Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Punerea în funcţiune a Centrului de Management al Deşeurilor de la Remetea întârzie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » Punerea în funcţiune a Centrului de Management al Deşeurilor de la Remetea întârzie
Punerea în funcţiune a Centrului de Management al Deşeurilor de la Remetea întârzie

Punerea în funcţiune a Centrului de Management al Deşeurilor de la Remetea întârzie

  • În lipsa utilizării, o parte dintre maşinile şi utilajele aflate în dotare s-au uzat, iar unele dintre ele necesită reparaţii costisitoare

Au trecut nouă ani de când consiliul judeţean a semnat contractul de finanţare pentru proiectul de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita, care reinventează întregul proces al gestionării acestora în întregul judeţ, de la colectare până la depozitarea finală.

După inaugurarea şi recepţionarea oficială a acestui obiectiv în 2016, se preconiza ca centrul să înceapă să funcţioneze la începutul anului următor, de îndată după desemnarea unui operator. Însă mai avem de aşteptat.

În urmă cu un an şi jumătate a fost numit un nou manager de proiect în persoana domnului Incze Csongor, administratorul public al judeţului Harghita, potrivit căruia în perioada scursă de la învestirea sa au fost obţinute toate avizele şi documentaţiile necesare, iar în iulie a fost lansată licitaţia pentru gestionarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Remetea.

Dacă din acest punct de vedere toate au mers bine, desele modificări legislative au ridicat piedici serioase în calea punerii în funcţiune a CMID. Aşijderea Meşterului legendar, tot ce se construia ziua, noaptea se surpa.

„La preluarea managementului proiectului, în primul rând a trebuit să refacem caietul de sarcini şi să obţinem avizele necesare din partea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Nu am licitat documentaţia pe care a cerut-o ministerul, ci am realizat-o noi, având în vedere că noi cunoşteam ce este în judeţ şi de ce avem nevoie mai bine decât oricare altă firmă din ţară sau din străinătate. Am reuşit să obţinem avizul şi după aceea am trecut la întocmirea caietului de sarcini, care a fost adoptat de Consiliul Judeţean Harghita”, relatează Incze Csongor.

Însă chiar înainte de publicarea acestuia, s-a publicat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, care a adus mai multe modificări, în conformitate cu noile directive europene adoptate şi cu obligaţia statelor membre de a transpune prevederile în dreptul intern.

În consecinţă, caietul de sarcini trebuia refăcut conform noului normativ şi adoptat de Consiliul Judeţean Harghita.

La sfârşitul anului 2021, criza economică avea să îşi facă simţite efectele şi în România, costul energiei a crescut foarte mult, necesitând refacerea calculelor şi implicit o nouă modificare a caietului de sarcini.

„Când am crezut că am terminat cu hotărârile de consiliu, în februarie 2022 a început războiul între Ucraina şi Rusia, preţul energiei s-a scumpit dramatic şi pentru a treia oară a trebuit să refacem caietul de sarcini şi să-l adoptăm printr-o nouă hotărâre a Consiliului Judeţean Harghita”, continuă Administratorul public al judeţului.

La sfârşitul verii, caietul de sarcini a fost publicat pe platforma publică de achiziţii SICAP, un număr de şapte companii declarându-se interesate şi efectuând vizite la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Remetea. La finalul vizitelor, reprezentanţii companiilor au solicitat prelungirea termenului pentru observaţii şi întrebări, iar după ce răspunsurile solicitate au fost încărcate pe SICAP, au cerut încă o prelungire înaintea depunerii ofertelor, acordându-li-se răgaz până la data de 9 decembrie anul curent.

Însă la sfârşitul lunii septembrie lucrurile au fost date din nou peste cap, ca urmare a emiterii altor două acte normative – OUG 133/2022 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor şi Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006 republicată – care au modificat semnificativ cadrul legal pentru gestionarea deşeurilor, instituind proceduri inexistente în legile anterioare, care necesită costuri suplimentare. Între acestea „tratarea mecano-biologică (TMB) a deşeurilor reziduale” în instalaţiile integrate de tratare şi „sortarea deşeurilor colectate înainte de aruncare”, proceduri care cresc valoarea contractului.

„Am fost nevoiţi să refacem încă o dată calculele după introducerea noului cost de TMB, care nu era prevăzut în legislaţia anterioară în domeniu. Astfel s-a modificat şi valoarea finală a contractului, iar Legea 100 spune că în astfel de cazuri licitaţia trebuie oprită, caietul de sarcini trebuie actualizat, după aceea urmând să se refacă publicarea. În ultimele săptămâni am încercat împreună cu colegii mei să găsim o soluţie pentru a nu opri licitaţia, dar, din păcate, nu am găsit o soluţie sustenabilă”, a explicat administratorul public Incze Csongor.

Potrivit acestuia, raţionamentul care a stat la baza deciziei este următorul: dacă licitaţia ar continua şi s-ar ajunge la un litigiu în instanţă, ar însemna o întârziere de cel puţin şase luni până la trei ani. În schimb, retragerea licitaţiei şi modificarea caietului de sarcini ar putea reduce întârzierea la trei luni.

„În aceste condiţii, până la sfârşitul lunii decembrie, cel târziu în 15 ianuarie se vor finaliza noile caiete de sarcini – şi pentru Remetea, şi pentru colectare”, a afirmat Incze Csongor.

Însă modificarea legislaţiei în domeniu vine la pachet şi cu alte complicaţii: OUG 133 prevede că, dacă o investiţie este finanţată din fonduri europene nerambursabile, noua procedură de achiziţie publică nu va mai fi anunţată de Consiliul Judeţean Harghita, ci de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară din care fac parte unităţile administrativ-teritoriale.

„Când vor fi gata caietele de sarcini, le vom trimite către cele 67 de unităţi administrativ-teritoriale, fiecare dintre acestea urmând să le aprobe prin hotărâre de consiliu local. Apoi primarii vor veni la Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară şi vor reconfirma prin votul lor aprobarea caietelor de sarcini. Abia apoi noi le putem încărca în SICAP”, a detaliat administratorul public al judeţului Harghita. Incze Csongor a precizat că autorităţile locale vor avea la dispoziţie 30 de zile să le accepte, la împlinirea acestui termen deciziile lipsă urmând să fie înregistrate ca şi consimţământ tacit.

„Time Is Money” (Timpul înseamnă bani)

În 2015, toate construcţiile, cu excepţia staţiei de transfer de la Corund, au fost finalizate, iar un an mai târziu Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Remetea a fost inaugurat. Însă a rămas nefolosit până azi.

În lipsa funcţionării, o parte dintre maşinile şi utilajele aflate în dotarea CMID s-au uzat, iar unele dintre ele necesită reparaţii costisitoare. Anul trecut au fost angajate firme autorizate să evalueze starea acestora şi din rapoartele întocmite reiese că este nevoie de 1,3 milioane de lei pentru repararea neajunsurilor cauzate de nefolosirea maşinilor şi utilajelor. Bateriile camioanelor de gunoi s-au descărcat, la fel şi bateria unui lift electric, doar pentru înlocuirea acesteia fiind nevoie de 5.000 de lei, exemplifică administratorul public Incze Csongor. Mare parte dintre cheltuielile generate de reparaţii se vor regăsi în preţul serviciilor plătite operatorului de către fiecare locuitor al judeţului.

„Încercăm să facem reparaţiile. Pe cele pentru care găsim finanţări le vom rezolva, iar celelalte vor rămâne în sarcina firmei care va câştiga licitaţia de colectare de exemplu, pentru că acolo vorbim de sume mai mari. Dar asta înseamnă că toate cheltuielile necesare reparării acestora se vor regăsi în preţul plătit de populaţie pentru serviciul oferit şi asta mă doare. De 15 ani lucrez în administraţie, dar cu o astfel de situaţie nu m-am întâlnit până acum”, a concluzionat Incze Csongor, administratorul public al judeţului Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.