi.

Referitor la construirea şcolii, Bíró Barna Botond, vicepreşedintele CJ Harghita, spunea că se doreşte realizarea unei clădiri de „8.000 de mp, pentru care a trebuit să planificăm astfel încât contribuţia proprie să nu fie atât de mare încât consiliul judeţean să nu poată face faţă, deoarece, dacă proiectul va fi elaborat pozitiv, atunci de la contractare trebuie finalizat în doi ani. Am împărţit în două studiul de fezabilitate, o parte din care am putea construi toată clădirea şi internatul, pe care însă nu l-am putea finaliza, respectiv utilităţi şi echipamente ca să fie o instituţie verde. Contribuţia proprie este de 2 milioane de euro”, se arată în cadrul unui comunicat de presă emis de CJ Harghita.

Continuă lucrările pe DJ 127

Un alt punct pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, fiind acordată suma de 1,2 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la DJ 127, Ditrău – Tulgheş.

În acest sens, Borboly Csaba, preşedintele consiliului judeţean, a apreciat necesitatea implicării reprezentanţilor PSD şi PNL, dar şi ai UDMR Gheorgheni, pentru ca aceste lucrări să fie predate Companiei Naţionale de Investiţii (CNI).

„La două tronsoane de drum executantul a vrut să iasă de pe şantier – şi în continuare aşteptăm de la Gheorgheni, şi de la PSD şi PNL deciziile ca acest drum să fie predat către CNI (Compania Naţională de Investiţii – n.r.). Aşteptăm de la PNL şi PSD deciziile ca acest drum să fie predat la CNI, deoarece am reuşit să adunăm bani ca să avem o bulă de aer, dar nu e mult. Dacă se opresc lucrările, atunci executantul poate să rezilieze contractul şi va trebui să plătim şi dobânzi penalizatoare. Dar cea mai gravă problemă este că acest drum nu se va face un timp îndelungat şi nu are nimeni acest interes. Am dori aşadar să nu iasă constructorul de pe şantier”, a subliniat Borboly Csaba, citat în comunicatul de presă amintit mai sus.

În luna mai, Consiliul Judeţean Harghita a organizat la Hagota, comuna Tulgheş, o întâlnire cu locuitorii, reprezentanţii partidelor politice, consilierii judeţeni, primarii din zonă, cu scopul de a atrage atenţia decidenţilor de la Bucureşti asupra importanţei susţinerii continuării investiţiei.

Atunci, Borboly Csaba spunea că investiţia a fost începută cu zero lei, iar pe parcurs s-a reuşit adunarea unor sume, iar lucrările de anvergură (poduri, apărări de mal, şanţuri) sunt realizate, iar din cei 20 de km, jumătate sunt asfaltaţi, cu două straturi de asfalt.

Teodor Dobrean, consilier judeţean din cadrul PNL, afirma că „efortul nostru comun, al tuturora, este ca să înţeleagă şi cei de la Guvern că toţi cei trei factori politici de la nivel guvernamental suntem uniţi şi ţinem ca să se realizeze acest proiect, acest drum vital pentru comunitate”.

Costin Hîrlav, consilier judeţean, spunea că „grupul PSD din cadrul CJ de la începutul acestui mandat susţine această iniţiativă, 127 reprezintă o prioritate pentru noi. Ce s-a făcut până acum am impresia că s-a făcut foarte bine şi trebuie continuat să realizăm legătura dintre Tulgheş şi Ditrău.

La fel trebuie şi cu celelalte drumuri, 174A, spre Bilbor. Trebuie găsite surse şi fonduri şi trebuie să facem acest drum, obligatoriu”.

La rândul său, Romeo-Ţepeş Focşa, primarul comunei Corbu şi preşedintele PSD Harghita, arăta că şi zona de nord are nevoie, la fel ca şi restul zonelor din judeţ, de aceeaşi fervoare în investiţii din partea consiliului judeţean.

„Sunt convins că împreună vom obţine finanţare şi pentru restul tronsoanelor rămase de executat. Toţi locuitorii judeţului au nevoie de condiţii de trai egale, adică drumuri, apă, canal, pe care le putem face doar împreună cu CJ şi cu autorităţile publice locale”, spune primarul comunei Corbu.

Marcel Vancu, primarul comunei Tulgheş, cu ocazia acelei întâlniri afirma că „e foarte important să conştientizeze şi populaţia cât este de greu să implementezi şi să finalizezi un asemenea proiect. Acum, toţi cei care au fost aici, cu siguranţă au înţeles fenomenul”.

„Dacă UDMR, PSD şi PNL consideră că acest drum este prioritar, atunci putem să ajungem până la capăt. (…) Avem nevoie să fim auziţi de toţi decidenţii care au posibilitatea să ne ofere un suport, pentru că tot ce era mai greu am făcut. Numai autorizarea, proiectarea a ţinut aproape 3 ani. Licitaţia, contestaţii, am trecut de toate lucrurile negative de care se puteau trece şi acum este numai o feliuţă mică care ar trebui să fie realizată şi atunci Ditrău de Tulgheş ar fi legat”, concluziona atunci Borboly Csaba.

***

Reabilitarea drumului judeţean 127 între Ditrău şi Tulgheş se realizează pe 4 tronsoane a câte 5 km fiecare. Până în prezent, sunt realizate două, rămânând de făcut încă jumătate din acest drum.

Avantajul acestui drum pentru localnicii din Tulgheş şi Corbu este că ar scurta distanţa spre Gheorgheni şi, implicit, către Miercurea-Ciuc. Pe de altă parte, ar reprezenta o nouă legătură între Transilvania şi Moldova, pe Valea Bistricioarei, prin Tulgheş – Grinţieş, realizându-se conexiunea cu viaductul Poiana Teiului şi mai departe, spre Est cu Târgu Neamţ ori cu Vatra Dornei, spre Nord-Est. (Liviu C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.