De astăzi, medicii de familie vor lucra normal, în sistemul de asigurări de sănătate | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Sănătate » De astăzi, medicii de familie vor lucra normal, în sistemul de asigurări de sănătate
De astăzi, medicii de familie vor lucra normal, în sistemul de asigurări de sănătate

De astăzi, medicii de familie vor lucra normal, în sistemul de asigurări de sănătate

După ce timp de două zile medicii nu au putut elibera reţete compensate din cauza lipsei unui contract adiţional semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), se pare că de astăzi situaţia reintră în normal.

Preşedinta Societăţii Medicilor de Familie din Harghita, Soós Klára, spunea că în primele zile din aprilie, din lipsa unui contract cu CAS, nici medicii de familie din judeţ nu au putut elibera reţete compensate sau să folosească formularele Casei. În schimb, atât vineri, cât şi luni, medicii de familie şi-au exercitat profesia, au consultat pacienţii, le-au acordat servicii medicale, dar nu în cadrul asigurărilor sociale de sănătate.

„CAS nu a fost capabilă să vină cu acele contracte în timp util, cu toate că au ştiut că în 31 martie expira adiţionalul precedent”, spunea Soós Klara.

„Aşa este de 17 ani – continua aceasta – şi am zis că nu ne mai asumăm nici un risc, inclusiv de a fi urmăriţi penal, pentru că este fals în acte publice dacă noi eliberăm aceste reţete fără acoperire legală, adică fără să fii în relaţie contractuală cu CAS. Pentru ce să ne asumăm aceste fapte, pentru a masca incompetenţa şi indolenţa CAS?”.

Soós Klára a mai declarat că următorul hop va fi la jumătatea anului, când ar trebui să se semneze un alt contract între medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Dacă o să vină, pe 1 iulie, cu un contract pe care să-l putem accepta şi noi, atunci vom semna contractul de la 1 iulie; dacă nu, lucrăm exclusiv în sistem particular, fără contract cu CAS”, afirma preşedinta Societăţii Medicilor de Familie din Harghita.

„Nu i se poate imputa medicului dacă, fără contract cu asiguratorul, nu eliberează acte, pentru că ar putea fi acuzat şi penal – sublinia Soós Klara. Se poate pune într-o astfel de situaţie un medic? Aşa concep ei un sistem de asigurări de sănătate viabil? Aşa concep ei că respectă profesia de medic în această ţară? Şi toate astea pentru că nu au fost în stare, timp de 6 luni, să vină cu un contract”.

Am încercat să obţinem o poziţie şi din partea CAS Harghita, dar, din păcate, reprezentanţii acestei instituţii nu au putut fi găsiţi.

Oricum, important este că, aşa cum ne spunea preşedinta Societăţii Medicilor de Familie din Harghita, de astăzi se lucrează din nou în sistemul asigurărilor de sănătate, pacienţii putând să beneficieze de pe urma contribuţiilor achitate către sistemul sanitar.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.