Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Provocări şi realizări în 2023 în fostul oraş minier Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Provocări şi realizări în 2023 în fostul oraş minier Bălan
Provocări şi realizări în 2023 în fostul oraş minier Bălan

Provocări şi realizări în 2023 în fostul oraş minier Bălan

  • Primarul Gheorghe Iojiban: Strategia noastră a fost să ne concentrăm pe atragerea şi utilizarea eficientă a fondurilor europene, fiind probabil localitatea harghiteană cu cel mai mare volum de fonduri raportat la numărul populaţiei

2023 a fost un an plin de provocări, dar şi de realizări pentru reprezentanţii administraţiei locale din fostul oraş minier Bălan, care au reuşit să atragă finanţări importante, prin programe naţionale şi europene, în beneficiul comunităţii, în pofida dificultăţilor apărute în contextul scumpirilor din ultima perioadă şi măsurilor decise la nivel central pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Acum, aproape de sfârşit de an, am încercat să aflăm de la primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, care au fost principalele proiecte iniţiate şi cum au fost abordate provocările cu care s-au confruntat autorităţile locale:

Gheorghe Iojiban: Reflectând asupra parcursului nostru, îmi amintesc cu drag de primele zile ca primar al Bălanului, un oraş cu o istorie bogată şi o comunitate rezilientă. Am simţit încă de la început că am o responsabilitate enormă şi că sunt dator comunităţii care m-a investit să fac tot ce este omeneşte posibil pentru dezvoltarea oraşului. Vreau să încep prin a vă mulţumi şi vouă, celor de la „Informaţia Harghitei”, pentru că aţi fost vocea care a ajutat la aducerea activităţii noastre în atenţia locuitorilor judeţului în aceşti ani. Am avut parte de provocări, dar optimismul şi unitatea ne-au ghidat pasul. După un drum greu post-revoluţionar, în ultimii 7 ani am pus bazele unei renaşteri. Acest proces de transformare nu a fost simplu, dar a fost posibil datorită implicării şi colaborării întregii comunităţi. Fiecare bălănean a avut un rol în această călătorie.

Reporter: Ce strategie aţi abordat pentru atragerea de fonduri în localitate şi în ce stadiu se află proiectele iniţiate?

G.I.: Strategia noastră a fost să ne concentrăm pe atragerea şi utilizarea eficientă a fondurilor europene, fiind probabil localitatea harghiteană cu cel mai mare volum de fonduri raportat la numărul populaţiei. Aceste resurse ne-au permis să abordăm proiecte ambiţioase şi necesare pentru revitalizarea oraşului. Proiectele noastre includ reabilitarea Grădiniţei „Floare de Colţ”, un spaţiu renovat şi dotat pentru educaţia timpurie a copiilor noştri şi transformarea fostei grădiniţe în incubator de afaceri. În plus, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Harghita, pregătim viitorul antreprenorial al Bălanului, astăzi suntem în plină etapă de reabilitare şi modernizare a clădirilor. La Şcoala nr. 1 avem o finanţare câştigată pentru dotări şi proiect depus pentru reabilitare. Lucrăm şi suntem în proces de finalizare cu crearea a patru zone verzi, respectiv parcuri, în condiţiile în care depunem eforturi pentru a aduce mai multă natură şi spaţii de recreere în oraş. M-aş referi şi la construirea Muzeului Oraşului, ca un loc de păstrare şi celebrare a istoriei şi culturii noastre locale, iar aici suntem în plină construcţie. La Şcoala Gimnazială „Geo Bogza” avem un proiect de termoizolare, renovare acoperiş şi înlocuire tâmplărie şi suntem în faza de lucrări şi aici. Ne îndreptăm spre finalizarea reabilitării a 6 blocuri de locuit în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de locuit pentru locuitorii noştri. Intenţionăm să regenerăm zona centrală prin crearea unei piaţete moderne şi atractive în locul unui bloc distrus şi demolat, cu mobilier urban şi iluminat eficient şi preconizăm ca la început de an 2024 să începem lucrările cu finanţare locală şi prin intermediul unui proiect în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă câştigat. Suntem aproape de finalizare şi cu lucrările de extindere a reţelei de apă şi canalizare şi astfel avem gospodăriile de pe străzile laterale care în 2024 vor putea, în sfârşit, să se racordeze la reţeaua oraşului. Avem şi alte proiecte despre care nu o să vorbesc, vreau ca acestea să ajungă în atenţia publică atunci când ne apropiem de etapa de implementare fizică. Aceste proiecte reprezintă doar o parte din eforturile noastre de a aduce Bălanul într-o nouă eră. În ciuda provocărilor, cum ar fi creşterile de preţuri în sectorul construcţiilor şi coordonarea diverselor echipe de proiect şi contractanţi implicaţi, ne-am menţinut focusul şi determinarea. Am învăţat din fiecare provocare şi am continuat să ne îmbunătăţim. În acest proces, vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de echipa de la primărie şi faţă de colaboratorii noştri, al căror devotament este esenţial.

R: Ce părere aveţi despre modul în care tinerii şi organizaţiile neguvernamentale se implică în implementarea proiectelor iniţiate în interesul dezvoltării oraşului?

G.I.: Pe lângă infrastructură, ne-am dedicat şi îmbunătăţirii vieţii sociale şi culturale. De exemplu, recent am găzduit un eveniment naţional sub egida programului FDSC „Creştem Comunităţi”, unde ONG-urile locale au colaborat cu cele naţionale pentru a aduce idei proaspete şi energie în comunitatea noastră. Am considerat că este important să sprijinim pe tot parcursul anului proiectele educaţionale, sportive, schimburile de experienţă şi turismul ecologic prin intermediul campusului Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu”, unde de mai mulţi ani reuşim să acomodăm grupuri care vizitează oraşul şi desfăşoară aici activităţi.

R: Au existat şi situaţii în care nu aţi reuşit să duceţi până la capăt tot ceea ce v-aţi propus?

G.I.: Nu am pretenţia că toate lucrurile au mers perfect, am învăţat multe inclusiv din greşeli şi sunt conştient că încă mai sunt multe de făcut, dar încercăm să abordăm toate oportunităţile şi să valorificăm orice resursă ne stă la dispoziţie, pentru binele comunităţii. Mulţumesc Consiliului Judeţean Harghita şi în special domnului Borboly Csaba pentru parteneriatul fructuos. Împreună ne propunem să ducem Bălanul spre un viitor plin de speranţă şi oportunităţi. Mulţumesc de asemenea şi decidenţilor politici care au fost alături de noi în mai multe momente în care am avut nevoie de sprijin.

R: Ce anume le-aţi transmite celor care încă nu au reuşit să viziteze oraşul, având în vedere şi potenţialul turistic al zonei?

G.I.: În primul rând Sărbători Fericite tuturor şi un An Nou plin de sănătate şi realizări! Vă invit să vizitaţi Bălanul, să descoperiţi frumuseţea şi ospitalitatea oraşului nostru. Vă aşteptăm cu braţele deschise!

Consemnare de EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.