Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Digitalizare şi eficientizare energetică la Harviz | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 17 mai 2024
Home » Societate » Digitalizare şi eficientizare energetică la Harviz
Digitalizare şi eficientizare energetică la Harviz

Digitalizare şi eficientizare energetică la Harviz

  • Operatorul regional de apă şi canalizare a semnat contracte de finanţare în cazul unor proiecte privind montarea de apometre inteligente în diverse localităţi din judeţ şi instalarea de panouri fotovoltaice la staţiile companiei

Reprezentanţii operatorului regional de apă şi canalizare Harviz SA au anunţat ieri că au fost semnate contracte de finanţare pentru derularea unor lucrări care se referă la două proiecte vizând digitalizarea procesului de citire a contoarelor de apă şi utilizarea energiei regenerabile la nivelul companiei.

Directorul general al Harviz SA, Bogáti Csaba, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că în cazul proiectului referitor la digitalizarea procesului de citire a contoarelor de apă au fost demarate deja efectiv lucrările, iar în ceea ce priveşte eficientizarea energetică procesul de licitaţie este în curs de derulare, cu depunerea ofertelor până lunea viitoare.

„Acolo însă am mers pe ideea să facem proiect tehnic separat tocmai pentru a ne uşura nouă, să zicem, sarcina, ca ofertele depuse să fie cât mai concrete, adică am publicat proiectele tehnice tocmai să nu fie discuţii, întrucât timpul este scurt, ambele trebuie terminate până la sfârşitul anului acesta. (…) La partea de digitalizare trebuie să ştiţi că noi avem momentan în jur de 31.000 de contoare montate pe branşamentele abonaţilor. La blocuri, o scară de bloc se consideră un branşament. Populaţia deservită bineînţeles este în jur de 150.000 de locuitori, dar ideea este că la blocuri şi la firme se citesc apometrele lunar şi se facturează lunar. Tocmai de aceea am mers pe ideea acestor citiri de la distanţă. Dintre cele aproximativ 8.000 de contoare, cam jumătate, în zona Ciucului de Sus, vor fi sisteme în cazul cărora mergi şi colectezi datele dintr-o maşină, iar celelalte sunt cu colectarea datelor automat pe server, care de acolo intră în programul de facturare şi după aceea factura ajunge la consumator. Citirea contoarelor uneori este dificilă pentru că unele sunt montate în cămin, în faţa blocului, în subsol tehnic, unde intri mai greu şi aşa mai departe, deci astfel s-ar fluidiza un pic mai mult acest proces. Înainte am fost la Buzău, am fost la Braşov, deci am încercat să vedem mai multe sisteme care sunt în ţară tocmai pentru a putea decide pe ce cale să mergem şi de aceasta am ales ambele variante, pentru ca ulterior să vedem cum o să putem generaliza acest sistem sau pur şi simplu cum funcţionează, ce costuri sunt, unde ne ajută, cât ne ajută şi aşa mai departe. De ce am mers doar pe atâtea? Pentru că a fost un plafon de 2 milioane de euro pentru fiecare operator în parte şi de aceea proiectul nostru, cu TVA cu tot, este puţin peste 10 milioane de lei, deci atât s-a putut accesa la momentul acesta, dar încercăm să mergem pe o direcţie de modernizare şi pe această cale. Aici suntem deja la faza concretă de execuţie. În Miercurea-Ciuc deja s-au înlocuit peste 300 de apometre şi credem că nu o să fie nicio problemă astfel încât să putem termina, pentru că un lucru este când obţii banii, iar al doilea lucru este să poţi să finalizezi şi să poţi să decontezi banii. La partea de finanţare, 6 la sută este aportul propriu al Harviz şi puţin sub 2 la sută este aportul fiecărei autorităţi locale în parte unde se vor înlocui aceste contoare. Aceşti bani noi îi avem puşi deoparte, deci nu este nicio problemă, avem toate aprobările, tot ce trebuie, sperăm ca într-adevăr să putem termina şi în decembrie să putem să spunem că măcar aceste două proiecte mici am putut să le executăm din Programul Operaţional Infrastructură Mare cum trebuie şi să şi funcţioneze”, a afirmat Bogáti Csaba.

Proiectul privind digitalizarea procesului de citire a contoarelor de apă vizează înlocuirea a 7.975 de apometre cu unele inteligente din 10 localităţi ale judeţului, valoarea totală fiind de 10.032.000 de lei. În Miercurea-Ciuc vor fi înlocuite 1.409 de contoare, în Vlăhiţa 300, în Sândominic 1.088, în Tomeşti 685, în Dăneşti 524, în Mădăraş 472, în Cârţa 286, în Ineu 507, în Odorheiu Secuiesc 1.214, iar în Praid 1.490.

Bogáti Csaba a adăugat că valoarea proiectului privind utilizarea energiei regenerabile la nivelul Harviz SA este de peste 20 de milioane de lei, urmând să fie montate sisteme fotovoltaice în mai multe localităţi ale judeţului în care există instalaţii ale operatorului regional de apă şi canalizare.

„Cine cunoaşte un pic zona aceasta a eficientizării energetice ştie că cel mai sănătos este să poţi să consumi cât mai mult din ce produci. Undeva din totalul de 6,6-7 Gigawaţi pe an pe care îi consumăm noi, practic la 3 staţii de epurare, din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Mădăraş, consumăm aproape 50 la sută. Cam 3 Gigawaţi reprezintă consumul la aceste 3 staţii destul de mari. De aceasta la aceste staţii mai mari s-a mers cu capacităţi mult mai mari. Şi în proiectul cel mare se discută destul de mult despre eficientizare energetică şi credem că acest lucru ar trebui să asigure economii la curent şi, normal, economii la costuri şi automat acolo ar trebui să ducă toată această treabă, ca pe termen lung în acest serviciu de canalizare să fie nevoie de creşteri de preţ mult mai mici şi să funcţioneze cât mai eficient posibil. Şi înainte am avut acest ţel de a eficientiza cât mai mult. Noi considerăm că licitaţia se termină săptămâna viitoare, o să mai fie o perioadă de contestare şi sperăm că la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii viitoare să demareze şi acest proiect”, a spus directorul general al Harviz SA.

În cadrul proiectului vor fi montate sisteme fotovoltaice la staţiile de epurare, de pompare sau de tratare a apei din localităţile Miercurea-Ciuc, Siculeni, Mădăraş, Dăneşti, Cârţa, Tomeşti, Sândominic, Sânmartin, Tuşnad, Vlăhiţa, Izvoare, Zetea, Târnoviţa, Odorheiu Secuiesc şi Praid. Astfel de sisteme vor fi instalate şi la rezervoarele de înmagazinare a apei potabile din Miercurea-Ciuc.

Potrivit reprezentanţilor Harviz SA, în contextul pandemiei de coronavirus şi al războiului, gradul de absorbţie a fondurilor Programului Operaţional Infrastructură Mare nu a atins nici 20 la sută la nivel naţional, astfel încât guvernul a lansat mici programe suplimentare pentru operatorii regionali în sectoarele digitalizării şi energiei verzi, iar compania harghiteană a aplicat cu succes în ambele domenii.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.