Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rectificări bugetare şi urgenţe | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Rectificări bugetare şi urgenţe
Rectificări bugetare şi urgenţe

Rectificări bugetare şi urgenţe

  • Acestea au fost subiectele principale ale ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din acest an. Consilierii şi-au dat întâlnire în Sala Amfiteatru, după mai multe luni în care au rezolvat problemele judeţului online

Gospodari etalon

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean (CJ) a debutat cu premierea celor mai valoroşi 12 fermieri din judeţ, „gospodari etalon” care au investit în activităţile pe care le desfăşoară, aducându-le la standarde europene, fie că este vorba despre legumicultură, păşunat sau creşterea animalelor.

„Trebuie să ne folosim de orice ocazie pentru a-i aprecia pe acei oameni care au o activitate exemplară şi pot fi pildă pentru generaţiile viitoare, pentru ca acestea să poată vedea care sunt direcţiile de urmat şi unde pot obţine rezultate remarcabile”, a declarat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Prezent la eveniment, prefectul judeţului Harghita, Ion Proca, i-a felicitat pe câştigători. „În urmă cu aproximativ o lună a fost în judeţ ministrul Oros (Nechita-Adrian Oros – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de atunci – n.a.) şi sper că şi în viitoarea configuraţie a Guvernului României va continua interesul pentru agricultură, pentru judeţul Harghita. Îi felicit pe premianţi şi profit de ocazie să vă urez tuturor sărbători frumoase, fericite şi să aveţi ani mulţi, cu sănătate”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

30 de milioane de lei pentru Harghita

Guvernul a aprobat suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul în curs cu peste 876 de milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia sa. Banii alocaţi ar trebui să asigure cheltuielile de funcţionare ale unităţilor administrativ-teritoriale până la sfârşitul anului.

Judeţului Harghita i-a fost alocată suma de 30 de milioane de lei şi, deşi preşedintele CJ Harghita a apreciat că ar fi una „modică”, bani mai mulţi au primit doar judeţele Bihor, Giurgiu, Ilfov şi Sibiu. În schimb, sunt judeţe mari – Cluj, Timiş, Prahova şi lista e lungă – care s-au ales cu mai puţin.

Astfel, din cele 30 de milioane de lei alocate Harghitei, 4,6 milioane de lei revin consiliului judeţean. Dacă ne referim la municipii, Gheorgheni primeşte 1,8 milioane de lei, Topliţa – 1,35 de milioane de lei, Odorheiu Secuiesc – 1,3 milioane de lei, iar Miercurea Ciuc – 840.000 de lei.

Între localităţile care primesc cele mai mari sume la ultima rectificare bugetară din acest an se numără comuna Joseni (1,3 milioane de lei), iar la polul opus, cu cea mai mică sumă alocată, se poziţionează comuna Corbu, cu 20.000 de lei. În ceea ce priveşte localităţile aparţinând zonei româneşti a judeţului, Bilborul este prevăzut în această Hotărâre de Guvern cu o sumă de 600.000 de lei, comuna Voşlăbeni cu 415.000 de lei, oraşul Bălan – 230.000 de lei, iar comuna Tulgheş cu 200.000 de lei.

Chestiuni urgente

Şedinţa ordinară a fost urmată de o şedinţă extraordinară, pe a cărei ordine de zi s-au aflat urgenţele care necesită rezolvare până la data de 31 decembrie anul curent.

Pentru recuperarea decalajului generat de rata inflaţiei înregistrată în 2019, consilierii judeţeni au aprobat indexarea taxelor judeţene actuale a căror stabilire este în competenţa CJ cu 3,8% începând cu data de 1 ianuarie 2021.

Între punctele de pe ordinea de zi care au primit aviz favorabil din partea forului decizional al CJ se mai află prelungirea aplicabilităţii strategiei actuale de sport a judeţului până la data de 31 decembrie 2021, precum şi prelungirea programului de „Construire de trotuare pe lângă drumurile judeţene din localităţile judeţului Harghita” până în anul 2022.

A necesitat aprobarea urgentă şi noua organigramă propusă de Spitalul Judeţean de Urgenţă. Astfel, unitatea medicală poate organiza concursuri de angajare de personal medical la secţiile unde există deficit (un asistent la secţia de Pneumologie şi şapte asistenţi la UPU). „Este o urgenţă; posturile ar putea fi blocate de la 1 ianuarie 2021”, a explicat Borboly Csaba.

De asemenea, a fost rezolvată în mod favorabil colaborarea cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prin încheierea unui acord-cadru, în vederea realizării de programe şi activităţi comune de cercetare şi valorificare a patrimoniului cultural.

Fireşte, rectificarea bugetară naţională a dat naştere la o serie de modificări în cadrul bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului, care necesitau şi au primit aprobarea consiliului.

O altă chestiune trecută la capitolul urgenţe a fost iniţiativa de dezvoltare comună a turismului, prin implementarea unui sistem de schi-pass unitar, care să permită accesul turiştilor pe toate pârtiile din judeţ.

Şi, în fine, consilierii au dat aviz favorabil derulării investiţiilor la Centrul Wellness din Borsec, în speţă pentru achiziţionarea mobilierului, astfel încât începând din vara anului viitor acesta să îşi deschidă porţile publicului larg.

S-a aprobat şi Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Investiţii pentru creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc. Specialiştii CJ numesc acest obiectiv de investiţii „cea mai mare provocare tehnică”, întrucât „Palatul Administrativ nu are doar o valoare funcţională, ci şi latura istorică, cea arhitecturală, ce trebuie luate în considerare. O astfel de clădire nu poate fi reconstruită, ea trebuie să fie menţinută aşa cum a fost proiectată, ea fiind o construcţie emblematică pentru judeţul nostru. Sperăm ca fondurile necesare să le obţinem atât de la Guvern, cât şi prin proiecte UE; noi nu avem aceşti bani”, a explicat preşedintele Borboly Csaba.

Potrivit acestuia, costurile necesare reabilitării „Casei Albe” din Miercurea Ciuc se ridică la aproximativ 38 de milioane de lei.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.