Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Văduva col. de securitate Dumitru Coman, ucis de extremiştii maghiari la Revoluţie, repusă în drepturi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Societate » Văduva col. de securitate Dumitru Coman, ucis de extremiştii maghiari la Revoluţie, repusă în drepturi
Văduva col. de securitate Dumitru Coman, ucis de extremiştii maghiari la Revoluţie, repusă în drepturi

Văduva col. de securitate Dumitru Coman, ucis de extremiştii maghiari la Revoluţie, repusă în drepturi

Magistraţii clujeni au dispus la începutul săptămânii achitarea din nou a pensiei de urmaş pentru Coman Gabriela, moştenitoarea ofiţerului din fosta Securitate Dumitru Coman, ucis în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 la Odorheiu-Secuiesc.

Calitatea de erou martir a colonelului a fost ridicată în anul 2011, de către preşedintele Traian Băsescu, la propunerea preşedintelui de atunci al Comisiei Parlamentare privind eliberarea titlurilor de revoluţionar, liberalul Raymond Luca, cu motivul că a fost ofiţer de Securitate, iar moştenitoarei i-a fost anulată pensia de urmaş.

Potrivit unor relatări de presă din publicaţia Ziarişti Online sau Adevărul, mai mulţi angajaţi ai Miliţiei şi Securităţii din oraş au fost supuşi torturilor, iar unii au fost linşaţi de către localnici, după anunţurile privind fuga lui Ceauşescu, dar autorii crimelor nu au fost niciodată identificaţi.

„Şi destinul locotenent-colonelului Dumitru Coman a fost crunt. După apariţia lui Dinescu la TVR, soţia acestuia l-a rugat să vină acasă. A refuzat-o, rămânând în sediu, la datorie, şi liniştind-o că nu are de ce să se teamă (Într-adevăr, era perceput ca un om de treabă şi era chiar îndrăgit în oraş). Ultima dată l-am văzut înainte ca eu să fiu dus la spânzurat, el rămânând în curtea cu garajele. Când eram internat, Venczel, directorul spitalului, mi-a spus: Îmi pare rău, dar pentru şeful dvs. n-am putut face nimic, decât să constat decesul. Am aflat că Dumitru Coman a fost scos în stradă, omorât în bătaie şi apoi aruncat în curtea spitalului. Criminalistul miliţiei, Pop, mi-a spus că Dumitru Coman nu mai avea nici un os întreg. Se ştie cine l-a ucis, există înregistrări video şi martori. Dar toţi ucigaşii de etnie maghiară au fost puşi ulterior în libertate, în urma demersurilor pe la forurile europene, întreprinse de fruntaşul UDMR, György Frunda”.

Minuta Tribunalului Cluj din 22 mai 2017…

…admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, invocată de către acesta. Admite în parte acţiunea formulată şi precizată de reclamanta CGSA împotriva pârâtelor CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII CLUJ şi CASA SECTORIALĂ DE PENSII A SRI şi în consecinţă: anulează Decizia de pensionare nr. 235796/28.04.2011 de încetare a plăţii indemnizaţiei reparatorii emisă de pârâta Casa Judeţeană de Pensii Cluj. Obligă pârâtele Casa Judeţeană de Pensii Cluj şi Casa Sectorială de Pensii a SRI să restituie reclamantei toate sumele reţinute de către acestea în baza deciziei recuperatorii anulate mai sus de la data reţinerii şi până la plata efectivă, sume actualizate cu indicele de inflaţie, la data plăţii. Obligă pârâtele Casa Judeţeană de Pensii Cluj şi Casa Sectorială de Pensii a SRI. să emită pentru reclamantă o nouă decizie privind acordarea indemnizaţiei în baza Legii 341/2004 începând cu data de 01.05.2011 şi plata sumelor cuvenite de la această dată şi până la plata efectivă, sume actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii. Respinge celelalte petiţii. Obligă pârâtele să achite reclamantei suma de 1.500 lei cheltuieli de judecată parţiale. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la TRIBUNALUL CLUJ. Pronunţată în şedinţa publică din data de 22.05.2017. (Sursa: muzicainstantelor.ro)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. E bine că s-a făcut dreptate, dar tare mi-e teamă că dacă s-ar repeta evenimentele din 1989 astăzi, ar fi din nou maltratați și linșați oamenii din SRI și Poliție, de extremiștii din Odorhei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.