Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita: Fără întreţinere de vară pe drumurile judeţene din zona Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita: Fără întreţinere de vară pe drumurile judeţene din zona Ciuc
Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita: Fără întreţinere de vară pe drumurile judeţene din zona Ciuc

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita: Fără întreţinere de vară pe drumurile judeţene din zona Ciuc

Achiziţia publică pentru efectuarea lucrărilor de vară pe drumurile judeţene din zona Ciuc a fost anulată, deoarece nici o firmă care a participat la licitaţia publică nu a avut documentaţia întocmită corespunzător, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Incze Csongor, în cadrul şedinţei extraordinare a forului judeţean. Astfel, în momentul de faţă nu există nici o societate care să se ocupe de întreţinerea de vară a drumurilor respective. Afirmaţia vicepreşedintelui CJ a venit ca răspuns la întrebarea „Care este situaţia întreţinerii de vară a drumurilor din regiunea Ciuc”, adresată de un consilier judeţean, la punctul Diverse de pe ordinea de zi a şedinţei.

Acelaşi consilier a afirmat că de trei ani de zile drumurile judeţene din acea zonă au rămas fără întreţinere de vară, astfel că a propus conducerii Consiliului reînfiinţarea firmei din cadrul CJ care se ocupa de aceste lucrări.

„Am o veste tristă pentru domnul consilier în ceea ce priveşte zona Ciucului. Deci, la licitaţie fiecare a venit cu o documentaţie necorespunzătoare. A trebuit să anulăm achiziţia publică. Trebuie să reîncepem licitaţia publică. Acestea sunt probleme care nu ne aparţin. Dacă nu pot face o documentaţie, noi trebuie să respectăm legile şi nu putem risca ca vreun coleg sau personal eu să intrăm în probleme din cauza unor documentaţii lacunare”, a răspuns Incze Csongor.

În legătură cu propunerea reînfiinţării unei firme de drumuri în cadrul CJ, Incze Csongor a spus că şi ei s-au gândit la acest lucru. „La începutul anului, când am aprobat bugetul, am şi votat sumele pentru achiziţionarea unor utilaje. Vrem să cumpărăm un utilaj multifuncţional şi un buldoexcavator”, a precizat vicepreşedintele CJ. De asemenea, acesta a menţionat că se lucrează la reorganizarea administrării drumurilor, pentru crearea unei concepţii pe termen scurt, mediu sau lung. „Noi vrem să punem, încetul cu încetul, aceste lucruri la punct”, a conchis Incze Csongor.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a afirmat, la rândul său, că „este o veste foarte proastă pentru zona Ciuc”, solicitând să se reia cât mai repede procedura pentru achiziţia publică. În legătură cu reînfiinţarea unei societăţi în cadrul CJ, acesta a precizat că „nu e o soluţie”. „Consiliul Judeţean a mai avut o firmă, care a dat faliment, dar nici nu se poate să nu ne întreţinem drumurile. Vom încerca ca în interior să rezolvăm această problemă, însă nu ca firmă”, a spus Borboly Csaba, precizând că cel mai bine ar întreţine drumurile o firmă de specialitate.

 

 Ajutor financiar pentru comuna Lupeni, care are conturile blocate

Revenind la ordinea de zi, în cadrul şedinţei extraordinare a CJ s-a aprobat modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean. Din fondul de rezervă bugetară s-a acordat un ajutor financiar comunei Lupeni, în valoare de 291 de mii de lei.

Borboly Csaba a spus că hotărârile care se referă la utilizarea fondului de rezervă au creat foarte multe probleme. „Noi am încercat să ajutăm localităţile, dar şi în acest cadru legea este foarte proastă. Ne oferă foarte greu soluţia optimă. În acest caz, deoarece nu există reglementare în legislaţie, noi am folosit DEX-ul Academiei Române ca să putem lucra, tocmai de aceea există dezbatere şi în cazul Borsecului. În acest caz am muncit până când documentele au fost în ordine”, a spus preşedintele CJ. Acesta a precizat că trebuie oferit acest ajutor de urgenţă comunei Lupeni deoarece conturile localităţii sunt blocate.

O altă hotărâre s-a referit la aprobarea ocupării temporare a 1.435 mp şi definitivă a 11 mp din domeniul public situat în zona drumului judeţean DJ 138 pentru electrificarea zonei Rovát Pataka, din localitatea Şicasău, comuna Zetea. Astfel, se continuă programul Consiliului Judeţean care vizează electrificarea localităţilor mici din judeţ.

 

 Investiţii finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală

La punctul Diverse a fost prezentată o listă cu investiţii finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), aprobată pentru acest an. Borboly Csaba a spus că printr-o scrisoare primită de la Guvern au fost întocmite propuneri spre finanţare pentru o sumă de aproximativ 3,5 milioane lei. Propunerile au fost făcute de o comisie din cadrul CJ, condusă de vicepreşedintele Barti Tihamér, „care a analizat mai multe puncte de vedere”.

Barti Tihamér a afirmat că „în fiecare an sunt alte priorităţi”. „Anul trecut au fost sprijinite (n.n. – prin PNDL) investiţiile de apă şi canal. Anul acesta ni s-a spus că acestea nu sunt prioritare. Anul acesta se dau bani pentru acele investiţii care se pot finaliza. Din acest motiv Porumbenii Mari (n.n. – unde a avut loc şedinţa CJ) a primit cei mai mulţi bani (n.n. – 637 de mii de lei, pentru construcţia sediului Primăriei comunei Porumbeni)”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Potrivit listei, alte investiţii, finanţate cu sume mai importante, sunt: asfaltarea drumului comunal 15 din comuna Mugeni – 631 mii lei; reabilitarea şi modernizarea DC 133 din comuna Sântimbru – 536 mii lei; reabilitarea unui drum comunal în comuna Frumoasa – 440 mii lei; construirea unui Centru Comunitar Multifuncţional în localitatea Valea lui Pavel, comuna Corund – 350 mii lei etc.

Din partea de Nord a judeţului, singura comună care a primit finanţare prin PNDL a fost Gălăuţaş. Această comună a primit suma de 111 mii lei pentru „ramforsare sistem rutier, reparaţii podeţe, şanţuri şi trotuare pe drumul comunal 75”. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.