Scandalul maşinii din Odorhei a luat sfârşit | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 septembrie 2024
Home » Societate » Scandalul maşinii din Odorhei a luat sfârşit
Scandalul maşinii din Odorhei a luat sfârşit

Scandalul maşinii din Odorhei a luat sfârşit

După mai bine de o lună, maşina Poliţiei Locale a fost inscripţionată bilingv, cum prevede legea

 

În urmă cu mai bine de o lună se făceau publice mai multe imagini care ilustrau modul în care fusese inscripţionat autoturismul Poliţiei Locale Odorheiu-Secuiesc. Pe partea dreaptă era trecută denumirea în limba română – Poliţia Locală Odorheiu-Secuiesc – iar pe partea stângă, cea în limba maghiară – Helyi Rendőrség Székelyudvarhely.

Astfel, la începutul lunii septembrie, Instituţia Prefectului Harghita somase Poliţia Locală Odorheiu-Secuiesc, aflată în subordinea Consiliului local, să reinscripţioneze autovehiculul din dotare în limbile română şi maghiară, pe portiere, conform legii, în caz contrar putând fi amendată cu sume cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei.

„Autoturismul inscripţionat în limba maghiară trebuia să aibă deasupra, automat, conform dispoziţiilor legale în materie, şi inscripţionarea în limba română, ceea ce nu se întâmplă. Motiv pentru care am solicitat Poliţiei Locale şi primarului din municipiul Odorheiu-Secuiesc intrarea în legalitate, decolantarea autoturismului şi inscripţionarea acestuia aşa cum prevede legea. Mai mult decât atât, am solicitat şi celorlalte unităţi administrativ-teritoriale care au aprobate posturi în cadrul poliţiilor locale să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de incidente şi a nu crea tensiuni şi alte interpretări decât cele conform legii. De aceea monitorizăm îndeaproape acest aspect şi sperăm să nu mai existe alte încălcări ale legii. Sigur, pentru cei care nu se vor conforma, există în lege şi sancţiuni contravenţionale, începând de la 2.500 până la 5.000 de lei”, spunea la acea vreme prefectul Adrian-Jean Andrei.

Au urmat, firesc, şi reacţiile autorităţilor locale de pe Târnava Mare care nu ştiau dacă prevederile legii ar fi trebuite luate în glumă sau în serios. „Dacă aş lua-o în glumă, aş zice că prefectul ne solicită să mai scriem de trei ori în limba maghiară şi încă o dată în limba română, pentru că legile acest lucru spun”, preciza primarul Odorheiului, Bunta Levente.

Dar iată că până la urmă cei din Odorheiu-Secuiesc au decis să cedeze şi să inscripţioneze maşina Poliţei Locale cum prevede legea, adică inscripţia Poliţia Locală Odorheiu-Secuiesc să apară în ambele limbi şi cu aceleaşi caractere şi font pe fiecare parte a autoturismului.

„Mă bucur că atât primarul municipiului Odorheiu-Secuiesc, cât şi Poliţia Locală au înţeles că aplicarea legii în judeţ este una imperativă, nu facultativă – spunea prefectul judeţului. Mai mult decât atât, fiind o instituţie publică avea atribuţia, ea însăşi, să fie în legalitate. Voi continua să monitorizez aspectele care pot duce la încălcări ale legii în judeţ şi să aplic măsurile care se impun”.

Adrian-Jean Andrei a ţinut să precizeze că dacă nu s-ar fi reinscripţionat autoturismul, atunci Poliţia Locală era pasibilă de sancţiune contravenţională în cuantum de 5.000 de lei, fiind hotărât să o aplice fără ezitare. (Liviu C.)

reinscript1 reinscript2

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.