Îngrijirea iepurilor de companie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 7 septembrie 2024
Home » Societate » Îngrijirea iepurilor de companie
Îngrijirea iepurilor de companie
Photo taken in Jakarta, Indonesia

Îngrijirea iepurilor de companie

Unul dintre animalele de companie extrem de îndrăgite este iepurele, inteligent şi sociabil. La fel ca oricărui alt animal ţinut în casă, acestuia trebuie să i se ofere îngrijiri corespunzătoare, caracteristice speciei sale.

Adăpostirea

În apartament iepurele poate fi ţinut într-un spaţiu mai restrâns, cum ar fi o cuşcă, sau lăsat liber. Dacă alegeţi să îl adăpostiţi în cuşcă, asiguraţi-vă că este destul de spaţioasă – cel puţin de 3 ori mai mare decât lungimea iepurelui şi destul de înaltă încât acesta să se poată ridica pe membrele posterioare. Se recomandă şi accesul controlat la spaţii mai mari pentru a putea face mişcare. În cazul în care doriţi să îl lăsaţi liber în apartament este important să nu aibă posibilitatea să ajungă la cabluri electrice sau plante cu potenţial toxic – şi să vă protejaţi mobila (au tendinţa de a roade excesiv). Fiind animale inteligente, ei pot fi dresaţi să urineze şi să defecheze în litieră, la fel ca şi pisicile.

Deoarece iepurii nu îşi pot regla temperatura prin transpiraţie, sunt foarte puţin rezistenţi la căldură – se recomandă să fie ţinuţi la nu mai mult de 26-28 grade Celsius, temperaturile prea ridicate putând provoca hipertermia şi, în caz extrem, decesul.

Fiind vânaţi de animalele de pradă în sălbăticie, iepurii au nevoie de un adăpost în care să se poată ascunde pentru a se simţi în siguranţă. Acesta poate fi reprezentat de o căsuţă, o cutie sau orice alt culcuş izolat.

Recipientele pentru hrănire şi adăpare

Se recomandă hrănirea din boluri de metal sau ceramică datorită faptului că sunt mai greu de dărâmat şi nu pot fi roase, spre deosebire de cele de plastic. Pentru adăpare se preferă adăpătoarele ce prezintă valvă cu bilă, acestea împiedicând contaminarea apei cu hrană, fecale sau urină.

Socializarea

Iepurele este un animal sociabil, aşa că se recomandă adăpostirea lui împreună cu alţi iepuri. Cu toate acestea, între masculii necastraţi deseori apar conflicte. Pentru a nu se răni între ei, se recomandă castrarea după vârsta de 4-5 luni.

Alimentaţia

Alimentele de bază ale iepurelui sunt fânul şi iarba proaspătă, suplimentate cu legume, fructe, plante verzi (acestea trebuie să fie spălate şi uscate corespunzător în prealabil) şi, eventual, hrană comercială. Evitaţi alimente ca fasolea, năutul, lintea, cerealele, ceapa sau usturoiul, acestea pot cauza obezitate şi afecţiuni gastrointestinale severe.

Ruxandra MANU, medic veterinar

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.