Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se revizuieşte Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » (Inter)Național » Se revizuieşte Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă
Se revizuieşte Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă

Se revizuieşte Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă

La Miercurea-Ciuc a avut loc un seminar în care s-a vorbit despre ceea ce presupune dezvoltarea durabilă şi revizuirea acestei strategii

În concept european, explica Simion Creţu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, dezvoltarea durabilă spune să se realizeze programe şi proiecte de dezvoltare care să acopere nevoile din prezent, dar care să nu aibă impact negativ asupra generaţiilor viitoare.

O strategie de dezvoltare adoptase şi România în 2008, dar din mai multe motive a fost implementată doar parţial. Acea strategie, reglementată printr-o hotărâre de Guvern, spunea Simion Creţu, prezenta trei orizonturi: orizontul 2013, 2020 şi orizontul mai îndepărtat 2030. În acelaşi timp, pe plan mondial, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a aprobat, în 2015, o strategie globală pentru dezvoltarea durabilă şi care se referă atât la zonele mai dezvoltate, cât şi la statele în curs de dezvoltare şi care stabileşte un orizont până în 2030. Cu această ocazie au fost stabilite 17 obiective care trebuie avute în vedere în abordarea dezvoltării şi a tot ce se materializează în fiecare zonă.

În acest context, România a înfiinţat în acest an, în aprilie, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care are ca obiective, pe termen mediu, revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă; organizarea de întâlniri la nivel naţional şi regional cu participarea factorilor implicaţi în implementarea acestei strategii (este vorba de instituţii guvernamentale, autorităţi locale şi judeţene, ONG-uri, mediu academic, mediu de afaceri etc.); să creeze mediul instituţional pentru a putea cuantifica obiectivele de dezvoltare durabilă; iar pe baza analizei efectuate şi a strategiei de revizuire, să stabilească priorităţile şi să identifice proiectele de dezvoltare durabilă din diferite domenii, dar şi sursele de finanţare şi evidenţierea acestora în bugetul naţional.

O asemenea întâlnire cu reprezentanţii diferitelor instituţii a fost organizată ieri, la Miercurea-Ciuc, unde a avut loc Seminarul Regional „Împreună pentru dezvoltarea durabilă”.

Prezent la această întâlnire, consilierul de stat şi coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Bórbely László, a spus că la nivelul departamentului s-a format o echipă de 35 de persoane care va lucra la revizuirea strategiei de dezvoltare, revizuire ce trebuie finalizată până la sfârşitul lunii martie.

„Greul după aceea începe, pentru că va trebui să cuantificăm prin indicatori statistici”, spunea Bórbely László. Cu ajutorul fondurilor norvegiene şi împreună cu Institutul Naţional de Statistică, se va crea cadrul instituţional „pentru a cuantifica cele 17 obiective, pentru că în momentul de faţă România nu poate să urmărească decât maxim circa 20-22 de indicatori; numai la nivelul UE sunt circa 100 de indicatori agreaţi care ar putea să fie folosiţi”, explica fostul ministru al Mediului.

Bórbely László mai preciza faptul că până la sfârşitul anului următor va trebui făcută deja o cuantificare şi o evaluare, astfel încât deciziile guvernamentale să se ia şi pe baza acestor analize care vor fi furnizate decidenţilor politici.

De ce este importantă dezvoltarea durabilă?

„Pentru că – spunea Bórbely László – începând cu sănătatea şi terminând cu schimbările climatice, dacă noi vom reuşi, sper măcar parţial, să schimbăm mentalitatea oamenilor, începând de la o familie şi terminând cu societatea în ansamblu, atunci va fi o viaţă mai bună pentru toţi. Vă dau două sau trei exemple: nu e normal, de exemplu, ca la nivel global 1% din cetăţeni să deţină averea a peste 50% din ceea ce înseamnă global; nu e normal, nu e dezvoltare durabilă. (…) După Siria, unde este război civil de cinci ani, din România au plecat cei mai mulţi peste graniţe, nu din motive politice, ci din motive economice. 35 la sută din populaţia activă, în momentul de faţă, este plecată în afară. Înseamnă că nu plătesc taxe şi impozite, chiar dacă trimit acasă bani, nu se regăsesc în economia reală, pentru asta ar trebui mult mai multe proiecte şi la asta lucrăm şi acest guvern această voinţă politică o are, de aceea a înfiinţat Departamentul în aprilie, ca să se ocupe de această problematică. (…) Pe linie de sănătate, noi suntem a doua ţară care consumăm antibiotice şi nu e bine. Asta trebuie (schimbat – n.a.) prin educaţie, prin reformarea sistemului sanitar să nu se mai dea la farmacii cu nemiluita aceste medicamente, ci bazat numai pe reţetă de la medici”.

∗∗∗

În cadrul Seminarului Regional „Împreună pentru dezvoltarea durabilă”, care a avut loc la Miercurea-Ciuc, au avut prezentări: Bórbely László, care a vorbit despre Implementarea Agendei 2030 la nivel global, demersuri UE şi naţionale până la momentul actual; Simion Creţu, care a prezentat tema Dezvoltarea durabilă în Regiunea Centru în contextul dezvoltării regionale; Andra Orloschi, din cadrul Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate, care a arătat Rolul autorităţilor locale în dezvoltare durabilă şi conceptul smart city; Radu Gheorghe Antohe, expert în dezvoltare rurală şi politici agricole, care a adus în prim-plan Educaţia pentru agricultura durabilă; Delia Fratu, din partea Asociaţiei de Ecoturism din România, care a vorbit despre Ecoturism – instrument pentru dezvoltarea durabilă; şi dr. Nagy Benedek, din cadrul Universităţii „Sapientia”, care a prezentat tema Politica de mediu reactivă vs. Politica de mediu proactivă.

Finalul seminarului, la care au mai participat prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamér, a fost rezervat dezbaterilor.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.