Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De vorbă cu Vasile Rusu, primarul comunei Subcetate, despre cum încheie localitatea anul 2022 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » De vorbă cu Vasile Rusu, primarul comunei Subcetate, despre cum încheie localitatea anul 2022
De vorbă cu Vasile Rusu, primarul comunei Subcetate, despre cum încheie localitatea anul 2022

De vorbă cu Vasile Rusu, primarul comunei Subcetate, despre cum încheie localitatea anul 2022

  • Când se va finaliza reţeaua de apă şi canalizare și în ce stadiu se află lucrările la liceu
  • Ce drumuri se vor mai asfalta
  • A fost rezolvată problema medicului de familie
  • Podul, veşnica problemă

În urmă cu aproximativ un an, în cadrul interviului luat primarului comunei Subcetate, Vasile Rusu, la un an de la preluarea mandatului, am vorbit şi despre priorităţile perioadei ce va urma. Şi ne spunea că se doreşte, în primul rând, finalizarea investiţiilor începute: reţeaua de apă şi canalizare, lucrările la liceu, precum şi amenajarea unui spaţiu de joacă în curtea dispensarului.

Acum, la jumătatea mandatului şi la un an de la acel interviu, am dorit să aflăm în ce stadiu se află aceste lucrări, dar şi ce alte proiecte a început Primăria comunei Subcetate.

  • În primăvară se finalizează lucrările la reţeaua de apă-canal, precum şi cele de la liceu

În ceea ce priveşte proiectul reţelei de apă şi canalizare, ne spunea Vasile Rusu, stadiul de execuţie a depăşit procentul de 90%. Acum, din cauza vremii reci, va urma o pauză la lucrări, însă la primăvară se vor relua şi tot atunci se speră că se vor şi finaliza.

L-am întrebat care este gradul de acoperire a comunei cu apă şi canalizare. Ne răspundea că undeva în jurul a 75%, existând reţea în satul Subcetate (acoperit integral de reţeaua de apă şi canalizare), satul Călnaci (parţial), satul Filpea (parţial), satul Duda (unde populaţia este undeva la 30 de locuitori, nu are reţea, dar rămân posibilităţile de extindere).

Dacă anul trecut lucrările de reabilitare a Liceului „Miron Cristea” au stagnat, nu la fel se poate spune şi în acest an, când „s-a lucrat mult mai serios”. Astfel s-a refăcut integral acoperişul la partea veche a liceului şi la grădiniţă. Acum se lucrează la interioare, până la sfârşitul lunii decembrie dorindu-se să se dea în funcţiune cel puţin 6 săli de clasă. După aceasta, lucrările se vor sista până în primăvară, când se speră să se şi finalizeze tot ce va rămâne de făcut.

În această toamnă s-a lucrat şi la terenul de joacă şi recreere, fiind montată o parte dintre dotări, urmând ca investiţia să fie finalizată în perioada ce urmează.

  • Proiecte aflate la început de drum

Pe lângă lucrările începute, Primăria comunei Subcetate are o serie de proiecte care au fost depuse în vederea obţinerii finanţărilor. Unele dintre acestea au fost aprobate şi urmează să demareze în viitorul apropiat, altele – respinse, dar se vor urmări alte linii de finanţare.

Unul dintre cele mai importante proiecte, cel puţin din punct de vedere al valorii (peste 9 milioane de lei), prevede asfaltarea străzilor Mihai Eminescu, Andrei Cotfas, Vasile Urzică şi Podirei – în total însumează peste 2 km. Acesta a fost depus în cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” şi a fost aprobat.

În momentul de faţă, ne spunea primarul comunei Subcetate, se actualizează expertiza tehnică şi după aceasta se vor depune memoriile pentru obţinerea avizelor, urmând încărcarea pe platformă şi semnarea contractului de finanţare. „Sper ca în primăvară să putem demara procedura de licitaţie pentru execuţia lucrărilor” – afirma Vasile Rusu.

Însă lucrările nu se vor putea face până nu se va finaliza şi recepţiona reţeaua de apă şi canalizare.

Tot în cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” au mai fost depuse alte două proiecte: modernizarea străzilor Bisericii, Izvoarelor, Doamnei şi Pietrari, respectiv modernizarea drumului comunal 69 Duda.

Din păcate, spunea interlocutorul nostru, acestea nu au fost aprobate. Totuşi, se speră ca în viitor să se mai finanţeze anumite proiecte prin acest program naţional, moment în care se vor reintroduce din nou aceste două proiecte.

Prin intermediul Grupului de Acţiune Locală (GAL) Prietenia Mureş – Harghita se doreşte realizarea a două proiecte, ambele începute.

Unul dintre acestea prevede modernizarea sistemului de supraveghere video stradală prin înlocuirea totală a actualului sistem: 30 de camere, dintre care 4 cu recunoaşterea numărului de înmatriculare. Proiectul are toate avizele şi certificatele, iar în perioada următoare va fi transmis la Alba Iulia pentru semnarea contractului de finanţare, sumele de bani necesare alocându-se prin AFIR.

Pe AFM (Administraţia Fondului de Mediu) a fost depus un proiect pentru înlocuirea a peste 400 de lămpi existente cu unele cu sistem de telegestiune.

Tot prin GAL Prietenia Mureş – Harghita se lucrează la o documentaţie pentru achiziţia unui UTV – un utilaj care să deservească SVSU la intervenţii în zone greu accesibile. Vasile Rusu explica că acesta va fi de foarte mare ajutor în cazul incendiilor de vegetaţie, dar va putea fi folosit şi în cazul inundaţiilor.

În momentul de faţă se lucrează la caietul de sarcini şi la documentaţie, urmând ca până pe 15 decembrie să se depună pentru finanţare la GAL Prietenia Mureş – Harghita. Achiziţia se preconizează să se realizeze în vară.

Din bugetul propriu se doreşte amenajarea unei parcări, pe o distanţă de 300 de metri, pe strada Protopop Elie Cîmpeanu, în zona bisericii.

Şi tot din fonduri proprii se amenajează un traseu de cicloturism, pe drumuri agricole, care va însuma 40 de km.

  • r Documentaţii de Autorizaţie a Lucrărilor de Investiţie

Pe lângă proiectele amintite şi care se află în diferite stadii, în ultimii ani au fost începute mai multe Documentaţii de Autorizaţie a Lucrărilor de Investiţie (DALI). Una dintre acestea a fost depusă acum 4 ani pentru sala de sport şi refăcută acum doi ani. În prezent, printr-o hotărâre de consiliu local a fost predat amplasamentul lucrării, s-a făcut şi o apartamentare, deoarece sala de sport este corp comun cu clădirea liceului, iar în luna decembrie sau la începutul anului viitor se speră că va intra în evaluare.

Anul trecut se lucra la DALI pentru reabilitarea şcolilor din satele Filpea şi Călnaci, iar proiectele urmau să fie depuse spre finanţare la Administraţia Fondului de Mediu (AFM). Aceste DALI au fost făcute, însă pe AFM nu a fost deschisă nicio sesiune pe această linie de eficientizare energetică a clădirilor publice. Astfel s-a dorit depunerea proiectelor pe PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), însă, clădirile şcolilor fiind din anii 1925-1930, lucrările de rezistenţă ale structurii sunt foarte costisitoare, iar banii alocaţi prin acest mecanism de finanţare pentru eficientizare energetică sunt puţini, aşa că s-a renunţat la idee. În schimb, spunea edilul comunei, „cu siguranţă le vom depune în momentul în care va apărea o măsură prin care se pot finanţa aceste proiecte”.

  • S-a rezolvat problema medicului de familie

După mai mulţi ani în care serviciul de medicină de familie funcţiona doar pe jumătate, deoarece era asigurat de un medic care avea cabinet şi în Sărmaş şi astfel putea să asigure un program de doar două zile săptămânal, într-un final această problemă pare să fie rezolvată.

De la 1 ianuarie, preciza Vasile Rusu, comuna Subcetate va avea un medic de familie titular, care va veni din Topliţa şi care va asigura program 5 zile/săptămână.

Tot legat de aspectul sanitar, din această toamnă există şi un asistent medical şcolar.

  • r Podul peste Mureş, eterna problemă

Pentru locuitorii comunei Subcetate înlocuirea podului peste Mureş, cel care, practic, asigură accesul auto în localitate, pare a nu avea finalitate.

Podul, care este unul feroviar, dar care a fost montat cu scop rutier, se află în stare avansată de degradare de mai mulţi ani. Deoarece reabilitarea lui este mai dificilă, soluţia agreată este construirea unuia nou, însă nu se poate interveni deoarece de 4 ani, adică din 2018, există un proces pe rol privind dreptul de proprietate asupra podului, asupra cursului de apă, între Consiliul Judeţean Harghita, care este proprietarul podului şi al drumului, şi Apele Române, care este proprietarul cursului de apă.

„Litigiul este din 2018 şi îmi pun semne de întrebare de ce nu se soluţionează, probabil că cineva are interes”, afirma Vasile Rusu, care mai preciza că această problemă a ridicat-o din nou, recent, în cadrul şedinţei de consiliu judeţean care a avut loc la Ditrău.

  • La începutul anului viitor vor fi publicate cărţile funciare

Am lăsat la final o veste bună pentru proprietarii de terenuri de pe raza UAT Subcetate: în luna ianuarie, cel târziu în februarie, se vor publica cărţile funciare.

Este vorba de Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), al cărui obiectiv principal este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

În comuna Subcetate au fost încheiate, până acum două luni, cele peste 2.000 de contestaţii, astfel că urmează să se genereze şi să se publice cărţile funciare.

  • Gânduri pentru 2023

Pentru anul următor, administraţia comunei Subcetate doreşte finalizarea lucrărilor la reţeaua de apă şi canalizare, precum şi demararea investiţiilor amintite mai sus.

De asemenea, se lucrează la DALI pentru un drum de exploatare agricolă – Şeştină. Este singurul drum agricol pe care comuna îl are intabulat şi speră ca anul viitor să-l poată depune spre finanţare.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.