Programul evenimentelor dedicate sărbătoririi zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Timp Liber » Programul evenimentelor dedicate sărbătoririi zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României
Programul evenimentelor dedicate sărbătoririi zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României

Programul evenimentelor dedicate sărbătoririi zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României

Municipiul Miercurea-Ciuc

Miercuri, 29 noiembrie, ora 11:00

La Casa Corpului Didactic va avea loc faza finală a celei de-a III-a ediţii a concursului judeţean de istorie „Uniţi în cuget şi-n simţiri”.

Vineri, 1 Decembrie

Între orele 09:00 şi 13:00, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior va putea fi vizitată expoziţia foto-documentară „Marea Unire”.

De la ora 14:00, la Monumentul Ostaşului Necunoscut va avea loc ceremonialul militar şi religios de comemorare a eroilor neamului românesc, după care, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, va avea loc parada militară.

Seara, de la ora 17:00, Casa Artelor va găzdui tradiţionalul spectacol folcloric, iar după încheierea acestuia, în jurul orei 19:30, are loc retragerea cu torţe.

La spectacolul „Hai români la Hora Mare” vor participa: ansamblul „Ardealul” din Gherla (jud. Cluj), ansamblul „Cununa Călimanilor” din Deda (jud. Mureș), grupul „Versus” din Gheorgheni și soliștii vocali Raluca Roxana Burnar, Mariana Mîndru Cotfas-Bărbieru, Teodora Suciu, Cristina Moșuțan, Flavius Pop, daian Suciu, Codruța Maftei; solist instrumental – Ioan Dobreanu (vioară).

Municipiul Topliţa

Joi, 30 noiembrie 2017, ora 17:00

La Casa de Cultură din Topliţa va avea loc un spectacol festiv. Din program: lansare de carte „Sfinţenie şi reflecţii la Centenarul Marii Uniri” – coord. dr. V. Marica, Corul „Arhanghelii” – dirijor Alin Gh. Negrea, Ansamblul Profesionist „Rapsodia Călimanilor” Topliţa şi Ovidiu Furnea.

Organizatori: Casa de Cultură Topliţa şi Centrul Cultural Topliţa. Intrarea în sala de spectacole se face pe baza unor bilete gratuite ce pot fi achiziţionate de la Centrul de Informare Turistică.

 

Vineri, 1 Decembrie 2017

De la ora 13:00, la Monumentul-Mausoleu de la Gura Secului vor avea loc depuneri de coroane şi defilarea militară, evenimentul fiind urmat de o recepţie la Restaurantul Izabela. Seara, de la ora 17:00, va avea loc un foc de artificii şi aprinderea iluminatului de iarnă. Organizator: municipiul Topliţa.

Tot vineri, respectând tradiţia, Primăria va împărţi nevoiaşilor o mie de porţii de sarmale.

Municipiul Gheorgheni

Miercuri, 29 noiembrie – ora 14:00

Pe strada pietonală Miron Cristea, la troiţa din curtea Bisericii Ortodoxe Sf. Gheorghe, va avea loc ceremonialul militar şi religios de comemorare a eroilor neamului românesc cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. În încheiere vor defila elevii Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni, formaţi la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni.

 

Marţi, 5 decembrie – ora 19:00

La Casa de Cultură (Teatrul „Figura Studio”) va avea loc spectacolul intitulat „Decembrie dezgheaţă inimi”, unde vor evolua membrii Ansamblului Folcloric MĂRŢIŞORUL al Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. Acesta va prezenta un program vocal, instrumental şi de dansuri populare cu un bogat colorit şi o vastă tematică, aducând în scenă nu numai cântece şi jocuri populare din toate zonele folclorice ale ţării, dar şi tradiţionalele colinde de Crăciun. Vor încânta auditoriul soliştii vocali Oana Moldovan şi Alex Florin Vaida din Cluj-Napoca şi, nu în ultimul rând, elevi ai Liceului Teoretic „Sf. Nicolae” din Gheorgheni.

Orașul Bălan

În Bălan, de 1 Decembrie, la Casa de Cultură din localitate, ca în fiecare an, va avea loc un spectacol festiv – dans, muzică, poezie – oferit de Clubul Copiilor din urbe. De asemenea, pe tot parcursul zilei, în centrul oraşului se vor asculta cântece româneşti, patriotice şi naţionale, iar voluntarii Asociației Ecosportive „Sufletul Hășmașului” vor oferi locuitorilor însemne tricolore confecționate de grupul Șezătoare la Miercurea-Ciuc. Şi, devenit tradiţie deja, la restaurantul din centrul oraşului, patronul localului, Kovacs Imre, va oferi doritorilor, gratuit, o gustare specifică sărbătorii: fasole cu ciolan afumat.

Comuna Tulgheş

Vineri, 1 Decembrie, la Căminul Cultural din Tulgheş va avea loc un spectacol artistic dedicat Zilei Naţionale a României. Participă elevii de la Şcoala Gimnazială din Tulgheş, Ansamblul Plaiuri Tulgheşene, Traian şi Valeria Ilea şi Ciprian Ilie. Organizatori: comuna Tulgheş şi Şcoala Gimnazială din Tulgheş.

Comuna Corbu

În comuna harghiteană Corbu, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României se vor desfăşura duminică, 3 decembrie. Acestea vor începe la ora 12:00, când la Monumentul Eroilor din centrul comunei se vor depune coroane de flori şi va avea loc şi o paradă militară.

Apoi, corbenii sunt invitaţi la Căminul Cultural, unde va avea loc un spectacol oferit de elevii Liceului Tehnologic Corbu şi interpretul de muzică populară Ciprian Istrate.

Comuna Gălăuţaş

Vineri, 1 Decembrie 2017, de la ora 11:00, în centrul comunei se va sărbători Ziua Naţională a României printr-un spectacol artistic la care vor participa: Ansamblul Floricica din Gălăuţaş, Ansamblul Izvoraşul din Gălăuţaş – Pârău, Ansamblul Profesionist „Rapsodia Călimanilor” Topliţa şi Mălina Cioloca. Organizatori: Primăria Gălăuţaş, Consiliul local Gălăuţaş şi Biblioteca Comunală Gălăuţaş.

Comuna Sărmaş

Vineri, 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României, la Monumentul Eroilor din Sărmaş va avea loc o slujbă de pomenire şi depunere de coroane, urmată de un spectacol artistic susţinut de corul Şcolii Generale „Sfântu Andrei” din Sărmaş.

Comuna Subcetate

Vineri, 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, la Căminul Cultural se va organiza un spectacol artistic în colaborare cu elevii de la Liceul „Miron Cristea” din Subcetate. Organizator: comuna Subcetate şi Liceul „Miron Cristea” din localitate.

Comuna Voşlăbeni

Vineri, de 1 Decembrie, de la ora 11:00, vor avea loc depuneri de coroane de flori la monumentul din comună, după care elevii şcolii din localitate vor susţine un scurt program artistic.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.