Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Regionalizarea unor activităţi de trezorerie şi ANAF creează nervozitate la nivelul managementului companiilor mijlocii | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Regionalizarea unor activităţi de trezorerie şi ANAF creează nervozitate la nivelul managementului companiilor mijlocii
Regionalizarea unor activităţi de trezorerie şi ANAF creează nervozitate la nivelul managementului companiilor mijlocii

Regionalizarea unor activităţi de trezorerie şi ANAF creează nervozitate la nivelul managementului companiilor mijlocii

 Deputatul harghitean Korodi Attila susţine că unele firme mijlocii din judeţ intenţionează să îşi mute afacerile din ţară

Regionalizarea activităţilor ANAF şi de trezorerie pentru companiile mijlocii a creat nervozitate mare în rândul conducerii acestor firme din Miercurea-Ciuc, însă această problemă se regăseşte la nivelul întregii ţării, a susţinut deputatul UDMR de Harghita Korodi Attila, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, această nervozitate se datorează faptului că, de exemplu, întreprinzătorii mijlocii din zona Ciuc, însă e şi cazul celor din Topliţa, trebuie să se deplaseze la Braşov pentru orice activitate legată de impozitare, taxare, „tot ce înseamnă legătură instituţională cu ANAF şi cu Trezoreria”, municipiul Braşov fiind centrul regional financiar al Regiunii Centru, din care face parte şi judeţul Harghita.

„Asta înseamnă că aceşti întreprinzători, care reprezintă coloana vertebrală în localităţile reşedinţe de judeţ, municipalităţi şi care angajează cei mai mulţi oameni în zona noastră, sunt nevoiţi ca pentru o simplă hârtie birocratică necesară să apeleze la ANAF Braşov, să se deplaseze cu maşina la Braşov, şi tot ce înseamnă activităţi de trezorerie să se facă, din păcate fizic, tot în Braşov, care se află la 100 de km. Aceeaşi problemă este şi a celor din Topliţa, din Reghin, din Alba Iulia, din Sebeş, adică localităţi care nu sunt la 100 de km, ci la 200 şi ceva de kilometri de Braşov. Într-o abordare normală nu ar trebui să existe această obligativitate. Pentru că în loc să aducem serviciile financiare aproape de cetăţeni (…) nu facem altceva decât să le ducem cât mai departe şi birocratizăm excesiv de mult”, a spus Korodi Attila.

Parlamentarul UDMR a dat şi două exemple. Unul dintre ele se referă la un întreprinzător mijlociu din Miercurea-Ciuc, care a trebuit să înscrie în circulaţie o maşină ce o foloseşte în activitatea economică, iar pentru a realiza acest lucru i-au trebuit 45 de zile, din cauza plimbărilor între Trezorerie, ANAF Braşov şi Poliţia judeţeană Harghita.

Korodi Attila a explicat că sunt situaţii în care întreprinzătorii mijlocii nu mai participă la proceduri de licitaţie cu termen restrâns de cinci zile, deoarece „nu poate fi abordată din cauza birocraţiei de la Trezorerie şi la strângerea actelor necesare”.

 Întreprinzător cu 200 de angajaţi doreşte să-şi mute afacerile din ţară, dacă situaţia nu se remediază

Deputatul UDMR a spus că un întreprinzător din zonă i-a spus foarte clar că, dacă lucrurile rămân aşa, el îşi mută afacerea din Miercurea-Ciuc. Conform sursei citate, la ora actuală respectivul întreprinzător, căruia nu a dorit să-i spună numele, are angajaţi 200 de oameni, iar la sfârşitul anului intenţionează să-şi mute afacerea din Miercurea-Ciuc în afara ţării, „deoarece nu mai face faţă, pur şi simplu”. „Vedem următorul lucru, în afara multinaţionalelor care au reţele de administraţie mult mai complexe şi concentrate în centrele mari economice, în afara companiilor mijlocii care activează chiar în reşedinţele sau în judeţele care sunt centre regionale financiare, ceilalţi întreprinzători sunt puşi într-o situaţie foarte critică. Nu este doar o problemă a noastră, toată ţara se confruntă cu această problemă. Dar noi trebuie să dăm un răspuns la nivel politic, pentru că este şi responsabilitatea noastră. Ceea ce se face cu o mână, şi vorbesc de Codul fiscal, înlesniri fiscale, o cristalizare mai bună a procedurilor fiscale, se ia cu mâna cealaltă, prin birocraţie fără rost”, a declarat Korodi Attila.

 Propunere: întâlnire cu parlamentarii din Regiunea Centru pentru a avea o poziţie comună vizavi de această problemă în faţa premierului şi ministrului de Finanţe

Deputatul harghitean a explicat că săptămâna trecută a fost invitat la Camera Deputaţilor ministrul Finanţelor, care, referitor la această problemă ridicată de toate partidele politice, a răspuns că este o decizie bună pentru că există o abordare subiectivă a ANAF-urilor locale în relaţia cu aceşti întreprinzători mijlocii. Korodi a spus, însă, că „ei nu calculează locuri de muncă, nu calculează business-urile care au o importanţă majoră la nivel local. Dacă au probleme interne cu subiectivitatea, atunci să le rezolve prin proceduri interne, nu prin luarea unor instrumente care până acum erau mai aproape de contribuabil”.

Parlamentarul a declarat că, pentru a se remedia situaţia companiilor mijlocii şi plecând de la răspunsul ministrului de Finanţe, UDMR va organiza miercuri dimineaţă, în Bucureşti, o întâlnire informală cu parlamentarii din Regiunea Centru, formată din judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Braşov, Sibiu şi Alba. Scopul acestei întâlniri este începerea demersurilor de elaborare a unei poziţii comune, împreună cu asociaţiile patronale, cu care să se prezinte în faţa premierului şi a ministrului de Finanţe. „Este nevoie de o legătură urgentă cu asociaţiile patronale, asociaţiile întreprinzătorilor, în fiecare judeţ din regiune, să culeagă toate datele relevante şi să luăm o poziţie comună în faţa premierului, a ministrului Finanţelor şi a conducerii ANAF pentru a fi rezolvată această situaţie.

Orice amânare a rezolvării acestei probleme, clar va duce la dispariţia de locuri de muncă”, a spus Korodi Attila. În opinia sa, într-o lună de zile această abordare comună a problemei amintite ar trebui să fie bine conturată şi prezentată.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.