Disponibilizări colective la Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Economic » Disponibilizări colective la Topliţa
Disponibilizări colective la Topliţa

Disponibilizări colective la Topliţa

Mai multe persoane care lucrau la o firmă din Topliţa cu activitate în domeniul industriei textile au fost disponibilizate luna trecută şi este posibil ca alte câteva zeci să rămână fără loc de muncă anul acesta în condiţiile unei eventuale suspendări a activităţii societăţii respective.

Şefa serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Jano Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că în luna iunie au fost disponibilizate 16 persoane care lucrau la firma din Topliţa, care are un punct de lucru şi în Bilbor. „Ei consideră că ar putea să închidă momentan şi la anul să redeschidă. Ne-au raportat că vor disponibiliza 70 de persoane din 108 existente. Diferenţa poate să fie reprezentată şi de acele persoane care se pot pensiona sau cele care nu intră în evidenţa noastră pentru că nu au dreptul ori pentru că îşi găsesc loc de muncă fără să aibă nevoie de intervenţia agenţiei”, a afirmat Jano Edit Andrea. Aceasta a precizat că, luna trecută, au fost disponibilizate 33 de persoane care lucrau la o fabrică de mobilă din Odorheiu Secuiesc în condiţiile unei scăderi a volumului comenzilor din Germania şi mai sunt proprietari de firme din domeniul industriei textile care au semnalat agenţiei că este posibil să fie nevoiţi să ia măsuri similare.

„Nu au fost anunţate disponibilizări noi, dar sunt firme din industria textilă care au spus că nu garantează că în toamnă nu vor trebui să facă disponibilizări. Cauzele sunt lipsa comenzilor şi scumpirea materiilor prime. Aceste firme trebuie să ne anunţe cu o lună şi jumate înainte”, a spus reprezentanta AJOFM Harghita.

Luna trecută şi Grupul Lactalis România, care deţine fabrica de produse lactate din Miercurea-Ciuc, a anunţat demararea procedurilor de închidere a operaţiunilor de producţie în unitatea sa din municipiul reşedinţă de judeţ şi concedierea celor 95 de angajaţi. Disponibilizările vor avea loc în luna octombrie, iar compania informase că persoanele respective vor avea acces la măsurile compensatorii şi la toate beneficiile prevăzute în contractul colectiv de muncă pentru procedura concedierii colective. De asemenea, vor primi consiliere pentru reintegrare profesională şi suport pentru eventuala recalificare personală. Până la finalizarea procesului de oprire a activităţii unităţii, aceasta va continua să opereze la nivelul curent, precizase compania, menţionând că, în paralel cu demararea procedurilor de închidere a operaţiunilor de producţie în unitatea din Miercurea-Ciuc, îşi va consolida investiţiile în celelalte patru mari fabrici din România, respectiv din Oiejdea, Sfântu Gheorghe, Câmpulung Moldovenesc şi Tunari.

„Cu reprezentanţii fabricii de lactate din Miercurea-Ciuc am vorbit la telefon pentru că acolo doar în luna octombrie vor fi disponibilizaţi angajaţii. De aceea, ei încă nu ne-au trimis notificare. Deci, va trebui să ne trimită notificare în luna august. De la Lactalis, care are sediul în judeţul Alba, au fost disponibilizate 10 persoane şi din judeţul nostru. Aceste persoane sunt colectorii de lapte din judeţ şi au intrat în evidenţa noastră”, a mai spus Jano Edit Andrea.

La sfârşitul lunii trecute, în evidenţele AJOFM Harghita erau 5.397 de şomeri, iar rata şomajului era de 4,38 la sută.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.