Promisiuni ale Primăriei Miercurea-Ciuc pentru proprietarii de case din zona Seceni | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 19 septembrie 2024
Home » Societate » Promisiuni ale Primăriei Miercurea-Ciuc pentru proprietarii de case din zona Seceni
Promisiuni ale Primăriei Miercurea-Ciuc pentru proprietarii de case din zona Seceni

Promisiuni ale Primăriei Miercurea-Ciuc pentru proprietarii de case din zona Seceni

O întâlnire între conducerea Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc şi proprietarii de case din zona Seceni a avut loc săptămâna trecută, în cadrul căreia au fost discutate principalele probleme cu care se confruntă locuitorii şi posibilele soluţii pentru rezolvarea lor.

Dr. Lucian Conţiu, proprietar din zonă, a explicat că, în cadrul acestor discuţii, una dintre problemele ridicate s-a referit la introducerea apei şi realizarea canalizării în zona Seceni. Conducerea primăriei (la şedinţă a participat primarul şi unul dintre viceprimari), dar şi un reprezentant al SC Harvíz le-au explicat participanţilor că se pot accesa fonduri europene şi se doreşte introducerea apei şi realizarea canalizării în zonă până în anul 2020. În acest sens, s-a cerut din partea locuitorilor strângerea de anumite fonduri care ar viza valoarea orientativă a racordării de la limita terenului la casa de vacanță. Este vorba de 200 de lei pentru aducerea apei şi 300 de lei pentru realizarea canalizării, în cazul celor ce doresc acest lucru, bineînţeles. Colectarea acestor sume s-a început deja, termenul fiind de 2 săptămâni (deci ar mai fi o săptămână). Potrivit sursei citate, până acum s-a colectat destul de bine, conform chitanţelor. De asemenea, o altă condiţie ar fi ca 85% dintre casele sau locuitorii din zonă să fie de acord cu efectuarea acestor lucrări.

O altă problemă dezbătută a fost cea a extinderii reţelei electrice – „o problemă destul de mare”. În acest sens, proprietarii din zona Seceni trebuie să depună o cerere la primărie, prin care autoritatea locală să dea societăţii de electricitate toate documentele necesare pentru a începe studiul de fezabilitate. Potrivit sursei citate, „noi am început să strângem semnături şi pentru treaba aceasta”.

În cadrul aceleiaşi întâlniri s-a mai discutat şi despre spinoasa problemă a asfaltării drumului. Reprezentanţii primăriei au explicat că această problemă se va pune după ce se va finaliza introducerea apei şi realizarea canalizării. Însă, până atunci, s-au angajat să menţină cel puţin condiţiile actuale de drum.

Un alt lucru cerut de locuitorii de la Seceni a fost introducerea unei linii pentru transport în comun. Şi la această doleanţă conducerea primăriei şi-a arătat deschiderea.

Dr. Lucian Conţiu a mai spus că sunt destul de mulţi oameni care locuiesc permanent în această zonă (cum este şi cazul interlocutorului nostru, care s-a mutat în urmă cu aproximativ un an acolo), astfel că respectivele case de vacanţă sunt, de fapt, de locuit. În acest context s-a pus problema eliberării cărţilor de identitate. În legătură cu acest aspect, reprezentanţii primăriei au spus că, în primul rând, locuinţele şi proprietăţile trebuie să intre în legalitate, în condiţiile în care o parte dintre proprietari au fost şi amendaţi pentru diferite nereguli în legătură cu construcţia imobilelor pe care le deţin. „Să se încerce normalizarea zonei, de fapt, căci este un haos, toată lumea a construit…”.

„Sunt promisiuni pe care dorim să le şi vedem realizate. Primăria a fost foarte receptivă la problemele noastre”, a conchis dr. Lucian Conţiu.

La rândul său, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Szőke Domokos, a confirmat promisiunile reprezentanţilor primăriei la întâlnirea de săptămâna trecută, făcând câteva precizări. Acesta a declarat, în legătură cu introducerea apei şi canalizării în zona Seceni, că ideea acestei întâlniri a fost tocmai a se vedea dacă se doreşte din partea proprietarilor această investiţie. Şi dacă da, să se adune fondurile amintite, care ar consta în costul orientativ al racordării de la limita terenului la casa de vacanţă în sine. Iar în acest sens s-au angajat câteva persoane cu strângerea fondurilor, dar şi a eventualelor semnături ale celor care nu doresc să se racordeze. „Atunci vom şti unde e necesară introducerea apei şi canalizării”, a precizat Szőke Domokos.

În legătură cu introducerea unei linii pentru transport în comun, viceprimarul municipiului a precizat că trebuie să vină o solicitare expresă din partea proprietarilor din zona Seceni, în care să se arate că într-adevăr un anumit număr de oameni (10-12) ar folosi autobuzul în anumite intervale orare, zilnic. Atunci se va vedea dacă e şi rentabil, iar atunci e şi necesar.

Vorbind despre faptul că proprietarii din zona Seceni s-au simţit „un pic marginalizaţi”, viceprimarul a arătat că sunt multe probleme de rezolvat chiar în oraş, sunt cartiere întregi care trebuiesc reamenajate. Şi este normal că o zonă în care majoritatea sunt case de vacanţă nu poate fi prioritară faţă de cartierele folosite zi de zi de mii de oameni. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.