Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aparat Röntgen performant achiziţionat pentru Secţia de Pneumologie a SJU Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Sănătate » Aparat Röntgen performant achiziţionat pentru Secţia de Pneumologie a SJU Miercurea Ciuc
Aparat Röntgen performant achiziţionat pentru Secţia de Pneumologie a SJU Miercurea Ciuc

Aparat Röntgen performant achiziţionat pentru Secţia de Pneumologie a SJU Miercurea Ciuc

„Este un aparat digital de ultimă generaţie, care valorează 1,493 milioane de lei, din care 1,343 de milioane de lei sunt fondurile puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii, la această sumă adăugându-se contribuţia de 150 de mii de lei a Consiliului Judeţean Harghita”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit.

Potrivit managerului SJU, este vorba despre un aparat Apollo DRF, mai confortabil pentru pacienţi, mai sigur şi mai uşor de dezinfectat. Aparatul Röntgen este utilat cu un monitor de rezoluţie mare, este automatizat, digital şi poate fi conectat la imprimantă şi la dispozitive de stocare de date.

Şeful Secţiei de Pneumologie a spitalului judeţean, dr. Dombi István, a explicat că noul aparat de explorare radioimagistică este important în gestionarea pacienţilor în general şi valoros în perioada epidemiei COVID-19, când evaluarea promptă a persoanelor şi a gradului de infectare al acestora sunt vitale.

„Moş Crăciun a venit mai devreme la noi anul acesta, ne-a adus un aparat nou, performant, care îl va înlocui pe cel vechi de 21 de ani. Este vorba despre un sistem modern, digitalizat, cu alte cuvinte imaginea radiologică va ajunge mai rapid în calculatorul medicului curant, care va putea ghida tratamentul şi va fundamenta conduita viitoare a pacienţilor. Pentru că radiografia este arma noastră, care ne ajută să diagnosticăm rapid şi eficient afecţiunile cutiei toracice şi nu numai”, a declarat medicul specialist pneumolog.

Şeful Secţiei de Pneumologie a precizat că acest aparat are mai multe funcţii, dar cel mai important avantaj al său este rapiditatea cu care imaginea radiologică ajunge la medicul curant, fără a mai fi nevoie de procesarea-reprocesarea acesteia.

„Personalul de la Secţia de Pneumologie câştigă timp preţios datorită acestui aparat, câştigă viaţă. (…) El va putea fi folosit şi în clădirea nouă, unde vor funcţiona Secţiile de Pneumologie şi Boli infecţioase, planificată să fie construită lângă clădirea principală a spitalului”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

***

Dat fiind faptul că numărul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 internaţi la SJU a scăzut în ultimele săptămâni, Secţia de Recuperare, Medicină fizică şi Balneologie şi-a reluat activitatea, revenindu-se la internarea pacienţilor care necesită tratament de specialitate, anunţă conducerea spitalului judeţean.

De asemenea, s-a reluat internarea pacienţilor şi la Secţia de Dermatologie şi Venerologie. Două saloane vor fi disponibile deocamdată, cea mai mare parte a secţiei rămânând dedicată îngrijirii pacienţilor cu boli infecţioase, altele decât COVID-19.

Ambulatoriile de specialitate ale spitalului funcţionează, iar programările se fac la intervale de 30 de minute, pentru evitarea aglomeraţiei.

D. DRĂGAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.