Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Oraşul Bălan a găzduit ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Oraşul Bălan a găzduit ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Oraşul Bălan a găzduit ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Oraşul Bălan a găzduit ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Până în acest moment, Consiliul Judeţean derulează lucrări la drumurile judeţene în valoare de peste 157 mii de lei

Premieră

Faptul că şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a avut loc în oraşul de la poalele Hăşmaşului Mare – oraşul Bălan, poate fi considerat o premieră, şi asta pentru că la un moment dat, din motive nejustificate (sau din orgoliu?), conducerea de la acea vreme a decis să se închidă, crezând că se va putea descurca fără ajutorul judeţului. Lucrurile, în sfârşit, au intrat pe făgaşul normal, actuala conducere a recunoscut că s-a greşit şi, uitându-se ceea ce a fost în trecut, la invitaţia Consiliului local Bălan, luni, 27 noiembrie 2017, 29 din cei 31 de consilieri judeţeni au poposit la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din acest oraş, înfloritor cândva. În debutul şedinţei, primarul oraşului Bălan, Gheorghe Jojiban, respectiv preotul Cristian Cristinoi, după salutul de bun venit, primul a prezentat succint proiectele aflate în derulare şi şi-a exprimat speranţa că acest moment va fi punctul de pornire pentru o strânsă colaborare cu Consiliul Judeţean, iar părintele Cristinoi a profitat de situaţie pentru a mulţumi Consiliului Judeţean pentru ajutorul care i-a fost acordat bisericii – o casă parohială, încălzirea şi reabilitarea acoperişului locaşului de cult. Părintele a mai vorbit despre multe alte lucruri, despre potenţialul deosebit, din punct de vedere turistic şi al resursei umane, de care dispune această localitate, din păcate, insuficient exploatat. „Fiind un moment al bilanţului – spunea părintele – noi deja mergem la următorul roman şi-l vom citi; să nu ne scoateţi din ecuaţie!”.

O promisiune, nu numai, onorată

Referitor la investiţiile derulate de Consiliul Judeţean, preşedintele Borboly Csaba a făcut următoarea declaraţie: „La începutul anului ne-am propus să cheltuim 100 milioane de lei pentru întreţinerea drumurilor judeţene, s-au făcut eforturi, s-a lucrat peste program, iar rezultatul este mai mult decât satisfăcător, încă nu am ajuns la sfârşitul anului şi putem spune că pentru drumuri s-au cheltuit aproape 160 de milioane de lei, este un rezultat pentru care ţin să mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil acest lucru”. Concret, este vorba despre: investiţii în continuare – contract/valoare pe SEAP (cu TVA) – 25.055 mii de lei; investiţii noi – 89.257 mii de lei; total studii DJ – 1.507 mii de lei; total întreţinere – 41.452 mii de lei.

50 mii de lei pentru Centrul de zi din Bălan

Consiliul Judeţean a hotărât acordarea sumei de 50 mii de lei pentru funcţionarea Centrului de zi din Bălan. De asemenea, s-a aprobat hotărârea cu privire la trecerea din domeniul judeţean în domeniul public al comunei Lupeni a sistemului de alimentare cu apă a localităţilor Lupeni şi Morăreni. S-a aprobat, printre altele, şi documentaţia de avizare a lucrărilor de reabilitare a sistemului rutier pe DJ 134C.

S-a lărgit paleta de servicii furnizate de instituţia medicală judeţeană

Având în vedere faptul că de ani buni de zile nu a fost actualizată structura Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, precum şi faptul că s-a lărgit paleta de servicii furnizate de instituţia medicală, consiliul a aprobat modificarea Hotărârii CJH nr. 28/2013, care se referă la organigrama şi statul de funcţii ale spitalului. Prezent la şedinţă, managerul instituţiei medicale, dr. Demeter Ferencz, la invitaţia preşedintelui Borboly, a enumerat numeroasele servicii pe care le oferă spitalul judeţean, precizând că o parte din acestea sunt funcţionale, cum ar fi, bunăoară, chirurgia toracică, care până în momentul de faţă a funcţionat ca parte a Secţiei de chirurgie. Sunt accesibile şi alte servicii, cum ar fi dializa, Secţia de endocrinologie, hematologie, alergologie, dermatologie. În completarea celor spuse de managerul spitalului, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a precizat faptul că în vederea reîncadrării spitalului într-un grad superior, eforturile pentru dezvoltare, pentru implementarea investiţiilor necesare în acest sens au fost susţinute de Consiliul Judeţean şi preşedintele a menţionat că la această oră spitalul judeţean oferă servicii care erau accesibile doar în centrele universitare.

Demersuri care nu au fost zadarnice

Am scris la vremea respectivă despre demersurile întreprinse de Consiliul Judeţean pentru a pune pe linia de plutire situaţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, în această şedinţă, în care s-a aprobat rectificarea bugetului general al judeţului, s-a aflat faptul, îmbucurător, că acele demersuri nu au rămas fără răspuns, direcţia a primit o finanţare de 10 milioane de lei.

În interesul oraşului Bălan

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea situaţiei oraşului Bălan, Borboly Csaba a afirmat că un rol foarte important îl au lucrările de reabilitare a drumurilor, cu efect pozitiv din punct de vedere turistic, sunt şi vor fi sprijinite activităţile culturale, apoi preşedintele a subliniat că ar fi benefic să se realizeze un sistem care să permită aprofundarea limbii române de către copiii de etnie maghiară: „Este foarte important faptul că această şedinţă a avut loc la Bălan, localitate destul de izolată, însă e bine că legăturile cu restul lumii, cum s-ar putea spune, s-au reînnodat şi că face eforturi de a deveni activă în rândul localităţilor din Ciucul de Sus şi în viaţa judeţului. Un curs de învăţare a limbii române este un demers care ar putea avea impact pozitiv, însă cu siguranţă mai există proiecte prin care putem ajuta dezvoltarea fostului oraş minier” – a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Viitorul Bălanului este reluarea exploatării cuprului la mina Fagu Cetății!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.